Jihadistii din Rusia - lupta interna impotriva Statului Islamic

Luni, 06 Aprilie 2015, ora 17:19
5970 citiri
Jihadistii din Rusia - lupta interna impotriva Statului Islamic
Foto: Hepta.ro

Tinerii din sudul extrem al Rusiei sunt tot mai atrasi de mirajul Statului Islamic, existand o adevarat lupta impotriva morilor de vant in incercare de a-i salva pe tinerii jihadisti si de a-i impiedica sa se alature gruparii teroriste.

Sevil Navruzova, o tanara din rebublica autonoma caucaza Daghestan, aflata in sudul Rusiei, la circa 500 de kilometri de Irak si Siria, isi petrece cateva ore pe Skype, intervievand cetateni rusi care lupta pentru Statul Islamic, scrie Anna Nemtova, intr-un articol pentru Daily Beast.

Cum ajunge o fata de 15 ani din Marea Britanie "mireasa jihadistilor" de la Statul Islamic

Conducerea Centrului pentru Combaterea Extremismului (CCE), din Daghestan, ii cunoaste bine serviciul tinerei, care este cunoscuta pentru calitatile sale. Chiar si cei mai importanti experti din agentiile de securitate ale Rusiei ii respecta opinia cu privire la metode si tactici "pentru a aduce acasa baietii si fetele" Rusiei. Insa sunt zile cand Navruzova simte ca se confrunta cu un perete, pierzand lupta impotriva recrutarii internationale a cetatenilor rusi care se alatura jihadistilor din Statul Islamic.

In prezent, sute de tineri parasesc Daghestanul, unde 5 din 6 locuitori sunt musulmani, pentru a se alatura razboaielor sustinute de jihadisti. Agentiile ruse si CCE sunt preocupate cel mai mult de trei destinatii alese de musulmanii din Daghestan: Siria, Irak si Afganistan.

Rusia este alarmata de expansiunea Statului Islamic si se teme pentru bazele sale militare

Cei mai multi dintre barbatii si femeile care sunt intervievati in fiecare zi de catre Navruzova si echipa ei spun ca sunt determinati sa moara pentru crezurile lor.

"Propaganda nebuna" de pe Internet este principala sursa de informatie pentru strategia de recrutare a Statului Islamic, sustine Navruzova, care mentioneaza ca instructiunile de pe Internet le spun viitorilor jihadisti unde sa mearga si cum sa obtina bani pentru deplasarile lor.

Tanara a spus ca unii dintre cei care recruteaza sunt localnici, iar serviciile speciale chiar au arestat cel putin doi dintre acestia, in ultimii doi ani: "Plecarea tinerilor este masiva, ajunge la sute doar din Daghestan".

Cum ii ademeneste Statul Islamic pe tineri si ce sacrificii fac acestia

Tinerii musulmani rusi au urmarit inregistrari ale liderilor si seicilor Statului Islamic in care li se cerea sa se alature razboiului sfant. Pachetul de calatorie pentru un rus recrutat include un bilet de avion, 500 de dolari bani de buzunar, precum si un ruscasc cu tricouri, sosete si alte nevoi de baza.

"Nu este doar o tendinta populara, este un stil de viata. Multi din comunitatea musulmana traiesc zi si noapte cu ideea de a se alatura razboiului, nu de dragul banilor, ci in speranta pura de a trai macar o data in lumea Sharia. Cei care recruteaza spun ca intreaga lume musulmana trebuie sa fie implicata in razboi acum", sustine Navruzova.

Nu doar barbatii parasesc Rusia, ci si femeile pleaca sa se alature Statului Islamic, unele la varsta de 20 de ani, iar una dintre prioritatile lui Sevil este de a impedica vaduvele insurgentilor locali sa recurga la actiuni extreme.

Sute de rusi anchetati pentru alaturare la organizatii teroriste, inclusiv Statul Islamic

Un pericol in plus este acela ca nimeni din Statul Islamic nu a "zombificat" tinerii cetateni rusi si nimeni nu le-a oferit bani, ci din contra: "Insurgentele recruteaza deseori tineri bine educati din familii bogate, inteligente".

Daca tinerii militanti rusi plecati sa se alature islamistilor sunt gata sa se predea si sa se intoarca acasa, stiu unde sa sune. In prezent, doua familii sunt in legatura cu Navruzova, in speranta ca copiii lor se vor intoarce acasa. Insa cei care au vrut sa se intoarca in Daghestan au fost mai degraba exceptia de la regula.

Putin arunca mingea in terenul Occidentului: Ce a transmis liderul de la Kremlin

Tinerii musulmani bogati din Rusia isi vand masinile si iau banii economisiti de familiile lor, mii de euro, pentru a contribui la razboiul Statului Islamic.

Navruzova incearca in prezent sa convinga autoritatile locale sa nu inchida o moschee Salafi din orasul Derbent, acest lucru putand genera o reactie din partea musulmanilor. Potrivit tinerei, insa, doar o ideologie poate contrazice ideologia Statului Islamic: "Suntem un pod intre cercurile islamice si autoritati".

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Statul Islamic recruteaza Rusia, #tineri Rusia Statul Islamic, #tineri jihadisti Rusia, #tineri Daghestan Statul Islamic , #Statul Islamic