Statul Islamic a pierdut 10.000 de luptatori in ultimele 18 luni

Marti, 18 Octombrie 2016, ora 10:38
4952 citiri
Statul Islamic a pierdut 10.000 de luptatori in ultimele 18 luni
Foto: Captura video YouTube

Statul Islamic a pierdut 10.000 de luptatori in decurs de 18 luni, pe fondul ofensivei ruso-americane din Siria, sustin oficialii israelieni. In plus, tot mai putini voluntari se alatura gruparii.

Gruparea extremista a pierdut un sfert din teritoriul din Siria si Irak si se estimeaza ca in prezent ar mai avea 15.000 de luptatori, de la 25.000, cati erau anul trecut, arata The Independent.

Mai ales dupa interventia Turciei in Siria, luna trecuta, din ce in ce mai putini voluntari au venit inspre Siria.

In plus, Statul Islamic sufera si in ceea ce priveste finantele. Luptele cu armata siriana, cu Hezbollah, cu militiile shiite, cu Turcia, cu kurzii, cu coalitia araba si cu opozitia siriana au dus la moartea multor membri si la epuizarea resurselor.

Statul Islamic a pierdut deja pe mai multe fronturi, respectiv in Fallujah, Ramadi, Minbaj si Palmyra, ceea ce i-a afectat inclusiv imaginea.

La capitolul finante, acestea s-au injumatatit fata de cele de anul trecut. Daca in 2015 obtinea din industria petrolului 600 - 700 de milioane de dolari, se estimeaza ca in 2016 mai scoate 250 - 350 de milioane de dolari.

Tocmai pentru ca incepe sa ajunga la fundul sacului, Statul Islamic a crescut taxele in teritoriile ocupate si a scazut salariile luptatorilor.

Multi dintre liderii sai sau personalul cu functii importante au fost ucisi in ultimele luni, ceea ce ii afecteaza strategia, afirma oficialii israelieni.

Unul dintre membrii "pretiosi" ai gruparii, pierdut in august, este Abu Mohammad al-Adnani, seful propagandei Statului Islamic.

Si strategia jihadistilor s-a schimbat in ultima vreme, acestia devenind "mai defensivi", noteaza sursa. In prezent, ceea ce face Statul Islamic este sa se fereasca de bombele americanilor. In Libia, cel mai important teritoriu dupa Siria si Irak, Statul Islamic a fost invins.

Ramane insa de temut, mai ales pentru ca multi dintre comandantii sai au fost ofiteri in armata lui Saddam Hussein, spun oficiali militari.

Luni, a fost lansata o vasta operatiune de recucerire a Mosulului, al doilea cel mai mare oras din Irak. Operatiunea ar putea dura luni bune si ar urma sa secatuiasca Statul Islamic de resursele pe care le mai are. Gruparea s-a pregatit cu armate de kamikaze si a instalat capcane in puncte-cheie de acces catre oras.

ONU se declara deja ingrijorata, aratand ca peste 700.000 de oameni ar putea ajunge in situatia de a avea nevoie de asistenta umanitara.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

„Fir-ar mama ei a dracu de zdreanță! Retardată” Diana Șoșoacă, pusă la punct de soțul abuzat timp de doi ani
„Fir-ar mama ei a dracu de zdreanță! Retardată” Diana Șoșoacă, pusă la punct de soțul abuzat timp de doi ani
Silvestru Șoșoacă, soțul senatoarei Diana Șoșoacă, a reacționat virulent la adresa acesteia, dezvăluind că de doi ani îndură comportamentul abuziv al acesteia. „Am renunțat la tot...
Cazurile celebre în care sondajele politice nu au prevăzut câștigătorii. Diferențe semnificative de procente după numărarea voturilor
Cazurile celebre în care sondajele politice nu au prevăzut câștigătorii. Diferențe semnificative de procente după numărarea voturilor
Deciziile partidelor, dincolo de ierarhii sau experiență pentru o anumită funcție, sunt luate și în funcție de rezultatele pe care un candidat sau o formațiune politică le au în sondajele...
#stat islamic pierderi, #stat islamic pierdut luptatori, #Stat Islamic luptatori, #Stat Islamic bani, #Stat Islamic ldieri ucisi , #Statul Islamic