Statul Islamic, mesaj pentru Occident intr-un nou clip: Veti avea o surpriza oribila (Video)

Luni, 13 Octombrie 2014, ora 17:09
11123 citiri
Statul Islamic, mesaj pentru Occident intr-un nou clip: Veti avea o surpriza oribila (Video)

Jihadistii de la Statul Islamic au publicat o noua inregistrare cu jurnalistul britanic John Cantlie, a patra la numar, in care ostaticul transmite un mesaj Occidentului.

Britancul, care a fost rapit de islamisti in urma cu doi ani, a aparut intr-un nou clip de sapte minute, in care a spus ca militantii ISIL sunt extrem de hotarati in lupta lor si ca Occidentul se angajeaza intr-un razboi pe care nu il poate castiga, impotriva a mii de jihadisti inarmati, relateaza The Guardian.

Jurnalistul rapit, de 43 de ani, apare imbracat intr-un costum portocaliu, asemanator detinutilor din Guantanamo Bay, avertizand ca "oricine spera la o interventie chirurgicala simpla, fara sa isi murdareasca mainile de sange, va avea parte de o surpriza oribila pe masura ce inainteaza".

El a catalogat decapitarile colegilor sai, jurnalistul Steven Sotloff sau volunatrul Alan Henning, drept o situatie de tip "win-win" pentru Statul Islamic.

"Daca aceste executii duc la un protest public sau la o schimbare de politica, vorbim despre o victorie uriasa. Si daca ele conving guvernele noastre sa arunce mai multe bombe si sa cheltuie milioane de dolari, iar tarile noastre devin mai slabe pe parcurs, aceasta este, de asemenea, o victorie", a explicat John Cantlie.

Statul Islamic, nou clip cu un ostatic destinat lui Barack Obama (Video)

Este a patra inregistrare in care apare ostaticul britanic, precedata de un clip dat publicitatii de Statul Islamic la sfarsitul lunii septembrie, in care jurnalistul il critica pe presedintele american Barack Obama.

Cantlie catalogheaza strategia militara a lui Obama drept "dezamagitor de predictibila" si condamna planurile coalitiei internationale impotriva terorismului de a folosi trupe irakiene si rebeli sirieni pentru a lupta cu jihadistii Statului Islamic.

Gruparea militanta Statul Islamic a mai postat pe Internet, cu o saptamana inainte, o inregistrare destinata occidentalilor, care, spre deosebire de alte filmulete ce infatiseaza acte brutale, este mai degraba o "pilda" livrata chiar de John Cantlie.

Statul Islamic, "pilda" video de la un ostatic: De la razboiul din Vietnam nu s-a mai vazut asa ceva

Cantlie este un jurnalist freelancer care a lucrat pentru Sunday Times si The Telegraph. El calatorea cu reporterul american James Foley, cand au fost rapiti de pe o sosea siriana in apropierea granitei cu Turcia.

Ei au fost primii din cei 23 de straini rapiti in decurs de 14 luni. Statul Islamic a inceput, in august, sa execute ostaticii si sa posteze executiile lor pe Internet. Pana acum a ucis doi americani, un britanic si un francez.

Citeste si:
„Nu sunt un monstru“: în căutarea adevarului despre Sam Sally. Povestea americancei care s-a mutat în califatul ISIS
„Nu sunt un monstru“: în căutarea adevarului despre Sam Sally. Povestea americancei care s-a mutat în califatul ISIS
În martie 2015, Sam Sally a intrat în aeroportul din Chicago cu mii de dolari, bani gheață și aur. Ea spune că acela a fost începutul vieții sale în Maroc, dar câteva săptămâni mai...
Un gând, de Ziua Națională a României. Cum ar arăta Programul (ideal) politic de finalizare a edificării națiunii române
Un gând, de Ziua Națională a României. Cum ar arăta Programul (ideal) politic de finalizare a edificării națiunii române
Poporul român s-ar putea desăvârși ca națiune printr-un proiect de națiune. Cum ar fi Programul politic de finalizare a edificării națiunii române, care să cuprindă: Perspective (de...