O viata de teroare, sub jihadistii de la ISIL: Teroristii al Qaida erau ingeri pe langa demonii astia

Miercuri, 18 Martie 2015, ora 22:07
8577 citiri
O viata de teroare, sub jihadistii de la ISIL: Teroristii al Qaida erau ingeri pe langa demonii astia
Foto: The Independent

Jurnalistii britanici continua sa publice povestile terifiante ale oamenilor care au trait sub teroarea jihadistilor de la ISIL. Acum, gazetarii prezinta viata lui Fasil, un barbat care locuieste intr-un oras capturat de jihadisti.

Anul trecut, la 4 octombrie, jihadistii au capturat micutul oras Hit din Irak. In doar cateva ore, teroristii de la ISIL au reusit sa preia cotrolul asupra intregii localitati. Pentru cei 100.000 de locuitori, majoritatea sunniti, jihadistii aveau sa aduca schimbari importante.

Marturiile unui luptator din Statul Islamic: Indoctrinarea, antrenamentele si violul, ca dar de la Dumnezeu

Printre locuitorii Hit se afla si Faisal, un angajat guvernamental in varsta de 35 de ani, casatorit si care are doi copii. El a fugit recent in capitala kurda, Erbil. Acum, Fasil a descris pentru The Independent viata sub ISIL si impactul pe care l-au avut jihadistii asupra orasului Hit.

La ora patru dimineata, a povestit el, a auzit o explozie puternica la punctul de control principal din oras. Au inceput apoi luptele atat in centrul orasului, cat si la periferie. Acest lucru, puncteaza Fasil, are o singura explicatie: jihadistii de la ISIL s-au infiltrat in oras, astfel incat fortele irakiene au fost atacate din interior. In acea zi de octombrie, jihadistii au ocupat aproape toate sectiile de politie. Doar doua sectii au rezistat pana dupa-amiaza, iar la ora 17:00 jihadistii aveau control total.

Faisal, care nu si-a dezvaluit numele real, spune ca in primele zile nu a avut probleme cu ISIL. Jihadistii aveau o lista cu persoanele cautate si uneori verificau cartile de identitate.

La inceput, a fost intrerupta alimentarea cu energie electrica. Acest lucru s-a intamplat, explica barbatul, pentru ca 90% din energie provine de la hidrocentrala din regiunea Haditha. Cand ISIL a pus stapanire pe Hit, s-a oprit vanzarea de alimente pentru oamenii din Haditha, regiune aflata inca sub controlul guvernului. Ca raspuns, Haditha a taiat alimentarea cu electricitate pentru mai multe orase aflate sub controlul ISIL.

Cum de electricitate depindeau si statiile de epurare a apei, oamenii au trebuit sa obtina apa potabila din Eufrat, puternic poluat.

Deoarece Hit este in centrul unei zone agricole, se gasesc alimente ieftine. Cu toate acestea, multi nu isi pot permite sa le cumpere, pentru ca nu mai sunt locuri de munca si nimeni nu mai castiga bani. Paradoxal, singurii oameni care au bani pentru alimente sunt angajatii guvernamentali irakieni, pentru ca Bagdadul vrea sa se asigure de loialitatea lor, iar pentru ISIL inseamna niste bani in plus la visteria califatului. Jihadistii vand butelii de gaz, utilizate in Irak pentru gatit. Tot ei ofera, contra cost, reumplerea buteliilor in capitala siriana Raqqa.

Vaticanul sustine folosirea fortei impotriva Statului Islamic

Faisal povesteste insa ca interventia ISIL in Hit se resimte puternic pe toate planurile. Jihadistii controleaza moscheile, hainele femeilor, impozitele si multe alte aspecte ale vietii cotidiene. Exista in jur de 2.000 de jihadisti care verifica magazinele din oras si colecteaza taxe de la oameni, asa numitele Zakat.

ISIL interzice arta si filosofia

"In educatie, au schimbat programa cursurilor predate in scoli. Unele materii sunt anulate, altele modificate, cum ar fi chimia si fizica, si se preda ce se preda si in Raqqa (Siria) si Fallujah (Irak). ISIL a anulat materii ca arta, muzica, geografie, filosofie, sociologie, psihologie si religie crestina si a cerut cadrelor didactice sa elimine orice intrebari care se refera la democratie si alegeri. (...)

Profesorii de biologie nu se pot referi la evolutie. Nu se pot preda nici poezii pagane (orice este in afara 'califatului' este considerat pagan) ", a povestit Faisal.

Acesta a dezvaluit ca benzina si produsele petroliere sunt disponibile in Hit, dar sunt scumpe si de proasta calitate. Petrolul este prelucrat primitiv in rafinariile cucerite de ISIL si apoi exportat in teritoriile din Irak cucerite de jihadisti. Combustibilul de proasta calitate, spune barbatul, distruge motoarele masinilor.

Statul Islamic continua seria devastarilor: Imagini cu profanarea unei biserici stravechi

Faisal a mentionat ca teroristii jihadisti sunt paranoici atunci cand vine vorba de telefoane mobile si de Internet. Acestia cred ca Internetul este folosit pentru ca americanii sa puna la cale loviturile aeriene. Pana in luna februarie, mai existau telefoane mobile in Hit. De atunci, insa, s-a inasprit controlul jihadistilor, care se tem de spioni si interzic astfel de obiecte.

In ultimele opt luni, in provincia Anbar nu a functionat Internetul. Recent, insa, ISIL a oferit acces limitat. In continuare, Internetul nu este valabil in casele oamenilor, dar poate fi accesat din locuri publice. Totusi, hackerii jihadisti monitorizeaza calculatoarele, astfel incat vad fiecare miscare pe care o face cineva pe Internet.

Previzibil, ISIL se concentreaza pe religie si pe raspandirea variantei jihadiste a islamului. "Multi predicatori (imani) au fost inlocuiti cu predicatori straini din lumea araba, cei mai multi sauditi, tunisieni, libieni sau afgani".

Avertisment din Irak: Statul Islamic ar fi folosit arme chimice (Video)

ISIL isi pune amprenta si pe lumea culturala. Faisal spune ca "la intrarea in fiecare strada principala si in fiecare bazar, exista grupuri de jihadisti care au rochii negre ce acopera intregul corp, inclusiv fata. Daca o femeie nu detine un astfel de obiect, este obligata sa cumpere in schimbul sumei de opt lire, bani care se duc la trezoreria ISIL".

Oamenii se alatura ISIL pentru bani

Pentru ca nu mai au din ce trai, locuitorii din Hit se alatura jihadistilor. Pentru 80 de litere sterline pe luna, povesteste Faisal, multi vecini de-ai lui s-au alaturat jihadistilor. Totusi, beneficiile sunt mai mari: acestia primesc si alimente, combustibil etc.

"ISIL are inca o baza financiara solida. Membrii Statului Islamic confisca locuintele oamenilor care au lucrat anterior in politie, in magistratura si in securitate. Casele, precum si toata mobila din ele, sunt confiscate de o instanta de judecata Sharia", mai povesteste barbatul.

ISIL vs. al Qaida

Faisal are opinii puternice pe aceasta tema: "Imi amintesc cand am avut de-a face cu al Qaida in 2005 si 2006. Teoristii al Qaida sunt ingeri in comparatie cu demonii Statului Islamic. In urma cu zece ani, in Hit erau multe operatiuni militare ale al Qaida, insa putini erau cei care paraseau orasul. Cu al Qaida era mult mai bine. Multi urasc guvernul irakian, insa stiu ca ISIL nu este un substitut adevarat", spune Fasil.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#marturii Statul Islamic, #jihadisti Statul Islamic , #Statul Islamic