Razboiul Americii cu Statul Islamic: Miscarile inteligente ale lui Obama si dilemele lumii arabe

Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 09:03
7175 citiri
Razboiul Americii cu Statul Islamic: Miscarile inteligente ale lui Obama si dilemele lumii arabe

Cinci tari arabe sprijina loviturile aeriene americane impotriva unor pozitii ale gruparii Statul Islamic din Siria. Pentru fortele guvernamentale din aceste tari, aceasta e o miscare pe cat de riscanta, pe atat de necesara.

Arabia Saudita, Qatar, Iordania, Bahrein si Emiratele Arabe Unite - acestea sunt cele 5 state arabe care participa, intr-o mai mica sau mai mare masura, la atacurile aeriene ale SUA impotriva pozitiilor Statului Islamic din Siria, scrie jurnalistul Rainer Sollich intr-un comentariu pentru Deutsche Welle.

Primirea acestor state in coalitia care va lupta impotriva islamistilor extremisti din Statul Islamic reprezinta un gest politic bine gandit al lui Barack Obama. Asta pentru ca, spre deosebire de predecesorul sau, George W. Bush, Obama se asigura in acest fel impotriva acuzatiilor populare ca America ar duce un razboi impotriva Islamului si musulmanilor, pentru a-si rezolva interesele economice si de putere. Acum, dupa ce in operatiunea americana au fost incluse si 5 tari arabe, aceste acuze ar parea total nepotrivite, continua Sollich.

Participarea la bombardamente a acestor 5 tari, prepoderent sunnite, mai da un semnal important: in acest fel, conducatorii din aceste tari iau pozitie impotriva terorismului si a atrocitatilor jihadistilor. Acest lucru este foarte important, pe fondul acuzatiilor ca tarile din Golful Persic au tolerat intentionat actiunile Statului Islamic in interiorul Siriei, pentru a slabi pozitia liderului Bashar al-Assad si a aliatului sau siit, Iranul.

Dilema

Sa insemne asta ca in politica acestor state s-a produs o schimbare radicala de optica? In mod clar, da, chiar daca va trebui sa treaca ceva vreme pana la schimbarea totala, arata jurnalistul DW.

Exista si o alta cauza pentru care cele 5 tari ii sprijina pe americani: statele arabe vad in Statul Islamic o amenintare la sistemele lor guvernamentale.

Jihadistii sunt, mai presus de toate, o amenintare pentru Arabia Saudita, care joaca la doua capete: ba e republica fundamentalista islamica, ba e partener strategic al SUA. Mesajul e clar: regimul din Arabia Saudita nu are de gand sa cedeze pozitia sa principala in lumea arabo-islamica gruparilor sunnite concurente sau statului majoritar siit, Iran, considera jurnalistul citat.

Intrand in coalitia impotriva jihadistilor, regimurile arabe isi asuma si un risc politic intern. Chiar daca majoritatea populatiei arabe este impotriva actiunilor Statului Islamic, miscarile radicale de acest fel se bucura de sustinerea lumii arabe.

Daca loviturile aeriene vor incepe sa provoace pierderi de vieti omenesti in randul civililor sau daca se vor dovedi a fi in avantajul dictatorului Assad, s-ar putea intoarce foaia. Niciuna dintre cele doua optiuni nu trebuie exclusa: e clar ca nu exista razboaie curate, mai ales cand sunt purtate pe calea aerului.

E greu de estimat care vor fi urmarile pe termen lung ale actiunilor actuale impotriva Statului Islamic. Este posibil ca jihadistii si gruparile legate de Al-Qaida sa fie invinse doar prin lovituri aeriene, fara lupta terestra? Putin probabil.

Putin probabil e si altceva: Irakul si Siria sa se transforme in doua state nationale normale, in care grupurile religioase distincte sa isi imparta puterea in mod corect, traind in pace impreuna.

In acelasi timp, visul de a crea un stat kurd pe teritoriul Siriei, Irakului chiar Turciei arata mai realist decat oricand, ceea ce anunta noi conflicte in regiune.

In tot Orientul Apropiat si Mijlociu cartile se joaca din nou, cu un rezultat incert. Sigur este numai un lucru: toti actorii din regiune urmaresc un singur tel, acela de a-si pastra puterea, incheie Sollich.

Citeste si:
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...