Statul Islamic isi face armata de copii-soldati

Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 14:42
3180 citiri
Statul Islamic isi face armata de copii-soldati

Reprezentantii ONU si UNICEF sunt ingrijorati de faptul ca gruparea Statul Islamic inroleaza copii in armata, pe care ii foloseste inclusiv in atacuri sinucigase.

Mai mult decat atat, acestia atrag atentia ca scolile din zonele controlate de extremisti sunt folosite pentru indoctrinarea ideologica a adolescentilor.

Adolescenti cu arme in brate stau la punctele de control si intersectiile aglomerate din Mosul, al doilea oras ca marime din Irak. Sunt imbracati in uniforme negre cu insemnele politiei islamice, relateaza Business Insider.

In Raqqa, capitala de facto a grupului Statului Islamic din Siria, adolescentii participa la instructii militare si cursuri religioase. Apoi merg la lupta sau lucreaza la bucatarie, ca gardieni la sediile liderilor extremisti sau ca spioni, dand informatii despre vecinii din cartier, arata sursa citata.

De ce se inroleaza tinerii in Statul Islamic: Povestea dramatica a lui Omar Cecenul

In toata regiunea controlata de Statul Islamic astfel de practici sunt obisnuite.

In orasul Kobani, din nordul Siriei, unde etnicii kurzi au rezistat saptamani intregi asediului rebelilor extremisti, cativa activisti au povestit pentru AP ca au observat copii lupand cot la cot cu militarii.

Mustafa Bali, unul dintre acesti activisti, a povestit ca in urma unui atac sinucigas a vazut trupurile a patru adolescenti, dintre care doi pareau mai mici de 14 ani.

Gruparea extremista vede copiii ca un vehicul care sa ii asigure loialitatea pe termen lung, copiii fiind considerati cadre devotate care vor trata luptele ca pe "un mod de viata", se precizeaza intr-un raport al ONU.

Potrivit raportului ONU amintit, in zonele din Siria si Irak controlate de catre extremistii suniti, scolile au fost inchise sau li s-a modificat programa scolara, astfel incat sa corespunda ideologiei gruparii Statul Islamic.

Persoane care locuiesc in zonele respective spun ca in scolile respective copiii sunt invatati sa devina luptatori. Un localnic a povestit ca si-a surprins copilul, in varsta de sase ani, cum se juca cu un pistol de apa si striga: "Sunt luptator pentru Statul Islamic".

Faptul ca adolescentii sunt folositi in conflictele militare nu este o noutate, insa nicio alta grupare nu a folosit copiii intr-un mod sistematic si atat de organizat ca Statul Islamic.

"Noutatea consta in faptul ca ISIL pare sa isi exprime transparent nu numai intentia, dar si practica de a recruta copii in armata", spune Laurent Chapuis, reprezentant al UNICEF pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Citeste si:
Nicolae Ciucă susține în continuare varianta guvernului minoritar, înaintea întâlnirii cu USR
Nicolae Ciucă susține în continuare varianta guvernului minoritar, înaintea întâlnirii cu USR
Premierul desemnat, Nicolae Ciucă a declarat luni, 25 octombrie, la Parlament, înaintea întâlnirii cu președintele USR Dacian Cioloș, că a fost mandatat de conducerea PNL pentru formarea...
Nicuşor Dan vrea înfiinţarea Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti. Câte posturi sunt prevăzute în organigramă
Nicuşor Dan vrea înfiinţarea Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti. Câte posturi sunt prevăzute în organigramă
Primarul general, Nicuşor Dan, propune Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) înfiinţarea Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti, serviciu public de interes local al...
Sursa: Ziare.com