Tensiuni intre membrii NATO: Turcia nu vrea sa lupte impotriva Statului Islamic

Autor: Ana Ilie
Joi, 09 Octombrie 2014, ora 19:36
7204 citiri
Tensiuni intre membrii NATO: Turcia nu vrea sa lupte impotriva Statului Islamic

Luptatorii Statului Islamic continua sa se lupte cu militiile kurde, depasite de situatie, in orasul asediat Kobane, joi. In tot acest timp, Pentagonul este ingrijorat ca bombardamentele aeriene nu sunt suficiente pentru a salva orasul sirian de la granita cu Turcia, insa Ankara nu pare dispusa sa intervina.

Intre administratia Obama si Turcia, membru NATO, au aparut tensiuni. Fiecare doreste ca celalalt sa-si asume responsabilitatea de a salva orasul majoritar kurd de invazia jihadista, scrie The Washington Post.

Statul Islamic a reusit sa avanseze iar in Kobane, in cursul noptii de miercuri spre joi, in pofida bombardamenteloer aeriene ale coalitiei internationale conduse de SUA. Inalti oficiali americani si-au exprimat frustrarea ca Turcia refuza sa intervina, fie cu propria armata sau prin acordarea de asistenta luptatorilor sirieni kurzi.

Statul Islamic, victorie strategica la granita cu Turcia

"Bineinteles ca ar putea face mai mult. Ei vor sa vina SUA sa se ocupe de problema", a spus unul dintre acestia. SUA si-ar dori si ca Turcia sa depuna mai multe eforturi pentru a impiedica strainii sa-i traverseze teritoriul cu scopul de a se alatura militantilor Statului islamic.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a replicat acestor frustrari joi, spunand ca nici o operatiune terestra unilaterala a Turciei nu este suficienta pentru a stavili avansul gruparii extremiste.

"Nu este realist sa te astepti ca Turcia sa conduca o operatie terestra de una singura. Purtam discutii... De indata ce avem o decizie comuna, Turcia isi va juca rolul", a explicat Cavusoglu.

Marti, presedintele turc, Recep Tayyp Erdogan, declara ca operatiunile aeriene nu sunt suficiente pentru a stavili avansul Statului Islamic. "Teroarea nu va fi oprita prin raiduri aeriene, atata timp cat noi nu vom coopera in vederea unei operatiuni terestre. Au trecut luni si nu am obtinut niciun rezultat. Kobani este pe punctul de a cadea", le-a spus acesta refugiatilor sirieni din tabara de la Gaziantep.

Cavusoglu a explicat si de ce Turcia nu este pregatita sa intervina. Turcia asteapta pana cand coalitia internationala adopta ca scop al operatiunii din Siria indepartarea de la putere a presedintelui bashar al-Assad.

Bombardamentele internationale nu au ca scop schimbarea regimului in Siria ci distrugerea pozitiilor gruparii extremiste Statul islamic, ce a ocupat teritorii importante in Irak si Siria, unde a proclamat un califat si a impus o varianta dura a legii islamice.

Dupa aproape patru saptamani de asediu, Kobani ramane incercuit de Statul Islamic din trei parti. In cea de-a patra, Turcia a masat tancuri, artilerie si vehicule armate de-a lungul granitei cu Siria, pentru a impiedica militantii sa treaca pe teritoriul sau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#Turcia asediu Stat Islamic Kobani, #Turcia Stat Islamic , #Statul Islamic