Statul Islamic, un cal troian care grabeste sfarsitul jihadului?

Sambata, 03 Ianuarie 2015, ora 22:19
22701 citiri
Statul Islamic, un cal troian care grabeste sfarsitul jihadului?

Aparitia gruparii Statul Islamic, la inceputul lui 2014, in fapt doar o lansare oficiala pe piata a unui nou inamic, o tinta proaspata pentru razboiul mondial impotriva terorismului (GWOT), a fost privita de majoritatea analistilor ca o intarire fara precedent a miscarii jihadiste.

Ajuns din nou in lumina reflectoarelor, jihadul pare mai puternic si mai violent ca niciodata, daca ne raportam doar la decapitarile saptamanale prezentate de Statul Islamic si la influenta acestei asa-zise noi abordari ideologice asupra "lupilor singuratici" din intreaga lume, care par sa prinda curaj si sa ameninte securitatea si valorile occidentale, oriunde s-ar afla ele.

Adevarul, insa, se afla undeva la mijloc, daca nu chiar mai departe, conform celei mai noi analize Stratfor despre miscarea jihadista, la final de 2014, semnata de Scott Stewart, un cunoscut expert in terorism, fost agent special in Departamentul de Stat al SUA.

Miscarea jihadista nu este in niciun caz una monolitica, desi modul in care presa relateaza despre actiunile diferitelor factiuni influenteaza poate opinia publica sa identifice un singur inamic, jihadul, nu de putine ori confundat - foarte grav - cu islamul.

In realitatea, miscarea este compusa, de fapt, dintr-o multime de grupuri, de diferite nationalitati si religii, care au desigur si moduri diferite de operare.

"Divide et impera"

Cel mai bun exemplu in sprijinul acestei afirmatii ar fi chiar conflictul deschis dintre Statul Islamic (IS - fost Statul Islamic din Irak si Levant, ISIL) si al Qaida, care au rupt la inceputul lui 2014 legaturile formale, din cauza numeroaselor tensiuni dintre cele doua grupari.

Aceasta ruptura, sustine analistul Stratfor, nu s-a produs din cauza unui simplu conflict ideolgic, din cauza unei neintelegeri, ci reflecta in modul cel mai brutal lupta pentru putere si pentru bani dintre doua organizatii extrem de puternice.

In multe zone din Siria, acest conflict s-a transformat intr-o campanie de asasinate si lupta deschisa intre Jabhat al-Nusra, vocea al Qaida in regiune, si Statul Islamic. Desi lupta impotriva armatei siriene si altor grupuri rebele, cele doua organizatii nu s-au sfiit sa-si rapeasca si asasineze reciproc membrii.

Citeste si:
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Sursa: Ziare.com