Statul Islamic a distrus "Poarta lui Dumnezeu"

Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 11:30
8583 citiri
Statul Islamic a distrus "Poarta lui Dumnezeu"

Una dintre portile din jurul orasului antic Ninive din Irak, veche de peste 2.500 de ani, a fost distrusa de luptatorii gruparii Stat Islamic, care duc o adevarata campanie de inlaturare a relicvelor arheologice de dinainte de islam.

Se pare ca jihadistii au inceput sa dezmembreze tot zidul din jurul orasului si sa vanda blocurile de piatra, potrivit unei surse din cadrul Institutului britanic pentru studii irakiene, citata de The Independent.

Poarta Mashqi, numita si "Poarta lui Dumnezeu", era una dintre marile intrari din zidurile care protejau orasul asirian Ninive, aflat in apropiere de Mosul. Ninive, la care se face referire in Biblie, dateaza din secolul al VII-lea inaintea erei noastre si era odata cel mai mare din lume.

La Mosul, unul dintre cele mai mari orase controlate de ISIL, i-au cazut deja victime campaniei de distrugere muzeul, biblioteca, universitatea si numeroase moschei, biserici si altare vechi.

In februarie 2015, Statul Islamic a dat publicitatii o filmare in care se arata cum militantii sai vandalizeaza muzeul si distrug statui antice, inclusiv una infatisand un bou inaripat ce reprezenta o zeitate asiriana.

In aceeasi perioada au intrat si in biblioteca si au ars peste 100.000 de manuscrise si carti vechi, unele aflate in patrimoniul UNESCO.

Laboratoarele Universitatii din Mosul au fost transformate in fabrici de bombe si arme chimice.

In afara Irakului, distrugerile Statului Islamic din orasul antic Palmira din Siria sunt de notorietate. Fortele guvernamentale siriene au gasit acolo temple dinamitate si statui decapitate, dupa alungarea luptatorilor extremisti.

De ce doreste Statul Islamic sa distruga vestigiile antice de la Palmira (Galerie foto)

Si in Libia au fost distruse altare ale sufismului (credinta din cadrul islamului - n.red.) de langa Tripoli, iar istoricii se tem si ca au fost furate obiecte arheologice si opere de arta grecesti si romane.

De ce distruge Statul Islamic templele din Palmira? Ipoteza unui arheolog

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...