Povestea cutremuratoare a unei tinere de 14 ani rapita de ISIL: Am fost oferita cadou

Vineri, 12 Septembrie 2014, ora 23:44
9894 citiri
Povestea cutremuratoare a unei tinere de 14 ani rapita de ISIL: Am fost oferita cadou
Foto: Asia News

O tanara yazidita in varsta de 14 ani a fost rapita de Statul Islamic. Ea a fost tinuta prizoniera, casatorita fortat, batuta si amenintata de catre militantii gruparii extremiste.

Adolescenta a reusit sa evadeze si a decis sa povesteasca totul unui jurnalist independent din Irak. Povestea a fost preluata de The Independent.

Tanara a fost rapita, in timp ce planuia, alaturi de sute de membri ai minoritatii religioase yazidite, sa se refugieze in Muntele Sinjar pentru ca auzise de actele de cruzime pe care Statul Islamic le comitea impotriva celor care nu erau musulmani.

In momentul capturarii, militantii ISIL au impartit prizonierii in functie de varsta si sex. Potrivit tinerei, pe un rand erau asezati barbatii tineri si puternici, pe un altul fetele tinere, iar pe un al treilea rand erau asezati femeile si barbatii mai in varsta, care au fost jefuiti.

Femeile din Irak, vandute ca sclave de Statul Islamic - cat costa o femeie Yazidi

Apoi, fetele au fost urcata in camioane, iar baietii ucisi.

"In acea dupa-amiaza ne-au dus intr-o scoala parasita din Baaj, un orasel din Irak, aflat in apropierea granitei cu Siria", a povestit tanara. Acolo a intalnit multe alte femei yazidite care au fost capturate de Statul Islamic, tatii, fratii sau sotii lor fiind ucisi de catre extremisti.

"Unul dintre luptatorii Statului Islamic a inceput sa rosteasca fragmente din crezul musulman. Apoi, ne-au spus ca daca repetam devenim musulmane. Noi am reufzat si s-au infuriat. Ne-au insultat si ne-au blestemat religia", a explicat adolescenta.

Cateva zile mai tarziu, femeile au fost duse intr-o sala mare, plina de femei yazidite din Mosul. Li s-a spus ca sunt pagane si timp de 20 de zile au fost tinute prizoniere in interiorul cladirii, unde au dormit pe jos si au primit mancare o data pe zi.

"Din cand in cand, un membru ISIL venea si ne spunea sa ne convertim, dar noi refuzam de fiecare data. Fiind credincioase, nu ne-am abandonat religia. Am plans mult pierderile suferite de comunitatea noastra".

"Am fost oferite cadou unor membri ISIL"

Tanara a povestit ca la un moment dat, femeile maritate au fost separate de cele nemaritate. Ea, alaturi de Shayma, prietena sa din copilarie, au fost oferite cadou unor membri ai Statului Islamic care locuiau in Fallujah, langa Bagdad.

"Voiau sa devenim sotiile sau concubinele lor. Shayma a fost oferita lui Abu Hussein, un fost cleric. Eu am fost oferita unui barbat in varsta de 50 de ani, care parea a fi de rang inalt. El era cunoscut sub numele de Abu Ahmed", isi aminteste adolescenta.

Barbatul i-a cerut de nenumarate ori sa se converteasca si a incercat sa o violeze, insa tanara nu i-a permis sa o atinga.

"Ma injura, ma batea si imi oferea mancare o data pe zi. Incepusem sa vorbesc cu Shayma despre sinucidere".

Fetelor li s-au oferit telefoane mobile si le-a fost cerut sa-si contacteze familiile a caror calatorie nu a fost mai putin dificila. Ajunsi pe muntele Sinjar, membrii ISIL i-au inconjurat si i-au infometat. Dupa cinci zile de asediu, fortele de salvare kurde i-au evacuat in Siria si i-au adus ulterior inapoi in nordul Irakului. Rapitorii le spuneau ca daca se vor duce in Mosul si se vor converti la islamism, fetele vor fi eliberate.

"Este de inteles ca nu au avut incredere in ISIL, asa ca nu am mers in Mosul", a declarat tanara.

Evadarea

In cea de a sasea zi petrecuta in Fallujah, fetele au ramas singure caci Abu Ahmed a plecat intr-o calatorie de afaceri in Mosul, iar Abu Hussein, cel care o tinea prizoniera pe Shayma, a parasit locuinta pentru a se duce la moschee.

ONU - 2000 de femei si copii sechestrati de Statul Islamic

"Folosindu-ne telefoanele, l-am contactat pe Mahmoud, un prieten sunnit, pentru a-i cere ajutorul. Era prea periculos pentru el sa vina acolo asa ca am folosit cutite si satare pentru a sparge lacatele usilor. Purtand vestimentatia traditionala, am mers 15 minute prin oras. Mahmoud ne-a luat de pe strada si ne-a dus la el acasa", a povestit adolescenta yazidita.

In dimineata urmatoare, Mahmoud le-a oferit fetelor acte de identitate false si a vorbit cu un taximetrist care sa le conduca in Bagdad.

"Nu mi-a mai fost niciodata atat de frica. La fiecare punct de control, eram sigura ca vom fi descoperite".

Ajunse in Bagdad, fetele au cerut ajutorul unor prieteni ai familiei. Acestia le-au oferit alte acte de identitate, tinerele putand astfel sa ia avionul spre Irbil, capitala Kurdistanului.

"Nu am crezut ca suntem libere pana cand avionul nu a aterizat. Dupa ce am ramas o noapte in Irbil, la un membru Yazidi din cadrul parlamentului irakian, am mers la resedinta lui Baba Sheikh, liderul spiritual al yaziditilor".

Desi tanara si-a putut imbratisa din nou parintii, necazurile nu s-au oprit aici. Ea a aflat ca fratele sau a fost impuscat, iar sora sa vitrega este prizoniera undeva in Mosul.

"Nu pot sa mai pasesc niciodata in satul meu, chiar daca va fi eliberat, pentru ca amintirea ca fratele meu a murit acolo ma va bantui. Inca am cosmaruri si ma gandesc cu groaza la ce ni s-ar fi putut intampla daca nu am fi reusit sa evadam", a conchis tanara.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#tanara capturata ISIL, #poveste tanara Statul Islamic, #tanara abuzata ISIL , #Statul Islamic