Strategia de succes a Statului Islamic - social media, Nutella si pisici "jihadiste"

Marti, 10 Martie 2015, ora 10:10
6724 citiri
Strategia de succes a Statului Islamic - social media, Nutella si pisici "jihadiste"
Foto: Twitter

Statul Islamic a reusit sa-si construiasca un adevarat brand, ce poate rivaliza oricand cu corporatiile occidentale. Se foloseste de instrumente precum social media, produse deja cunoscute si indragite si chiar "reclame" bine tintite.

Jihadistul John trece ca fiind un luptator-vedeta, atrage atentia The Independent. In plus, in fotografiile si inregistrarile facute publice online, Statul Islamic plaseaza strategic produse deja cunoscute si indragite, cum ar fi pizza sau Nutella. Asa se explica succesul sau la tineri si femei, afirma sursa.

John jihadistul, un produs al statului: Cum ii impinge Europa pe tineri in ghearele Statului Islamic

Asa se explica si de ce a reusit sa eclipseze Al-Qaida. E o diferenta de la cer la pamant intre inregistrarile cu Osama bin Laden, din buncarul sau, si adevaratele campanii duse de Statul Islamic pe canalele de social media prin intermediul inregistrarilor de inalta calitate.

Statul Islamic se confrunta, totusi, cu provocarea de a castiga notorietate, pentru a recruta noi adepti si a finanta lupta sa, in timp ce incearca sa ramana oarecum in "underground".

Iata cateva dintre "strategiile" folosite de acesta:

Se foloseste de "celebritati"

Nu Statul Islamic l-a inventat pe Johadistul John, ci presa occidentala. Insa simtind ca e o gaselnita ce ii poate fi de folos, Statul Islamic l-a adoptat, numindu-l asa pe Mohammed Emwazi si folosindu-l in posterele sale de "promovare".

"Statul Islamic il foloseste, e o celebritate care atrage fratii musulmani din Europa", a explicat un fost militant al Statului Islamic pentru BBC.

Branduri cunoscute, plasate strategic

Vara trecuta, adeptii Statului Islamic din Siria si Irak au inceput sa apara pe retelele sociale tinand in maini produse Nutella. Unii analisti au fost de parere ca astfel de imagini sunt menite sa "imblanzeasca" imaginea Statului Islamic si sa-i convinga pe viitorii recruti ca vor avea acces la lux.

Inalta tehnologie si o buna cunoastere a canalelor social media

Statul Islamic are un adevarat centru media de inalta tehnologie la Al-Hayat, unde se produc inclusiv clipurile infatisand scene de tortura sau decapitare. In plus, tot aici se realizeaza si o revista de propaganda "glossy" (pe hartie lucioasa, unde e clar ca nu s-a facut rabat la bani), Dabiq.

Statul Islamic, mesaj pentru surdo-muti: Amenintari si jihad in limbajul semnelor (Video)

In plus, inregistrarile si mesajele gruparii teroriste sunt plasate strategic si in timp record pe site-uri si pe retelele sociale.

Jihadisti cu pisici

Chiar in ciuda faptului ca pe Twitter si Facebook au inceput sa fie scoase mesajele cu continut considerat jignitor, periculos etc., Statul Islamic reuseste sa pacaleasca adesea aceasta vigilenta. In plus, mesajele sunt postate si repetate de pe multe conturi, astfel incat raman online.

La sfarsitul anului trecut, erau 45.000 de conturi de social media folosite pentru a raspandi mesajele Statului Islamic. Exista chiar un cont numit ISILcats, unde jihadistii pozeaza cu pisici. Se crede ca numarul mesajelor postate de pe astfel de conturi e de circa 90.000 pe zi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#stat islamic promovare, #stat islamic social media, #stat islamic brand, #strategie stat islamic , #Statul Islamic