Seful serviciilor secrete din SUA: Statul Islamic are celule in Marea Britanie, Germania si Italia

Marti, 26 Aprilie 2016, ora 08:35
3341 citiri
Seful serviciilor secrete din SUA: Statul Islamic are celule in Marea Britanie, Germania si Italia
Foto: Arhiva Ziare.com

Statul Islamic are celule teroriste in Marea Britanie, Germania si Italia, a avertizat luni James Clapper, directorul serviciilor americane de informatii (DNI).

Intrebat de un reporter daca teroristii de la Statul Islamic au celule britanice, germane si italiene precum cele care au comis atacul de la Bruxelles, Clapper a declarat ca "da, au".

"Continuam sa observam dovezi ale unor comploturi ISIL in Marea Britanie, Germania si Italia".

Matthew Levitt de la Washington Institute for Near East Policy a declarat pentru CNN ca informatii despre activitatea Statului Islamic in aceste tari "nu sunt noi", dar a adaugat ca "este nou faptul ca o spune si Clapper".

Levitt, un fost subsecretar adjunct pentru Informatii si Analiza in cadrul Departamentului Trezoreriei, a declarat ca, desi atentia s-a concentrat pe buna dreptate asupra Frantei si Belgiei, suspecti au fost arestati, de asemenea, in Marea Britanie si Germania.

Presedintele american Barack Obama incheie in aceste zile un turneu in care i-a indemnat pe europeni sa faca mai mult in lupta impotriva gruparii jihadiste, relateaza CNN.

"Acesti teroristi fac tot posibilul pentru a ne lovi orasele, asadar este necesar ca noi sa facem tot ceea ce ne sta in putere sa-i oprim", a declarat presedintele american Barack Obama, luni, intr-un discurs pe care l-a sustinut la Hanovra.

Obama a catalogat Statul Islamic drept "cea mai urgenta amenintare la adresa natiunilor noastre" si a recunoscut contributia Europei la campania impotriva gruparii teroriste.

Insa "Europa, inclusiv NATO, pot face mai mult", a indemnat seful statului american.

Germania a furnizat formatori si un ajutor financiar fortelor locale, insa militarii germani nu iau parte la atacurile aeriene impotriva Statului Islamic in Irak si Siria.

Obama a subliniat necesitatea schimbului de informatii intre aliati.

"Daca ne pretuim cu adevarat libertatea, atunci trebuie sa adoptam masurile necesare in vederea impartasirii informatiilor si informatiilor secrete in Europa, dar si intre Statele Unite si Europa, pentru a-i opri pe teroristi sa calatoreasca, sa traverseze frontiere si sa omoare oameni nevinovati", a spus seful statului american.

"Cea mai mare problema (a Europei) este lipsa impartasirii informatiilor si o colaborare transparenta", a apreciat si Levitt.

Clapper a mai declarat ca Statul Islamic a "profitat intr-o anumita masura de criza migratiei din Europa, un lucru de care cred ca natiunile sunt tot mai constiente".

Europa se confrunta cu amenintarea infiltrarii unor agenti din cadrul Statului Islamic odata cu valul de refugiati, a subliniat pentru CNN si Frank Cilluffo, directorul Centrului pentru Securitate Cibernetica si Interna din cadrul Universitatii George Washington.

"Avand in vedere numarul de combatanti straini din intreaga Europa care s-au dus in Siria si Irak sa se alature ISIL, nu este surprinzator ca unii dintre ei se intorc", a spus el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Statul Islamic celule Europa, #Statul Islamic Germania Marea Britanie , #Statul Islamic