Rusul decapitat de Statul Islamic era un orfan fortat de FSB sa spioneze

Autor: Ana Ilie
Vineri, 04 Decembrie 2015, ora 08:42
4770 citiri
Rusul decapitat de Statul Islamic era un orfan fortat de FSB sa spioneze
Foto: YouTube/socialTube

Un presupus spion rus, care a fost decapitat de gruparea jihadista Statul Islamic si inregistrarea video a executiei a fost distribuita pe retelele sociale, era un orfan presat sa spioneze dupa ce a fost arestat avand droguri asupra sa.

Magomed Kasiev, in varsta de 23 de ani, a fost decapitat de un conational intr-o executie brutala, filmata si distribuita pe retelele sociale miercuri, scrie The Telegraph.

In inregistrare se vede cum Kasiev, imbracat intr-o salopeta portocalie, explica in detaliu cum a fost recrutat de Serviciul Federal de Securitate FSB, urmasul KGB, si s-a infiltrat in Statul Islamic inainte ca "serviciul de securitate" al gruparii sa il demaste.

Inregistrarea sare apoi la secventa in care un membru al gruparii jihadiste, vorbitor de rusa, il provoaca direct pe presedintele rus Vladimir Putin, inainte de a-i taia capul lui Kasiev cu un cutit.

In vreme ce "marturisirea" filmata este sub semnul intrebarii, alte detalii ale vietii lui Kasiev au fost confirmate de jurnalistii rusi. Nascut in Celiabinsk, in muntii Ural, Kasiev a ramas orfan la varsta de noua ani si parintii adoptivi l-au luat cu ei in Cecenia.

Ulterior, a studiat la un colegiu din Maikop, capitala republicii Adigheia, ce se invecineaza cu Cecenia. In 2013, a scris pe contul de Instagram a presedintelui cecen Ramzan Kadirov, cerandu-i sa-l ajute sa se mute in Cecenia. Presa rusa mai scrie ca a fost recrutat de FSB dupa ce a fost prins transportand droguri, in februarie 2014.

In marturisirea video, Kasiev spune ca a fost recrutat in iulie anul trecut dupa ce politia a perchezitionat un autobuz in care se afla si el, iar ofiterul FSB care l-a interogat a mentionat atat drogurile, cat si legaturile cu cecenii aflati in Siria.

Dupa ce a fost de acord sa se infiltreze in Statul Islamic, rusul spune, in marturisirea inregistrata, ca a fost antrenat in Cecenia inainte de a lua un avion inspre Istanbul, in august 2014, de unde a fost ajutat sa treaca granita in teritoriul Statului Islamic din Irak.

Din sanul grupului, mai sustine rusul, a trimis informatii inapoi de cinci ori, cu privire la "sase frati".

Surse din securitatea rusa se indoiesc insa de afirmatiile lui Kasiev, spunand ca daca acesta era intr-adevar un agent de informatii, gruparea jihadista ar fi incercat sa il foloseasca drept moneda de schimb in negocieri.

Statul Islamic a decapitat un presupus agent rus infiltrat in randurile sale (Video)

Gruparea jihadista Statul Islamic a dat publicitatii miercuri o inregistrare video cu executia unui presupus agent al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, care ar fi reusit sa se infiltreze in randurile sale, dar a fost demascat.

Statul Islamic se extinde in Libia: Cati luptatori are si ce pune la cale aici - raport ONU

Serviciul de presa al FSB nu a dorit sa comenteze in legatura cu executia presupusului spion rus, limitandu-se sa spuna ca nu dispune de informatii despre aceasta inregistrare.

Rusii deschid inca o baza aeriana in Siria: Vor sa trimita 100 de avioane

Gruparea a amenintat recent Rusia cu atacuri sangeroase, intr-o inregistrare video in limba rusa.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#rus executat Stat Islamic, #executie Stat Islamic rus , #Statul Islamic