Luptatorii Statului Islamic folosesc munitie din SUA, China, Romania si alte 18 tari

Luni, 06 Octombrie 2014, ora 20:56
5011 citiri
Luptatorii Statului Islamic folosesc munitie din SUA, China, Romania si alte 18 tari
Foto: NBC News

Luptatorii Statului Islamic folosesc in actiunile lor militare munitie fabricata in SUA si in alte tari, printre care China, Iran sau Romania, potrivit datelor furnizate de o organizatie privata care urmareste munitia folosita in teatrele de razboi.

Datele, observate in urma colectarii armamentului folosit in Siria si Irak, sugereaza ca munitia trimisa in cele doua tari in sprijinul stabilizarii situatiei si ajutarea guvernelor locale a ajuns in mainile jihadistilor, ajutand la dezvoltarea ISIL si a capacitatii sale de lupta, scrie New York Times.

"Lectia care trebuie invatata din aceasta situatie e ca fortele carora le-a fost data aceasta munitie nu au fost in stare sa o si pastreze", a declarat James Bevan, directorul Conflict Armament Research (CAR), organizatia care a intocmit raportul.

Analistii spun ca Statul Islamic a adunat munitie de la gruparile rivale, pe masura ce le-a inglobat, de la rebelii sirieni care au primit arme de la donatorii internationali si din capturile facute in urma actiunilor militare sau din afacerile facute cu membrii corupti ai fortelor de securitate din Siria si Irak.

Un comandant rebel sirian a declarat ca gruparea alege adesea sa atace un loc sau altul in functie de capturile potentiale realizate in urma unei victorii.

"ISIL alege sa duca o anumita lupta ca pe o investitie: trebuie sa existe un depozit pe care sa-l captureze", a declarat Fouad al-Ghuraibi, comandant al Brigazii Martirilor Kafr Owaid, din nordul Siriei.

Pentru analiza, CAR a folosit un lot de 1730 de cartuse, unele fiind fabricate chiar si in 1945, dar si unele fabricate in 2014. Cea mai mare parte e pentru pusti si mitraliere, dar exista si munitie pentru pistoale.

Munitia a fost capturata in aceasta vara de luptatorii kurzi sau adunata de anchetatorii CAR din pozitii abandonate de luptatorii Statului Islamic. Anchetatorii au identificat 21 de tari producatoare, ceea ce arata ca islamistii au numeroase surse din care se aprovizioneaza.

Mai mult de 80% din munitie este produsa in China, fosta Uniune Sovietica, SUA, Rusia post sovietica, Serbia, dar si Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Statul Islamic munitie SUA Romania, #Statul Islamic munitie surse, #Statul Islamic analiza munitie , #Statul Islamic