Jurnalist olandez ucis de un lunetist al Statului Islamic

Luni, 03 Octombrie 2016, ora 08:29
3842 citiri
Jurnalist olandez ucis de un lunetist al Statului Islamic
Foto: Twitter/Jeroen Oerlemans

Un jurnalist olandez a fost ucis, duminica, in Libia, unde acoperea confruntarile dintre fortele Guvernului de uniune nationala (GNA) si organizatia jihadista Statul Islamic, la Sirt.

Opt militari din cadrul fortelor loialiste si cel putin zece jihadisti au fost ucisi in aceste confruntari, care au izbucnit in acest bastion al Statului Islamic pe care trupele loialiste incearca sa-l recucereasca de 5 luni.

"Un jurnalist olandez a fost ucis astazi (duminica), atins in piept de un lunetist din cadrul Statului Islamic, in timp ce acoperea confruntari la Sirt", a declarat pentru AFP medicul Akram Gliwan, un purtator de cuvant al Spitalului Central din Misrata, unde sunt ingrijiti raniti din fortele guvernamentale.

El a precizat ca este vorba despre jurnalistul Jeroen Oerlemans si ca trupul acestuia "se afla in prezent la spitalul" din orasul Misrata, situat la aproximativ 200 de kilometri vest de Sirt si in care e sediul comandamentelui fortelor GNA.

Oerlemans lucra in Libia pentru saptamanalul belgian Knack, care a confirmat moartea jurnalistului.

Evenimentul nefericit are loc in contextul in care noi confruntari au izbucnit duminica la Sirt, situat la 450 de kilometri est de Tripoli.

Spitalul de campanie instalat de fortele GNA la Sirt a anuntat moartea a opt militari loialisti. De asemenea, Spitalul Central din Misrata a anuntat ca a internat 57 de combatanti pro-GNA raniti.

"Fortele noastre avanseaza" in cartierul in care s-au retras ultimii combatanti din cadrul Statului Islamic si au luptat cu un grup "care incerca sa fuga" din oras, au anuntat fortele proguvernamentale intr-un comunicat.

"Cel putin zece cadavre" ale unor jihadisti au fost gasite, adauga ele.

Statul Islamic a anuntat pe Twitter ca a provocat pierderi fortelor pro-GNA si a anuntat 64 de morti sau raniti.

Operatiunea de recucerire a Sirtului, lansata pe 12 mai, avanseaza dificil, iar armata lanseaza cu regularitate noi ofensive intercalate cu perioade de acalmie.

Fortele pro-GNA au recucerit cea mai mare parte a orasului in confruntari, soldate cu peste 450 de morti si aproximativ 2.500 de raniti in randul acestor forte. Bilantul mortilor in randul combatantilor Statului Islamic este necunoscut.

O infrangere a Statului Islamic ar reprezenta o lovitura grea pentru gruparea extremista, care a inregistrat esecuri militare in Irak si Siria in ultimele luni.

Citeste despre atrocitatile comise de Statul Islamic in acest oras: decapitari, crucificari, spital in flacari

Jeroen Oerlemans este primul occidental si al doilea jurnalist ucis in timp ce acoperea confruntari la Sirt. Jurnalistul libian Abdelqader Fsouk a fost ucis in iulie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#jurnalist olandez ucis Statul Islamic Libia , #Statul Islamic