Jihadistii de la Statul Islamic se zbat ca pestele pe uscat sa faca rost de bani

Vineri, 29 Aprilie 2016, ora 09:46
3065 citiri
Jihadistii de la Statul Islamic se zbat ca pestele pe uscat sa faca rost de bani
Foto: Arhiva Ziare.com

Jihadistii Statului Islamic au fost afectati financiar de pierderea rezervelor de titei, completandu-si veniturile din afaceri cu autovehciule si ferme piscicole din nordul teritoriului irakian. Veniturile islamistilor se ridica la milioane de dolari in fiecare luna, se arata intr-un raport al autoritatilor irakiene.

Expertii estimau anterior ca veniturile anulae ale gruparii teroriste se ridica la 2,9 miliarde de dolari, bani obtinuti in special din exploatarea petrolului si gazelor naturale in Siria, respectiv Irak.

Insa pierderiile teritoriale suferite recent de Statul Islamic, in fata avansului coalitiei internationale, au afectat infrastructura financiara a gruparii jihadiste, se mentioneaza in raportul citat de Reuters si preluat de News.ro.

Statele Unite au folosit raidurile aeriene pentru a reduce capacitatea jihadistilor de a extrage, rafina si transporta petrolul, fortand gruparea sa taie indemnizatiile luptatorilor sai.

Austeritate jihadista: Salariile militantilor Statului Islamic au fost injumatatite

Insa, Statul Islamic s-a reorientat financiar si a inceput sa obtina venituri consistente din exploatarea fermelor piscicole si a afacerilor cu autovehicule din nordul teritoriului irakian.

"Dupa ce fortele armate au preluat controlul asupra mai multor campuri petroliere, pe care Daesh (Statul Islamic - n.red.) le folosea pentru a-si finanta campaniile militare, gruparea a dezvoltat forme non-traditionale de a-si plati luptatorii si de a-si finanta activitatile.

Daesh isi trateaza teritoriile din nordul Bagdadului ca un centru financiar, acestea reprezinta principala sursa de capital pentru organizatia terorista", a precizat judecatorul irakian Jabbar Abid al-Huchaimi, care a contribuit la redactarea raportului.

Fermele piscicole, dezvoltate in sutele de lacuri aflate la nord de capitala irakiana, genereaza lunar venituri de milioane de dolari. Proprietarii irakieni si-au abandonat fermele piscicole sau au cooperat cu jihadistii ISIL pentru a evita sa fie executati.

Potrivit raportului, desi fermele piscicole au contribuit considerabil la veniturile militantilor islamisti inca din 2007, atunci cand al Qaida lupta impotriva ocupatiei americane, mecanismul a intrat recent in atentia autoritatilor irakiene.

Totul despre finantele Statului Islamic: De unde vin si unde se duc banii jihadistilor

Militantii au impus impozite pe terenul agricol, dar si o taxa de 10% pentru cresterea animalelor de curte, precum si alte taxe pentru produsele importate. Alte venituri sunt obtinute din afaceri cu autovehicule si fabrici, care erau conduse anterior de executivul irakian.

"In ultima vreme, Daesh a obtinut castiguri financiare din fabricile abandonate de executiv in teritoriile controlate, precum cele din Mosul. Organizatia distribuie venituri si in zone din exteriorul teritoriilor controlate prin birouri de transfer, numite hawala, deschise in Ebril si in alte provincii irakiene", sustine Huchaimi.

Totusi, Statele Unite sustin ca veniturile jihadistilor, care se ridicau in vara anului trecut la 56 milioane de dolari, au scazut cu peste o treime din cauza pierderilor teritoriale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#crescatorii peste Statul Islamic, #afaceri masini Statul Islamic, #pesti Statul Islamic , #Statul Islamic