Statul Islamic - rationamentul dupa care actioneaza gruparea extremista

Miercuri, 10 Septembrie 2014, ora 12:50
8777 citiri
Statul Islamic - rationamentul dupa care actioneaza gruparea extremista
Foto: The Independent

Decapitari, rastigniri, masacre. Acestea sunt doar cateva dintre actiunile de o cruzime greu de imaginat comise de gruparea extremista Statul Islamic. Desi pentru majoritatea civilizatiei aceste fapte nu pot fi justificate, pentru membrii gruparii ele au la baza un rationament.

Doctrina Statului Islamic presupune razboi total, fara limite sau constrangeri, scrie BBC.

In lumea araba au mai existat doua valuri de violenta care nu au depasit insa amploarea si brutalitatea ISIL.

Primul val, condus de discipolii lui Sayyid Qutb, un radical islamist egiptean, vazut ca fiind teoreticianul jihadismului modern, s-a revoltat impotriva regimurilor arabe seculare pro-occidentale, numindu-le "dusmanul apropiat".

Incepand cu asasinarea presedintelui egiptean Anwar Sadat in 1980, aceasta insurgenta islamista s-a disipat la finalul anilor 1990. In urma conflictului, 2000 de oameni si-au pierdut viata, iar un numar mare de militanti s-au indreptat spre Afganistan pentru a lupta impotrva unui nou inamic mondial - Uniunea Sovietica.

Jihadul afgan impotriva sovieticilor a dat nastere celui de al doilea val de violente, de data aceasta tinta fiind "dusmanul indepartat" sau Statele Unite. Liderul miscarii a fost Osama bin Laden.

In urma atacului din Statele Unite din data de 11 septembrie, bin Laden si-a justificat fapta in fata musulmanilor si chiar a americanilor ca un act de auto-aparare, nu de agresiune.

Dezvaluirile unui fost luptator ISIL - Scopul este acela de a patrunde in intreaga lume

Comparativ cu bin Laden, liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, nu incearca sa justifice in niciun fel in fata lumii varsarea de sange.

In contrast cu primele doua valuri, gruparea ISIL pune accentul pe faptele de violenta in detrimentul teologiei, actionand ca o masina de ucis ce se alimenteaza cu sange.

Barbati musulmani din tarile occidentale, precum si membrii altor grupari extremiste s-au alaturat ISIL deoarece sunt de parere ca vor lua parte la o misiune ce consta in reinvierea unui tip idealizat de califat si ca vor crea o comunitate caracterizata printr-o identitate puternica.

Motorul din spatele ISIL il reprezinta gruparea al Qaeda din Irak, condusa de Abu Masab al-Zarqawi, ucis de americani in 2006. Ambele grupari se bazeaza pe actiuni anti-Shia, dezvoltand o ura viscerala impotriva minoritatilor in general.

Atat Al-Zarqawi, cat si al-Baghdadi considera ca membrii Shia sunt necredinciosi, fiind coloana a cincea a lumii islamice care trebuie sa dispara.

Profitand de ruptura Sunni-Shia din Irak, precum si de razboiul civil din Siria, al-Baghadadi a construit o baza de sprijin pentru sunnitii rebeli. De asemenea, el a restructurat reteaua militara si a cooptat ofiteri cu experienta din fosta armata a lui Saddam Hussein, transformand astfel Statul Islamic intr-o puternica forta de lupta.

Deocamdata, gruparea ISIL s-a concentrat lupta impotriva sitiilor si nu pe "dusmanul indepartat", lupta impotriva Statelor Unite si a Europei nereprezentand o prioritate.

Se pare ca ISIL nu detine capacitatea de a efectua atacuri complexe precum cel din 11 septembrie. In urma cu cateva luni, chiar al-Baghdadi a recunoscut ca organizatia sa nu detine echipamentul necesar pentru a-i ataca pe americani acasa.

Citește și:
Ministrul Turismului îi îndeamnă pe români să nu mai meargă la schi în Austria. Mesajul subtil transmis în contextul Schengen
Ministrul Turismului îi îndeamnă pe români să nu mai meargă la schi în Austria. Mesajul subtil transmis în contextul Schengen
Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, a declarat că aproximativ 370.000 de români merg anual la schi în Austria, însă a subliniat că există alte destinații europene cu condiții chiar mai...
Noi zile libere prin lege. Boboteaza și Sf. Ioan Botezătorul ar putea fi declarate zile nelucrătoare după ce propunerea a trecut de Senat
Noi zile libere prin lege. Boboteaza și Sf. Ioan Botezătorul ar putea fi declarate zile nelucrătoare după ce propunerea a trecut de Senat
Senatul a adoptat tacit miercuri, 7 decembrie, o propunere legislativă a deputaţilor PSD, de completare a art.139 din Codul Muncii, prin care Boboteaza şi Sf. Prooroc Ioan Botezătorul,...