Statul Islamic pierde in Siria si Irak, dar ar vrea sa mute teroarea in Europa - dezvaluirile unui dezertor

Vineri, 21 Octombrie 2016, ora 18:51
13784 citiri
Statul Islamic pierde in Siria si Irak, dar ar vrea sa mute teroarea in Europa - dezvaluirile unui dezertor
Foto: Arhiva Hepta.ro

Comandantii Statului Islamic s-au vazut nevoiti sa accepte ca, in curand, isi vor pierde asa-zisul califat din Siria si Irak. Totusi, nu renunta. Ei cred ca atacurile teroriste in Occident sunt singura varianta de a continua jihadul.

O spun luptatorii straini care au abandonat Statul Islamic, avand in vedere ca organizatia jihadista se confrunta in aceste momente cu o ampla ofensiva a armatei irakiene in Mosul, iar prapadul ii asteapta pe extremisti si in fieful lor din Siria, Raqqa, arata The Independent.

In inima Statului Islamic: Cum s-au infiltrat spionii britanici in conducerea gruparii jihadiste

Uciderea unora dintre cei mai buni comandanti, diviziunile din interiorul gruparii si frica de tradare, toate contribuie la faptul ca Statul Islamic pierde masiv din teritoriu, sustin doi musulmani belgieni care au dezertat recent si au fugit in Turcia.

Batalia pentru Mosul: Statul Islamic, pregatit cu capcane si atentatori sinucigasi. Civilii, cu steaguri albe pe case

In acelasi timp, distrugerea munitiilor i-a facut pe jihadisti sa fie mult mai dependenti de masini-capcana si de bombe improvizate, in incercarea de a rezista ofensivelor lansate impotriva lor de catre fortele guvernamentale.

Rachid, in varsta de 27 de ani, care a lucrat ca mecanic in Belgia inainte de a se alatura Statului Islamic, a vorbit despre o mare victorie a extremistilor si cum aceasta a devenit, in timp, o amenintare.

"Cand Daesh (Statul Islamic - n.red.) a venit in Irak si a luat vehicule militare de la armata irakiana, a fost un mare succes pentru ca asa (militantii - n.red.) puteau inainta foarte repede. Dar cand au inceput bombardamentele americanilor, o gramada de masini au fost distruse. Daca te plimbai cu ele deveneai o mare tinta", a spus Rachid.

Acum liderii organizatiei teroriste vorbesc despre "ribat", care inseamna apararea teritoriului, si nu avansul, deci este un altfel de razboi, a subliniat tanarul belgian.

Statul Islamic a ramas, insa, cu masinile sale capcana si cu oameni priceputi care fabrica bombe.

"Dar cand americanii si rusii au inceput loviturile aeriene, aceste masini erau aruncate in aer inainte de a ajunge la inamic, asa ca nu au mai fost atat de eficiente. De asemenea, numarul celor care se ofereau sa fie atacatori sinucigasi a scazut", a adaugat Rachid.

Desi pierde in Orientul Mijlociu, Statul Islamic crede ca a gasit o cale de a castiga in Europa, sustine belgianul.

"Poti pregati oameni sa devina atentatori sinucigasi in Europa, unde pot provoca si mai multe pagube. Asadar, liderii Daesh spun acum ca acolo ar trebui sa se duca lupta. Multi frati simt ca Mosul nu poate fi pastrat, Raqqa nu poate fi pastrata. Asa ca lupta se muta in Europa", a precizat dezertorul.

Statul Islamic vrea sa arate ca viata in Mosul e frumoasa: Orasul e sigur, televiziunile mint (Video)

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Statul Islamic pierde Siria Irak, #Statul Islamic atacuri Europa , #Statul Islamic