Promisiunile Statului Islamic pentru tinere: Dragoste, aventura, cazare gratis si... pachet cu oua si conserve

Luni, 09 Martie 2015, ora 21:05
7123 citiri
Promisiunile Statului Islamic pentru tinere: Dragoste, aventura, cazare gratis si... pachet cu oua si conserve
Foto: Hepta.ro

Departe de imaginea monstruoasa cu decapitari si lapidari, Statul Islamic le promite tinerelor occidentale dornice sa i se alature ca in asa-numitul sau califat din Siria si Irak vor avea parte de munca, aventura si chiar dragoste.

Apeland la tehnici sofisticate de recrutare, jihadistii au reusit sa atraga numerosi occidentali in randurile lor, se arata intr-un comentariu al agentiei France Presse.

La inceput, propaganda lor avea ca tinta in special barbatii tineri ce ar fi putut intra in randurile combatantilor islamisti. Dar ea s-a extins progresiv si catre tinere, dupa cum arata si cazul celor trei adolescente britanice cu varste de 15 si 16 ani, care in luna februarie au plecat catre Siria, prin Turcia.

Eleve britanice, plecate sa sustina Statul Islamic in Siria

Peste 550 de femei occidentale, alaturi de Statul Islamic

In prezent, numarul occidentalilor recrutati de Statul Islamic este estimat la circa 3.000, dintre care aproximativ 550 sunt femei. Expertii subliniaza sa multi dintre ei sunt socati de ceea ce gasesc in teritoriile controlate de ISIL, dar odata ajunsi acolo este prea tarziu, pentru ca nu mai exista cale de intoarcere.

In ce priveste foarte mediatizatul caz al celor trei fugare britanice, una dintre ele pare sa fi fost in contact cu Aqsa Mahmood, o tanara din Glasgow care a plecat anul trecut in Siria, unde s-a casatorit cu un combatant jihadist.

Ghidul femeilor jihadiste din Statul Islamic

Blogul in limba engleza al lui Mahmood, intitulat "Jurnalul unei emigrante", a devenit unul dintre principalele instrumente de propaganda jihadista pentru publicul feminin.

Cazare gratis si pachet cu oua, conserve si spaghete

"Aici nu trebuie sa platesti chirie. Cazarea este gratuita. Nu platim nici apa si nici electricitate. In plus, in fiecare luna primim un colet cu hrana, ce contine spaghete, conserve, orez, oua", scrie Aqsa Mahmood pe blogul propagandistic.

Acest teritoriu, adauga ea, ofera locuri de munca femeilor care doresc sa fie active, mai ales in domeniile educatiei si sanatatii. De asemenea, acolo casatoria este pretuita, sotul primind sapte zile de concediu pentru nunta, pretinde britanica atrasa de Statul Islamic, ea sustinand ca sotiile jihadistilor isi pot alege zestrea, dar in ce priveste bijuteriile, recunoaste ca cel mai adesea ele aleg un pistol-mitraliera Kalasnikov.

Cum le ademeneste Statul Islamic pe adolescente - din "mirese ale jihadului" ajung sclave sexuale

Pe blog se poate vedea si o poza cu un combatant cu barba si cu tanara sa sotie imbracata in alb, impreuna cu textul: "Pana cand martiriul ne va desparti".

Pe langa acest blog, Statul Islamic foloseste si alte canale prin care atrage adepti. Un exemplu este revista online anglofona Dabiq. Intr-o rubrica cu "oferte de munca", se mentioneaza ca jihadistii cauta "judecatori, persoane cu competente militare sau administrative, medici si ingineri".

"Fetele care se alatura acestei organizatii sunt in cautare de aventuri (...), iar unele isi proiecteaza in minte o lume imaginara, visand ca se vor marita cu un combatant", explica succesul propagandei jihadiste Hassan Hassan, coautor al cartii "ISIL: Inside the Army of Terror".

Cum ajunge o fata de 15 ani din Marea Britanie "mireasa jihadistilor" de la Statul Islamic

Dar odata ce acest vis se spulbera, multe dintre tinerele ce au cazut in capcana isi dau seama ca orice tentativa de a iesi din plasa SI le-ar putea costa viata.

Conform ONG-ului Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), numai intre lunile octombrie si decembrie au fost ucise 120 de persoane care au incercat sa evadeze din teritoriile controlate de jihadisti.

"Am discutat cu doi tineri care au reusit sa scape. Erau tristi si aveau sentimentul ca au fost pacaliti", iar in locul utopiei promise de Statul Islamic, ei au gasit acolo un loc unde domneste "oprimarea si interdictia de a gandi", subliniaza Lina Khatib, directoarea Centrului Carnegie pentru Orientul Mijlociu, cu sediul la Beirut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Statul Islamic femei, #Statul Islamic tinere, #Statul Islamic femei sclave, #Statul Islamic ademenit femei , #Statul Islamic
Comentarii
S
Stan
rank 1
"Dragoste, aventura, cazare gratis si... pachet cu oua si conserve",
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Se pare ca socrul Sarbu furnizeaza ouäle...