Marturii din capitala Statului Islamic: E o mare inchisoare. Problema nu e cum intri, ci cum iesi

Marti, 24 Februarie 2015, ora 10:40
9546 citiri
Marturii din capitala Statului Islamic: E o mare inchisoare. Problema nu e cum intri, ci cum iesi
Foto: Hepta.ro

Nu este deloc greu sa ajungi in Raqqa, capitala Statului Islamic din Siria. Problema este cum pleci de acolo, sustine un cunoscut activist, care compara orasul cu o inchisoare.

Abu Ibrahim al-Raqqawi a descris pentru CNN cum e viata in capitala califatului proclamat de ISIL, iar detaliile sunt sfasietoare.

Loviturile aeriene, executiile, casatoriile fortate cu luptatorii Statului Islamic, dar si donarea obligatorie de sange sunt la ordinea zilei.

Al-Raqqawi nu este numele real al activistului, ci a fost preluat de la un fost student la Medicina care s-a implicat in infiintarea grupului numit "Raqqa este macelarit in liniste" si care obisnuia sa vorbeasca despre atrocitatile islamistilor radicali.

Nou video de propaganda al Statului Islamic - tabara de instructaj pentru copii (Video)

Jihadistii au capturat, torturat si executat deja un membru al grupului si au spus foarte clar ca ii vor morti si pe ceilalti activisti implicati in aceasta initiativa.

Totusi, al-Raqqawi asigura ca asta nu il va opri sa povesteasca tot ceea ce vede.

"Mi-am pierdut viata...nu am scoala, nu am viitor. Nu am nimic...si nu am vrut acest lucru pentru mine sau pentru orasul meu. Situatia ma obliga. Nu vreau sa fiu celebru, nu vreau ca lumea sa stie ce fac sau cine sunt, vorbesc pentru acest oras, pentru familia mea si pentru civilii nevinovati. Incercam tot ce putem, incercam sa ne salvam orasul", a marturisit el.

In Raqqa, oras care obisnuia sa fie cel mai liberal loc din Siria, executiile sunt ceva cotidian. In doar doua luni, cel putin 40 de oameni au fost executati, pentru ca erau gay, membri ai Armatei Libere Siriene sau pentru ca au comis crime. Totusi, si activistii sunt vizati de extremistii Statului Islamic.

"Daca esti activist in orasul Raqqa...iti va aduce moartea", a precizat Abu Ibrahim al-Raqqawi.

Donatii obligatorii de sange

Aici, oamenii sunt obligati sa doneze sange pentru jihadistii raniti, in numar tot mai mare. Orasul este "ca o mare inchisoare" pentru femei, care nu au voie sa paraseasca Rakka, daca au sub 45 de ani.

In plus, fetele tinere sunt fortate sa se marite cu extremistii ISIL. Doar asociatia sa a documentat peste 270 de cazuri.

O noua inregistrare Stat Islamic: Prizonierii, plimbati in custi, inainte sa fie omorati (Video)

"Luptatorii ISIL sunt niste adevarati maniaci dupa sex...unii dintre ei au doua sau trei neveste si chiar si asa ei incearca sa gaseasca sclave sexuale din randul fetelor yazidi", a dezvaluit activistul.

In Raqqa vin si luptatori straini pentru a se alatura ISIL, insa, cand vad care e situatia, vor sa plece. Din nefericire, nu prea mai pot.

"Membrii ISIL le iau pasapoartele si, daca cineva incearca sa dezerteze, este ucis. Problema nu este cum intri in Raqqa, problema este cum iesi", a conchis al-Raqqawi.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Statul Islamic capitala, #Statul Islamic Siria, #Statul Islamic teroare, #Statul Islamic femei casatorie , #Statul Islamic