Marturii din bastionul Statului Islamic: Copii patruleaza strazile cu AK-47 in maini. Este ireal

Autor: Ana Ilie
Marti, 08 Decembrie 2015, ora 13:51
9286 citiri
Marturii din bastionul Statului Islamic: Copii patruleaza strazile cu AK-47 in maini. Este ireal
Foto: Hepta.ro

Viata in Raqqa, bastionul sirian al gruparii jihadiste Statul Islamic, este un cosmar pentru cei care au cunsocut orasul in perioada prospera si liberala. Copii de 10 ani patruleaza pe strazi si oamenii sunt prizonieri in propriile case.

Suleiman a fugit in Turcia cu familia. Si-a incuiat casa pentru ultima data si si-a strecurat cheia in buzunar chiar daca stia ca nu-si va mai revedea locuinta niciodata. Contrabandistul i-a scos familia din capitala de facto a Statului Islamic, Raqqa, contra sumei de 500 de dolari, scrie CNN.

Cei cinci au fugit in Turcia la adapostul noptii, pentru ca este ilegal sa parasesti Statul Islamic si pedepsele sunt dure. Fostul profesor, in siguranta acum in Turcia, a povestit cum a fost terorizat pe strada de Statul Islamic, cum e sa fii bombardat de avioanele mai multor natiuni si cum e sa abandonezi tot ce ai construit o viata.

Cum isi justifica Statul Islamic brutalitatea

Suleiman a sustinut revolta impotriva dictatorului sirian Bashar al Assad, insa dupa mai multi ani petrecuti sub regimul dur al Statului Islamic s-a saturat. "Am plecat din Raqqa pentru copiii mei. Vietile lor erau distruse. Am venit in Turcia ca sa construiesc un viitor nou pentru ei si sa sterg tot ce au vazut", spune el.

Interpretarea brutala a legii islamice de catre Statul Islamic a dus la scene de cosmar in Raqqa: capete taiate de trup se insira in piata centrala, in vreme ce trupurile neinsufletite zac pe strada. "Copiii mei se ascundeau cand vedeau un luptator al Statului Islamic. Rareori le permiteam sa iasa pe strada. Sotia mea a devenit prizoniera in casa sa", isi aminteste Suleiman.

Un batalion de femei condus de o cantareata jura sa se razbune pe Statul Islamic: Ei ne violeaza, noi ii ucidem!

Viata intr-o zona de razboi incepuse sa-i afecteze copiii - jocurile lor au evoluat de la jucarii la arme improvizate. "Au inceput sa faca diferenta intre avioanele de razboi rusesti si americane" si niciunul nu a putut sa mearga la o scoala - "Au mers o saptamana dupa care au refuzat sa mai mearga. Nu e educatie. Copii de 5 ani sunt in aceeasi clasa cu copii de 11. Profesorii nu vin si copiii mai in varsta ii hartuiesc".

In pofida faptului ca Statul Islamic descrie viata in califat drept paradisiaca, viata de zi cu zi devenise de nesuportat pentru familia lui Suleiman. "Poti numara pe degetele de la o mana doctorii si ii servesc numai pe cei din Statul Islamic. In fiecare zi sute de oameni se strang pentru alimente gratuite. Nu sunt multe. Stai acolo si esti umilit pentru ca incerci sa obtii ceva de mancare".

Singura modalitate de supravietuire sub Statul Islamic este sa te alaturi gruparii jihadiste, spune Suleiman. Acesta mai spune ca impactul bombardamentelor internationale la Raqqa este limitat, pentru ca majoritatea locurilor sunt pustii, sau Statul Islamic le evacueaza inainte de bombardamente.

Cu crimele n-au greturi: Strainii din Statul Islamic se plang ca n-au Starbucks si coafor

Dupa ce a inceput si Franta sa bombardeze la Raqqa, Statul Islamic a redus utilizarea Internetului, de teama ca membrii lor vor incerca sa comunice cu serviciile straine de informatii. Au mai ramas zece locuri unde se gaseste un calculator cu Internet si toate sunt urmarite. In Raqqa se instaleaza paranoia - vecinii nu au incredere unul in altul, de teama ca ar putea fi informatori ai Statului Islamic, copiii, unii de zece ani, patruleaza strazile cu AK-47 in maini.

"Este ireal. Copiii striga la tine si uneori te opresc si tu nu poti sa spui nimic pentru ca sunt membri ai Statului Islamic", spune Suleiman. Copiii sunt indoctrinati si antrenati in tabere de langa Raqqa. Multi sunt copiii luptatorilor straini ai Statului Islamic, multi ceceni din Rusia.

Pentru Suleiman s-a terminat insa cu teroarea Statului Islamic. Pentru el si familia sa incepe acum lunga calatorie catre Europa. "Vreau pentru copiii mei un viitor mai bun si educatie. Sa inteleaga ca e o lume fara razboi", spune fostul profesor.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#marturii Stat Islamic Raqqa, #marturie supravietuitor Stat Islamic , #Statul Islamic