Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Statul Islamic castiga enorm din traficul cu antichitati. Cum opereaza reteaua

Marti, 08 August 2017, ora 09:21
2796 citiri
Statul Islamic castiga enorm din traficul cu antichitati. Cum opereaza reteaua
Foto: Arhiva Pixabay

Gruparea Statul Islamic castiga pana la 100 de milioane de dolari pe an din traficul cu antichitati furate din Irak si Siria, pe care le vinde pe piata neagra.

Informatia apare pe Wall Street Journal, care citeaza sub acoperirea anonimatului un oficial din serviciile franceze de securitate.

Alte surse estimeaza valoarea la cateva zeci de milioane de dolari, scrie Newsweek.

Comertul cu artefacte a devenit una dintre principalele surse de venit pentru Statul Islamic, in conditiile in care teritoriul sau si, implicit, veniturile din petrol sunt in scadere.

"ISIS creste presiunea pe acest front de trafic pentru a compensa pierderea veniturilor din petrol", a explicat oficialul francez.

Citeste si

Pentru multi comercianti si traficanti din Siria, tara macinata de sase ani de un razboi civil, vanzarea antichitatilor a devenit o necesitate.

Un presupus intermediar, Muhammad Hajj Al-Hassan, a povestit cum jihadistii i-au atacat casa din Siria si aproape ca l-au executat, suspectandu-l ca sustine Armata Eliberarii Siriene.

Ulterior, el a inceput sa vanda artefacte cumparatorilor europeni, la cererea lui Abu Laith Al-Dairi, care se ocupa de antichitati pentru grupare.

Importanta pe care o acorda Statul Islamic comertului cu antichitati este reflectata de faptul ca gruparea foloseste jihadisti straini pentru administrarea operatiunii. Acestia sunt considerati mai loiali decat localnicii.

Locuitorii teritoriilor ocupate primesc autorizatii de la gruparea jihadista pentru a cauta antichitati. Aceste autorizatii au fost initial gratuite, dar in prezent miscarea percepe 20% din valoarea fiecarui obiect gasit.

In plus, cere ca toate antichitatile sa ii fie vandute direct, pentru ca apoi sa le poata revinde dealerilor.

Hassan spune ca a vandut recent doua Biblii antice unui cumparator rus, intr-un oras din sudul Turciei. Acesta a platit 11.800 de dolari. Bibliile, din estul Siriei, au fost ascunse apoi intr-un camion cu legume si scoase din Turcia.

Hassan a pastrat un commision de 25% pentru intermedierea tranzactiei, iar restul banilor au fost dati celui care a adus Bibliile in Turcia, probabil pentru a ajunge in cuferele Statului Islamic.

Un alt intermediar a declarat ca i-a dat 1.000 de dolari unei sirience care a transportat o statuie romana, din bronz, din Siria in Turcia. Obiectul ar fi provenit de la Rakka si este posibil sa fi fost un fals.

In iulie, compania americana Hobby Lobby a fost amendata cu trei milioane de dolari pentru ca ar fi achizitionat ilegal artefacte care ar fi fost furate in 2010 si aduse fara autorizatie din Irak.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Statul Islamic bani trafic antichitati , #Statul Islamic