Masacrul Statului Islamic in Palmira: Povestile supravietuitorilor ororilor comise de jihadisti

Vineri, 05 Iunie 2015, ora 10:50
9104 citiri
Masacrul Statului Islamic in Palmira: Povestile supravietuitorilor ororilor comise de jihadisti
Foto: Hepta.ro

Intreaga lume a auzit recent de orasul istoric sirian Palmira, stapanit de ceva vreme de jihadistii de la Statul Islamic, si de monumentele sale nepretuite care risca sa fie distruse in numele unei interpretari religioase greu de inteles. Supravietuitorii isi spun acum povestile tragice.

Un jurnalist The Independent a mers intr-un oras din apropiere si a ascultat povestile infioratoare ale celor care au scapat cu viata de invazia extremistilor islamisti.

Statul Islamic a executat 400 de persoane in Palmira

Cand militantii inarmati ai Statului Islamic au intrat, pe 20 mai, in suburbiile Palmirei, jumatate dintre angajatii fabricii de petrol si gaz Assad Sulieman - 50 de suflete cu totul - se aflau in tura de 12 ore, la sonda petroliera din Hayan, aflata la circa 45 de kilometri de locul il care jihasistii faceau macel.

Ei au fost norocosi. Ceilalti 50 de colegi ai lor, care nu erau in tura, dormeau linistiti in casele lor. 25 dintre ei urmau sa fie macelariti in masacrul in care 400 de civili au fost ucisi.

Inginerul Ahmed - a ales acest nume pentru a-si proteja familia din Palmira - se afla, din intamplare, la un curs la Universitatea din Damasc, in ziua in care ISIL a patruns in orasul istoric.

Cruzime marca Statul Islamic: Civili obligati sa asiste la zeci de executii

"Am fost ingrozit. Am incercat sa imi sun familia. Inca era posibil la acel moment sa vorbim la telefon. Mi-au spus ca Daesh (acronimul in limba araba pentru Statul Islamic - n.red.) nu permite nimanui sa iasa din locuinte. Fratele meu a mers apoi pe strazi si a fotografiat cadavrele. Fusesera decapitati toti barbatii", a povestit acesta.

Multe dintre fotografii sunt prea dure pentru a fi publicate: capete taiate la cativa metri de corp, sange peste tot. Jihadistii i-au obligat pe localnici sa lase cadavrele sa zaca pe strazi timp de trei zile.

"Nu aveau voie sa ia corpurile si sa le ingroape fara permisiune. Orasul era plin de cadavre. Familia mi-a spus ca militantii Daesh au venit la noi acasa, erau doi barbati straini - unul parea sa fie afgan, altul din Tunisia sau Maroc -, iar apoi au plecat.

Statul Islamic a cucerit Palmira. Ce se intampla cu antichitatile din muzeul de istorie

Au ucis trei asistente. Poate pentru ca au ajutat armata. Unii spun ca au fost decapitate, insa fratele meu zice ca le-au impuscat", a relatat Ahmed.

In disperarea de a fugi din Palmira, unii oameni au murit dupa ce au mers cu masinile peste capcane cu explozibil montate de jihadisti pe drumuri.

Directorul uzinei de petrol din Hayan, Assad Sulieman, s-a aratat terifiat de faptul ca jumatate din personal a fost executat. El crede ca unii dintre cei care au supravietuit au fost capturati pe terenul petrolier, pe care Statul Islamic a reusit acum sa puna mana.

Imagini revoltatoare cu Statul Islamic distrugand vestigiile din Palmira, vechi de 4.000 de ani (Video)

Cu mai multe luni inainte de invazia Palmirei, Sulieman a fost amenintat de luptatorii ISIL. L-au sunat inclusiv in biroul si i-au spus sa ii astepte, ca vin dupa el. "Va astept", le-a raspuns acesta.

Un tanar inginer de la fabrica de petrol a povestit ca se afla acasa, alaturi de familie, cand Statul Islamic a ajuns in Palmira. El s-a numarat printre cei norocosi, pentru ca a reusit sa fuga cu un autobuz pana in Rakka, iar de acolo in Damasc.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Statul Islamic Palmira, #Statul Islamic morti Palmira, #Statul Islamic supravietuitori , #Statul Islamic