Statul Islamic: De ce sunt atrasi tinerii de extremismul violent

Autor: Ana Ilie
Duminica, 13 Decembrie 2015, ora 16:01
5635 citiri
Statul Islamic: De ce sunt atrasi tinerii de extremismul violent
Foto: Hepta.ro

Tot mai multe cazuri de adolescenti implicati in extremismul islamic apar in Occident. Pana si in Romania a fost descoperit un tanar cu simpatii jihadiste care voia sa afle cum se face o bomba.

Cauzele care atrag tinerii catre jihadismul promovat de grupari extremiste precum Statul Islamic sunt complexe, ubicue si ingrijoreaza expertii, scrie BBC.

Cu toate ca majoritatea teroristilor lumii nu sunt adolescenti, cifrele oficiale arata ca implicarea acestora in islamismul violent este in crestere. Spre exemplu, numarul celor sub 18 ani arestati in Marea Britanie pentru presupuse infractiuni ce au legatura cu terorismul aproape s-a dublat, de la 8 la 15, din perioada 2013-2014 in 2014-2015. Numarul total al arestarilor indiferent de varsta pentru acest gen de infractiune a fost de 315, o crestere cu o treime fata de 2013-2014.

Statul Islamic isi extinde teritoriul si a patruns intr-o noua tara

Expertii cred ca tendinta este ingrijoratoare si arata ca tot mai multi tineri sunt atrasi de extremism.

"Vedem ca are loc acest gen de lucruri din ce in ce mai des de la ascensiunea Statului Islamic. Si nu este ceva ce se intampla din greseala", atrage atentia Charlie Winter, expert in militantismul jihadist.

Principala tinta a gruparilor precum Statul Islamic sunt tinerii intre 16 si 24 de ani. Procesul de radicalizare poate incepe insa si de la 11-12 ani, spune Daniel Koehler, director al Institutului German pentru studii de Radicalizare si Deradicalizare.

Mama sustinatorului Statului Islamic din Craiova: E doar un copil indragostit de religie, dar foarte indoctrinat si violent

Cei tineri sunt mai putin valorosi in ceea ce priveste potentialul de a efectua misiuni teroriste, insa sunt folositi pentru a raspandi ideologia si pentru a-i influenta pe altii. In plus, e mult mai usor de ajuns la tineri si mare parte a activitatii de recrutare are loc online.

"Internetul este esential... Statul Islamic produce in medie cam 30-40 de clipuri video de inalta calitate pe zi in aproape orice limba (...) Au o retea de Twitter estimata la 30.000-40.000 de conturi si ghiduri pentru jihad sau pentru a te alatura Statului Islamic sunt usor accesibile online", spune Koehler.

Statul Islamic cauta recruti in cea mai mare populatie a lumii cu un cantec special

Nu numai volumul de informatie extremista pusa la dispozitia tinerilor ii converteste pe acestia. Cea mai mare atractie pentru tineri este promisiunea apartenentei la un colectiv.

Statul Islamic incearca sa construiasca ideea unei culturi alternative, a unui jihad democratic. Natura aspirationala a "proiectului" statal al Statului Islamic poate atrage unii adolescenti care fie au ambitii inalte, insa se simt frustrati de familie sau societate, fie se simt marginalizati.

Cu toate ca Internetul este un instrument esential pentru recrutori, contactul real cu grupari radicale din tarile de origine este la fel de vital. Tinerii sunt influentati de gruparile de prieteni sau de cunoasterea unei persoane care a fost la lupta in Siria si Irak.

Pustiul suspectat de jihadism voia sa fie martir al Statului Islamic: Invata sa construiasca o bomba (Video)

Membrii gruparilor teroriste care au luptat in Orientul Mijlociu sunt incurajati sa isi povesteasca experientele, pentru a incuraja oamenii sa se alature miscarilor jihadiste. Tinerii sunt extrem de impresionabili la acest gen de povesti, deseori rastalmacite pentru a exclude inechitatea si ipocrizia misiunii gruparii teroriste.

Aceste povesti pot fi ascultate in scoli, grupuri si comunitati de prieteni, precum si online. Tinerii sunt mai obisnuiti sa vada violente in presa decat adultii, asa ca asta joaca un rol important in implicarea lor in islamismul violent, mai scrie sursa citata.

"In cele din urma este vorba despre mediul din care vin si traiectoria lor, combinate cu oportunitati si situatii. Este vorba despre cand si cum dai peste o anumita ideologie si un anumit grup, si despre ce cauti in acest moment in viata ta", explica Winter.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Statul Islamic recrutare tineri, #Statul Islamic recrutare adolescenti , #Statul Islamic