Lider al Qaida ucis cu drona de americani: De ce ar putea fi in favoarea Statului Islamic

Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 16:33
4799 citiri
Lider al Qaida ucis cu drona de americani: De ce ar putea fi in favoarea Statului Islamic
Foto: Hepta.ro

La prima vedere, faptul ca Statele Unite au ucis cu drona al doilea cel mai important lider al gruparii al Qaida pare a fi o victorie uriasa, insa, in realitate, miscarea ar putea sa ajute involuntar o alta organizatie terorista mult mai brutala, Statul Islamic.

Al Qaida a confirmat, marti, ca liderul ramurii sale din Peninsula Araba, Nasser al-Wuhayshi, a fost ucis intr-o lovitura cu drona a SUA in Yemen. In scurt timp, confirmarea a venit si din partea Washington-ului, scrie USA Today.

Al Qaida confirma: Americanii le-au ucis un lider important cu drona

Americanii au vanat cu drona un lider Al Qaida si nu stiu daca l-au omorat sau nu

Moartea lui al-Wuhayshi vine intr-un moment in care al Qaida lupta cu Statul Islamic pentru suprematie in regiune si ar putea reprezenta un avant pentru jihadistii de la ISIL, care stapanesc vaste teritorii din Siria si Irak.

Statul Islamic este mult mai necrutator decat al Qaida si nu are nicio problema in a ucide civili, a ataca moschei si a posta pe Internet clipuri cu atrocitatile sale. Succesul gruparii in Siria si Irak a atras numerosi tineri recruti.

Pe de alta parte, generatia de lideri din care facea parte si al-Wuhayshi reusea sa isi mobilizeze sustinatorii in special pentru comiterea de atentate in Occident. Ramura din Yemen a gruparii teroriste s-a aflat in spatele unot astfel de atacuri, inclusiv cel de la sediul revistei satirice Charlie Hebdo din Paris.

De ce al Qaida va infrange Statul Islamic

Totusi, urmatoarea generatie de lideri al Qaida ar putea fi atrasa de brutalitatea Statului Islamic impotriva adversarilor si risca chiar sa piarda membrii importanti in favoarea ISIL, sustine Matthew Henman, seful Centrului de Terorism si Insurgenta IHS Jane din SUA.

Al Qaida a anuntat ca adjunctul liderului ucis, Qassim al-Raimi, il va inlocui pe omul care a reusit sa transforme organizatia din Yemen in cel mai periculos afiliat al-Qaida.

Instaurarea fulger a lui al-Raimi pune acum la indoiala eficienta loviturilor cu drona ale SUA, avand in vedere ca gruparea terorista gaseste atat de rapid inlocuitori si nu isi intrerupe aproape deloc operatiunile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
Marcel Ciolacu trece peste regrete: : ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Marcel Ciolacu trece peste regrete: : ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei va fi validată de PSD săptămâna viitoare, în forurile statutare, a declarat marţi, 23 aprilie, liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
#Statul Islamic al Qaida, #lider al Qaida ucis drona , #Statul Islamic