Portretul jihadistilor britanici din Siria: Vin din familii bogate, sunt deprimati si plictisiti

Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 23:04
9629 citiri
Portretul jihadistilor britanici din Siria: Vin din familii bogate, sunt deprimati si plictisiti
Foto: The telegraph

Adolescentii si tinerii care parasesc Marea Britanie pentru a lupta in Siria de partea jihadistilor sunt deprimati, singuratici si ar trebui sa li se permita sa revina in UK, fara sa fie penalizati, sustine un profesor britanic.

Kamaldeep Bhui, profesor de psihiatrie culturala si epidemiologie la Universtitatea Queen Mary din Londra, spune ca radicalizarea ar trebui tratata ca pe o problema de sanatate, precum cea a drogurilor sau a alcoolului.

El a descoperit ca cei care o apuca pe drumul radicalismului sunt cel mai probabil educati si vin din familii bogate, in care se castiga peste 75.000 de lire sterline anual, dar se simt plictisiti si izolati social. Si fetele au tendinta sa se radicalizeze, la fel ca baietii, daca nu chiar mai mult.

Ce zice un predicator musulman din Bucuresti despre Jihad, decapitari si simpatizanti ISIL in Romania Interviu

Profesorul Bhui spune ca multi adolescenti sufera de "naivitatea tineretii" si cei plecati au suferit rapid o deziluzionare dupa ce au ajuns pe front.

Bhui a intervievat mai mult de 600 de oameni din comunitatile musulmane britanice din Bradford si Londra pentru a afla ce ii face pe britanici sa isi riste viata intr-o tara straina.

"Cei care simpatizau cu idealurile islamiste erau mai tineri, primisera o educatie mai buna si erau in general bogati. De asemenea, aveau tendinta sa fie deprimati si izolati social. Este un fel de naivitate a tineretii. Au fantezii romantice.

Niciodata nu au experimentat efectele legii islamice Sharia, si nu stiau ce e un califat inainte sa ajunga acolo. Si acolo nu e ce credeau", spune Bhui. Parintii musulmani au fost avertizati sa fie atenti la semnele date de copiii lor care pot indica o radicalizare.

Bhui spune ca tinerii care stau in lumea jocurilor pe calculator, a benzilor desenate sau isi creeaza personalitati online false sunt intr-un pericol mai mare decat altii. "Cred ca ar fi un dezastru sa ii consideri infractori si sa le iei cetatenia", sustine profesorul britanic.

In mod interesant, Bhui a descoperit ca e cel mai putin probabil ca imigrantii sa dezvolte o atitudine radicala, pentru ca sunt mai saraci, mai ocupati cu incercarea de a-si castiga existenta si isi aduc aminte cum este de fapt viata in tarile neoccidentalizate din care au plecat.

"Cei care au o viata grea, imigrantii, sunt prea ocupati pentru a avea fantezii despre razboaie. Sunt prea ocupati ca sa mai vrea sa infiinteze un califat", spune Bhui.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Marea Britanie jihadisti tineri plitisiti, #britanici islamisti bogati plictisiti, #adolescenti islamisti bogati plictisiti , #Statul Islamic