Peste 30 de morti la cel mai mare spital militar din Kabul - Atacatorii s-au deghizat in medici

Miercuri, 08 Martie 2017, ora 15:47
11258 citiri
Peste 30 de morti la cel mai mare spital militar din Kabul - Atacatorii s-au deghizat in medici
Foto: Captura video YouTube

Peste 30 de persoane au fost ucise de barbati inarmati imbracati in medici in cel mai mare spital militar din Kabul, au anuntat miercuri oficiali afgani.

Militanti inarmati cu arme si grenade, dar in halate de medici, au intrat in cladire dupa ce unul dintre ei s-a detonat la o poarta a spitalului. Ulterior, atacatorii au deschis focul asupra personalului si pacientilor spitalului.

Comandouri care au aterizat pe acoperisul Spitalului Sardar Daud i-au ucis pe toti cei patru atacatori dupa mai multe ore de lupta.

Gruparea jihadista Statul Islamic a revendicat atacul. Talibanii au negat orice implicare.

De asemenea, peste 50 de persoane au fost ranite, a anuntat Ministerul afgan al Apararii.

Presedintele Ashraf Ghani a declarat ca acest atac impotriva spitalului cu 400 de paturi reprezinta o "calcare in picioare a valorilor umane".

Atacul a inceput la ora locala 9.00 (6.30, ora Romaniei), cand un membru al personalului spitalului, care a reusit sa iasa din cladire, a declarat ca a vazut un atacator "imbracat in halat alb, cu un Kalasnikov, si care tragea in toata lumea, inclusiv in paznici, pacienti si doctori".

Televiziunile au difuzat imagini cu oamenii care se ascundeau de atacatori sub pervazurile ferestrelor, la etaj.

La mai bine de sase ore dupa ce a inceput atacul, un purtator de cuvant al Ministerului de Interne, Sediq Sediqqi, a anuntat intr-un mesaj postat pe Twitter ca fortele speciale au incheiat operatiunea si ca toti atacatorii au fost ucisi.

Agentia Amaq, afiliata Statului Islamic, a postat pe aplicatia de mesagerie Telegram imagini in care ar aparea unul dintre militantii care au luat parte la asalt si mai multe cadavre.

Premierul Abdullah Abdullah a condamnat la randul sau atacul, intr-un mesaj postat pe Twitter, si a promis sa "razbune sangele poporului nostru".

Statul Islamic a anuntat ca intra in Afganistan si Pakistan in 2015, odata cu anuntarea infiintarii asa-numitei provincii Khorasan. De atunci a revendicat mai multe atacuri.

Gruparea a revendicat luna trecuta un atac sinucigas la Curtea Suprema din Kabul, soldat cu 22 de morti, si si-a intensificat activitatile atat in Afganistan, cat si in Pakistan.

Statul Islamic, numar record de atentate: Cum si de ce si-a schimbat tactica

Talibanii au comis, la randul lor, o serie de atacuri, cel mai recent in urma cu o saptamana, soldat cu 16 morti, dupa ce au anuntat lansarea ofensivei de primavara.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#atentat Kabul morti, #atentat Kabul atacatori deghizati medici, #atentat stat islamic spital militar Afganistan , #Statul Islamic