Siria: Sute de familii crestine fug din fata jihadistilor de la Statul Islamic

Duminica, 09 August 2015, ora 09:09
3045 citiri
Siria: Sute de familii crestine fug din fata jihadistilor de la Statul Islamic
Foto: Hepta.ro/Arhiva

Sute de familii crestine au fugit dintr-un oras din centrul Siriei in timp ce luptatorii gruparii armate Statul Islamic (SI) se apropiau de acesta, au afirmat aparatori ai drepturilor omului, sambata, la prima aniversare a declansarii loviturilor aeriene contra SI in Irak.

Coalitia condusa de Statele Unite a efectuat aproape 6.000 de bombardamente contra Statului Islamic, extinzandu-si operatiunile pentru a-i lovi si pe extremistii din Siria. Cu toate acestea, jihadistii sunt in continuare in masura sa lanseze atacuri pe teritoriul pe care il considera "califatul" lor, ce se intinde in cele doua tari, in pofida unor succese repurtate de combatantii kurzi si fortele irakiene aliate, relateaza Associated Press.

Sambata, Osama Edward, directorul Retelei asiriene pentru drepturile omului in Siria, a afirmat ca "sute de familii" au fugit din orasul crestin Sadad pentru a se indrepta spre capitala Damasc sau spre Homs, oras aflat sub controlul guvernului.

"Oamenii din regiune traiesc in frica", a adaugat Osama Edward, subliniind ca crestinii se tem ca vor avea aceeasi soarta ca minoritatea yazidita din Irak.

Militantul Bebars al-Talawy, stabilit in Siria, a afirmat ca sambata au avut loc lupte in apropierea orasului Al Qaryatayn, la circa 25 de kilometri nord-vest de Sadad. Al Qaryatayn a fost cucerit joi de Statul Islamic.

Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), cu sediul la Londra, a subliniat ca luptele de sambata s-au concentrat in regiunea cuprinsa intre Al Qaryatayn si satul Mheen, care se afla la jumatatea distantei spre Sadad.

OSDO a mai facut cunoscut ca trupele siriene au bombardat regiunea si ca avioane de razboi ale armatei guvernamentale au lansat mai multe lovituri aeriene in imprejurimile orasului Al Qaryatayn.

Potrivit militantilor, cel putin 230 de civili, printre care zeci de crestini, au fost prinsi de Statul Islamic in regiunea Al Qaryatayn in cursul ultimelor zile. Unii dintre ei au fost eliberati, insa soarta majoritatii ramane necunoscuta.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#refugiati crestini Siria, #luptatori Statul Islamic Siria , #Statul Islamic
Comentarii
Poza Maramu1976
Maramu1976
rank 1
Coalitia condusa de SUA a reusit sa faca din Orientul Mijlociu..