Romania, furnizor de materiale pentru bombele Statului Islamic. Ce spune compania implicata

Joi, 25 Februarie 2016, ora 19:16
5941 citiri
Romania, furnizor de materiale pentru bombele Statului Islamic. Ce spune compania implicata
Foto: Alba Aluminiu/Arhiva

Pasta de aluminiu produsa de Alba Aluminiu si care, potrivit unui raport finantat de UE, a fost utilizata la productia de bombe de catre Statul Islamic are un pret de 3 euro/kilogram si este utilizata inclusiv la vopsit usile sobelor.

Romania, furnizor de materiale pentru bombele Statului Islamic (Video)

Studiul realizat de Institutul pentru studierea armamentului utilizat pe timp de conflict (CAR), la solicitarea Uniunii Europene, a relevat ca 51 de firme din state precum Romania, Austria, Turcia, Brazilia, Rusia, Statele Unite, au produs, au vandut sau au livrat peste 700 de componente utilizate de organizatia terorista Stat Islamic in fabricarea de dispozitive explozibile improvizate.

Din Romania, in raport este inclusa doar firma Alba Aluminiu din Zlatna, judetul Alba.

"Alba Aluminiu produce pigmenti de aluminiu pentru lacuri si vopsele si pasta de aluminiu pentru beton celular autoclavizat. Aceste produse sunt livrate peste tot in lume, incepand cu Statele Unite, America de Sud, Asia, Orientul Mijlociu, toata Europa - cea mai mare piata a noastra este Marea Britanie.

In toate tarile in care livram avem distribuitori, care cumpara de la noi si revand pe piata locala, catre clientii lor. In mare parte, clientii distribuitorilor nostri nu ne sunt cunoscuti", a declarat proprietarul companiei, omul de afaceri Ion Dragnea.

Potrivit raportului CAR, aluminiul amestecat cu ingrasamantul este unul dintre cei mai intalniti explozibili artizanali utilizati de ISIS in Irak si Siria.

In timpul unor conflicte din orasul irakian Tikrit (2 martie - 17 aprilie), armata irakiana a capturat un depozit in care fortele ISIS au amestecat pasta de aluminiu cu nitrat de amoniu pentru a produce explozibili.

"Distribuitorul nostru din Turcia (compania Marikem), in care avem toata increderea, a cumparat si cumpara multe transporturi de la noi. Si luna aceasta am trimis si trimitem (in continuare - n.red.). Printr-o inlantuire de evenimente care nu ne sunt cunoscute noua si cred ca nici distribuitorului nostru din Turcia, (...) pe la ei (Stat Islamic - n.red.) au ajuns 3-4 bidoane de la noi, vreo 3-4 de la Aldoro din Brazilia - un concurent al nostru si de la firma aceea din China (Sunrise Aluminium Pigments - n.red.), care este iarasi concurent de-al nostru", a spus Dragnea, care a precizat ca pasta este utilizata inclusiv pentru vopsit usile sobelor.

"Printre alte utilizari ale pastei asteia de aluminiu este ca oamenii isi vopsesc usile de la sobe cu ea. Ganditi-va ca la distribuitorul nostru a venit cineva si i-a spus ca vrea un butoias sa-si vopseasca la soba. Sigur ca i-a dat, (distribuitorul - n.red.) sau pe tot lantul asta", a declarat Dragnea.

Produsul in cauza nu are un regim special de control precum ar fi explozibilii sau substantele utilizate la fabricarea acestora. Pasta de aluminiu se incadreaza ca grad de pericol in categoria solventilor.

"Noi suntem in stransa colaborare cu ANCEX (agentia de control al exporturilor). Stim ce sa cumparam si sa vindem. (...) Produsul este in categoria white-spirit (solventi - n.red.). White-spirit este un fel de benzina, iar benzina este intotdeauna utila in momentul in care vrei sa faca ceva sa arda, sa explodeze. Ori ca folosesti pasta de aluminiu ori benzina, poti sa faci acelasi lucru", a afirmat proprietarul Alba Aluminiu.

Pretul pastei de aluminiu nu este ridicat, produsul fiind comercializat la aproximativ 3 euro/kilogram, a spus el.

Compania din judetul Alba a pus toate documentele cerute la dispozitia CAR.

"Noi am pus la dispozitia celor care au facut raportul toate documentele, in timp ce unele firme din Turcia, altii decat distribuitorul nostru, au refuzat. (...) Am primit si o scrisoare de multumire din partea CAR pentru modul in care am colaborat", a mai declarat Dragnea.

Reteaua terorista Statul Islamic detine arii vaste din Siria si Irak. Cercetatorii au avut acces la componentele utilizate de Statul Islamic in producerea de bombe prin intermediul militiei kurde siriene YPG, politiei federale irakiene si fortelor guvernului regional din Kurdistan. Componentele au fost recuperate in timpul unor confruntari intense in orasele irakiene al Rabia, Kirkuk, Mosul si Tikrit si orasul sirian Kobani, potrivit Reuters.

Firme din Brazilia, Austria, Cehia, Olanda, Elvetia, Olanda si Rusia sunt implicate in furnizarea unor astfel de echipamente. Cele mai multe detonatoare folosite de organizatia terorista au provenit de la sapte companii din India, fiind transportate legal si furnizate unor entitati din Liban si Turcia.

Fabrica din Zlatna a fost infiintata in 1976 pentru a produce pulberi de aluminiu destinate industriei de constructii usoare din Romania. In 1999, vechea companie de stat a fost privatizata, noua companie luand numele de Alba Aluminiu. In 2001, compania a inceput productia de pigmenti de aluminiu. Ulterior, Alba Aluminiu a dezvoltat o divizie pasta pigment, care a devenit acum o parte principala a afacerii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#materiale bombe fabrica Romania, #materiale bombe stat islamic fabrica Zlatna, #Alba Aluminiu materiale bombe Stat Islamic , #Statul Islamic