Portretul robot al jihadistului britanic: Nascut in UK, bogat si deprimat

Autor: Ana Ilie
Joi, 25 Septembrie 2014, ora 11:29
4425 citiri
Portretul robot al jihadistului britanic: Nascut in UK, bogat si deprimat

Tinerii musulmani britanici din familii ce au trait in Marea Britanie generatii intregi au risc mai mare de radicalizare comparativ cu proaspetii imigranti, releva un studiu recent.

Studiul condus de University of London arata care sunt cei mai vulnerabili la recrutarea de catre jihadisti: tinerii musulmani care sufera de depresie, au confort financiar si sunt izolati din punct de vedere social, scrie The Independent.

Alarmant: Din ce in ce mai multi europeni lupta pentru Statul Islamic - cifre de la UE

Peste 600 de barbati si femei musulmani, care traiesc in Marea Britanie si au varsta intre 18 si 45 de ani, au raspuns la intrebari detaliate cu privire la viata si opiniile lor. Riscul lor de radicalizare a fost calculat potrivit unui punctaj de simpatie sau dezaprobare, pe care l-au acordat unui numar de 16 actiuni teroriste.

Cei care au dat dovada de cea mai severa condamnare a masurilor violente de protest si terorismului pareau a fi mai des in contact cu rudele si prietenii. Proaspetii veniti in Marea Britanie, cu sanatatea mai proasta, au fost cei mai critici la adresa terorismului.

Explicatia, spune Kamaldeep Bhui, conducatorul studiului, este ca "ei se confrunta cu probleme si nu sunt in pozitia in care sa isi permita sa exprime nemultumiri. In acelasi timp, oamenii nascuti si crescuti aici probabil considera ca li se cuvin securitatea si siguranta locului unde traiesc, si educatia si sprijinul".

"Relatia dintre radicalizare si sanatatea mentala este complexa, dar acum stim ca depresia, impreuna cu relatiile sociale slabe si izolarea, joaca un rol in vulnerabilitatea la radicalizare", a explicat cercetatorul.

Studiul este relevant, in conditiile in care exista tot mai multe semnale de alarma cu privire la jihadistii recrutati in Europa de Statul Islamic.

Luptatorii europeni vin in special din Franta, Marea Britanie, Germania, Belgia, Olanda, Suedia si Danemarca, insa cativa provin si din Spania, Italia, Irlanda si Austria.

Franta a lansat primele atacuri aeriene impotriva Statului Islamic

Exista semnale ca acesta nu este un fenomen limitat la vestul si centrul Europei. Gruparea jihadista Statul Islamic duce, spre exemplu, o intensa campanie de propaganda pe retelele de socializare din Bulgaria, unde aduna tot mai multi simpatizanti.

Statul Islamic isi cultiva adeptii in Bulgaria si isi procura arme inclusiv din Romania

Un site rusesc care citeaza surse din serviciul de informatii al armatei, neidentificate, spune ca "teroristii din organizatie sunt in permanent contact cu aliatii lor din Serbia, Bosnia, Muntenegru, Albania si Macedonia, carora le dau instructiuni sa se pregateasca de actiuni".

Mai mult, sursa citata sustine ca Statul Islamic nu are o problema in a-si procura arme, de la rachete, la grenade si veste anti-glont, din Bulgaria, Croatia, Romania si Ucraina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#jihadisti Marea Britanie portret robot, #recrutare jihadisti Europa , #Statul Islamic