Marturiile unui american care s-a alaturat kurzilor impotriva ISIL: SUA au lasat monstrul sa creasca

Marti, 07 Octombrie 2014, ora 11:04
6274 citiri
Marturiile unui american care s-a alaturat kurzilor impotriva ISIL: SUA au lasat monstrul sa creasca
Foto: USA Today

La fel ca multi oameni, americanul Jordan Matson este revoltat de brutalitatea teroristilor de la Statul Islamic. Spre deosebire de majoritatea, insa, acesta a decis sa lupte impotriva jihadistilor.

In varsta de 28 de ani, americanul se reface acum intr-un spital din nord-estul Siriei, scrie USA Today.

Barbatul a fost grav ranit la picior, in urma unui atac cu mortiere lansat de gruparea terorista Statul Islamic, de-a lungul granitei irakiene.

Luptatorii Statului Islamic folosesc munitie din SUA, China, Romania si alte 18 tari

Inalt, putin grizonant in ciuda faptului ca e tanar, Matson a recunoscut ca cei de acasa s-ar putea sa il catalogheze drept nebun, dupa ce a hotarat sa se alature luptatorilor kurzi in urma cu trei saptamani, pentru a pune capat "domniei sub teroare" a jihadistilor de la ISIL.

SUA au lasat monstrul sa creasca

"Nu puteam sa stau sa mai privesc cum sunt sacrificati crestinii", a declarat Matson. Acesta a precizat ca se saturase sa-si declare sprijinul doar pe Internet. "Sa scrii sau sa dai din buze nu ajuta cu nimic. Acesti oameni se lupta pentru casele lor, pentru tot ce au", a adaugat Matson.

Cum planuiesc luptatorii Statului Islamic sa se deghizeze pentru a ajunge in Europa

El a criticat Statele Unite pentru ca au decis "prea tarziu" sa lanseze atacuri aeriene asupra militantilor de la Statul Islamic, care s-au luptat in Siria timp de trei ani si au confiscat portiuni importante in Irak.

"Pana la decapitarea lui James Foley, SUA nu au facut nimic. Au lasat pur si simplu sa creasca monstrul", a adaugat americanul.

"Pentru guvernul SUA, nu e vorba de viata umana. Este vorba despre felul in care arata in sondajele de opinie", a adaugat Matson, care purta o uniforma militara si pe umeri avea o esarfa in culorile alb-negru, traditional kurda.

Cum a ajuns sa lupte impotriva ISIL

Matson, care si-a schimbat acum numele in Sadar, a servit in armata SUA ca un infanterist din mai 2006 pana noiembrie 2007, insa nu se stie de ce a parasit Armata in doi ani. El a spus ca a fost vorba de o accidentare.

Matson a spus ca mai stie si un alt american care a aderat la lupta impotriva militantilor ISIL, insa nu a dat numele sau. "Ne-am intalnit cu o ora inainte de a fi atacati si chiar am glumit ca ar fi amuzant sa fim atacati tocmai acum, cand ne-am intalnit", a adaugat americanul.

"Am cautat pe Google informatii despre razboiul civil sirian si am cautat o forta care sa lupe impotriva ISIL, insa nu voiam sa fie o organizatie terorista. Am gasit fortele kurde din cadrul Unitatilor de protectie a poporului (YPG) si le-am contactat. Mi-au pus cateva intrebari pentru a se asigura ca nu fac parte din ISIL, apoi mi-au spus ca pot veni sa ma alatur lor", a marturisit Matson.

Matson a zburat de la Chicago la Varsovia, apoi la Istanbul, dupa care a condus la Diyarbakir, din sud-estul Turciei. De acolo, el a fost preluat de catre un membru YPG care l-a condus in Irak, unde a trecut granita in Siria, pretinzand ca ar fi un medic.

"Nu ma platesc, dar m-au primit ca si cum as fi un membru al familiei. Daca am nevoie de ceva, ei ma ajuta", a mai povestit americanul.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Matson marturii Statul Islamic, #kurzi lupta Statul Islamic , #Statul Islamic