Statul Islamic, "pilda" video de la un ostatic: De la razboiul din Vietnam nu s-a mai vazut asa ceva

Autor: Ana Ilie
Marti, 23 Septembrie 2014, ora 08:59
6156 citiri
Statul Islamic, "pilda" video de la un ostatic: De la razboiul din Vietnam nu s-a mai vazut asa ceva

Gruparea militanta Statul Islamic a postat iar pe Internet o inregistrare destinata occidentalilor, care, spre deosebire de alte filmulete ce infatiseaza acte brutale, este mai degraba o "pilda" livrata chiar de un ostatic britanic, John Cantlie.

In inregistrarea propagandistica, Cantlie este asezat la o masa, intr-o salopeta portocalie ce aminteste de uniforma detinutilor musulmani suspecti de terorism de la inchisoarea americana Guantanamo Bay, scrie New York Times.

Cantlie citeste un document din fata sa, in care se explica de ce implicarea SUA in Siria va semana cu esecul din razboiul din Vietnam.

Statul Islamic, noua inregistrare cu un britanic tinut prizonier, care acuza guvernele SUA si Marii Britanii

"In acest program vom vedea cum guvernele occidentale se grabesc sa marasluiasca spre un razboi total in Irak si Siria, fara a da atentie lectiilor trecutului recent. De la razboiul din Vietnam, nu am mai fost martorii unui atat de mare potential dezastru", incepe ostaticul.

Pilda dureaza cinci minute si 55 de secunde si este a doua in decurs de o saptamana.

ISIL ameninta toti cetatenii tarilor care i se opun: Nu o sa va simtiti in siguranta nici in propriile dormitoare

Cantlie citeaza un fost ofiter CIA, Michael Scheuer, pe care il lauda pentru cat de bine cunoaste Orientul Mijlociu: "Deci sa trecem direct la subiect cu un citat din fostul sef CIA devenit un viguros activist anti-interventie, Michael Scheuer: Presedintele Obama nu are nici cea mai mica intentie sa infranga Statul Islamic".

Cantlie citeaza si din Thomas H. Kean, fost guvernator de New Jersey, care a admis ca oficialii din serviciile de informatii nu au anticipat amenintarea reprezentata de Statul Islamic.

Al Qaida, rugaminte pentru Statul Islamic: Eliberati britanicul care urmeaza sa fie decapitat

Cantlie este un jurnalist freelancer care a lucrat pentru Sunday Times si The Telegraph. El calatorea cu James Foley, reporter american, cand au fost rapiti de pe o sosea siriana in apropierea granitei cu Turcia, la 22 noiembrie 2012.

Ei au fost primii din cei 23 de straini rapiti in decurs de 14 luni. Toti au fost inchisi la Raqqa, in Siria, unde Statul Islamic si-a stabilit capitala. Din martie, ostaticii europeni au inceput sa fie eliberati contra sumei de doua milioane de euro fiecare. In iunie, in inchisoarea din Raqqa, se mai aflau doar trei britanici si patru americani.

Statul Islamic a inceput, in august, sa execute ostaticii ramasi si sa posteze executiile lor pe Internet. Pana acum a ucis doi americani si un britanic.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#ostatic Stat Islamic, #ostatic decapitat Stat islamic , #Statul Islamic