Retrospectiva 2015 - Statul Islamic, lovit dar neinfrant

Autor: Ana Ilie
Joi, 31 Decembrie 2015, ora 06:22
4226 citiri
Retrospectiva 2015 - Statul Islamic, lovit dar neinfrant
Foto: Hepta.ro

Gruparea extremista sunnita Statul Islamic si-a lasat amprenta asupra lumii si in 2015. Mai multe atentate teroriste petrecute atat in Europa cat si in SUA, care au socat opinia publica, i-au fost atribuite gruparii jihadiste, si toate incercarile de a-i limita influenta, resursele financiare si puterea au avut succes limitat.

Mai mult ca oricand de la aparitia sa, gruparea extremista pare a fi preocuparea tuturor. Cu toate ca teritoriul aflat sub ocupatia sa in Irak si Siria s-a diminuat cu 14% in 2015, ampla campanie de bombardamente aeriene lansata de mai multe natii nu pare a fi stirbit atat de mult puterea organizatiei incat aceasta sa se afle in pragul unei iminente prabusiri.

Statul Islamic a pierdut 14% din teritoriul pe care il controla in 2014

Mai mult, spre satisfactia gruparii, in 2015 a predominat climatul de teama generat de raspandirea ideologiei jihadiste, prin intermediul retelelor de socializare si persoanelor intoarse in tarile de origine dupa ce au luptat in Siria si Irak.

Potrivit unui sondaj de opinie AP printre jurnalisti, principala "stire" a anului ce se incheie a fost Statul Islamic. Si intr-un clasament cu zece cele mai importante "stiri" ale lui 2015, trei dintre acestea au legatura cu gruparea jihadista - atentatele de la Paris, atacurile armate in masa din SUA si criza imigrantilor din Europa.

Este un record trist pentru intreaga lume si reflecta cat de rapid si-a capatat gruparea jihadista un renume de temut in randul opiniei publice.

In 2015, gruparea si-a continuat propaganda si recrutarea prin Internet, prin postarea de inregistrari video care mai de care mai grotesti, cu decapitari, spanzurari si alte modalitati de executie brutale. Nu au mai socat neaparat prin decapitarea ostaticilor straini in fata camerelor de luat vederi, ci prin numarul celor executati deodata.

Fost jihadist al Statului Islamic, despre planurile teroriste ale gruparii

Opinia publica din intreaga lume a privit cu oroare cum Statul Islamic a smuls din mainile regimului presedintelui Bashar al-Assad orasul antic Palmira si a distrus sistematic toate structurile prea mari pentru a putea fi vandute pe piata neagra a antichitatilor.

In 2015, lumea a parut mai vulnerabila in fata genului de extremism in care s-a specializat Statul Islamic. Pana si SUA au fost atinse de un atac armat revendicat de grupare, soldat cu 14 morti, cel mai grav din ultimii ani.

Americanii duc greul in razboiul cu Statul Islamic, dintr-o coalitie de 65 de tari

In aceste conditii, era de asteptat ca operatiunea de bombardamente aeriene lansata de coalitia internationala condusa de SUA sa aiba rezultate mai bune. Nici macar intrarea Rusiei in Siria, tot cu o campanie de bombardamente aeriene, nu a adus o schimbare semnificativa - explicabil, daca sunt adevarate acuzele potrivit carora Moscova nu vizeaza Statul Islamic, ci opozitia moderata din tara.

De curand, si Arabia Saudita, majoritar sunnita, a compus o coalitie de peste 30 de state pentru a viza Statul Islamic. Insa, cel putin pentru moment, in pofida pierderilor teritoriale, nu exista semnale ca gruparea extremista sunnita ar fi suferit lovituri atat de grave incat distrugerea sa sa fie iminenta.

Promisiunea lui Obama: Vom distruge gruparea Statul Islamic (Video)

Mai mult, spaima cuprinde incet-incet Europa. Exista temeri ca in valul de refugiati sirieni ce cauta o viata mai buna pe batranul continent s-ar infiltra luptatori jihadisti hotarati sa comita atentate de amploare pe sol european. Acestia sunt fie sirieni, fie cetateni europeni radicalizati care au luptat alaturi de Statul Islamic in Irak si Siria si se intorc in tara de origine cu sarcina clara de a recruta noi adepti si de a pune la cale atacuri teroriste.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Stat Islamic retrospectiva 2015, #Stat Islamic atentate teroriste , #Statul Islamic