Totul despre finantele Statului Islamic: De unde vin si unde se duc banii jihadistilor

Sambata, 12 Martie 2016, ora 19:04
7963 citiri
Totul despre finantele Statului Islamic: De unde vin si unde se duc banii jihadistilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Langa orasul parasit al Hawl, din nordul Siriei, o retea de conducte se indreapta catre o instalatie cu trei rezervoare de petrol. Este o facilitate mica, insa de mai bine de un an contribuie la veniturile Statului Islamic pentru jihad.

Luptatorii ISIL au fost nevoiti sa abandoneze orasul al Hawl in luna noiembrie a anului trecut. Au lasat in urma o fabrica de bombe, dar si o sursa de venit de pe urma celor 3.000 de locuitori care plateau taxe catre organizatia terorista, relateza CNN.

Retragerea extremistilor din al Hawl este doar un mic exemplu al problemei tot mai mari cu care se confrunta asa-zisul califat. Incasarile sunt in declin, la fel si controlul asupra populatiei si resurselor.

In 2015, Statul Islamic a pierdut o suprafata de aproximativ 40% din teritoriile stapanite in Irak, precum si parti din nord-estul Siriei. Ambele aveau soluri bune pentru agricultura, precum si petrol.

Pierde Statul Islamic din putere? Teritoriile controlate de jihadisti s-au restrans in 2015

Loviturile aeriene ale colitiei conduse de SUA au aprofundat si mai mult criza. Unii dintre oficialii ISIL care se ocupau de finante au fost ucisi. Comertul prin Turcia a devenit mult mai dificil. Si depozitele de bani lichizi au fost bombardate. Nu, Statul Islamic n-o sa faca cerere de intrare in insolventa, insa pierderile sunt dureroase.

Statul Islamic a pierdut sute de milioane de dolari bani lichizi in bombardamente - Pentagon

Statul Islamic a pierdut in flacari zeci de milioane de dolari bani gheata

Cum s-a imbogatit ISIL atat de rapid

O grupare terorista care pretinde a fi stat sau califat are nevoie de o gramada de bani, mai ales cand, potrivit estimarilor, in jur de patru-cinci milioane de oameni traiesc sub stapanirea sa.

Iar Statul Islamic chiar avea foarte multi bani. Chiar si inainte de a pune mana pe vaste teritorii, in 2014, organizatia terorista probabil avea deja circa 875 de milioane de dolari, majoritatea sumelor fiind luate cu forta, potrivit unui studiu al Rand Corporation.

ISIL s-a bucurat de profituri uriase si in perioada expansionista din 2014. Acestea au inclus, conforma estimarilor SUA, intre 500 de milioane si un miliard de dolari din confiscarea banilor din bancile irakiene. Se crede ca doar filiala Bancii Centrale a Irakului din Mosul avea peste 400 de milioane de dolari in seifurile securizate.

Jihadistii au pus mana si pe numeroase echipamente militare lasate in urma de militarii irakieni, care au fugit din calea ISIL, precum si pe puturi de petrol si rafinarii.

Banii continuau sa vina. In octombrie 2014, un oficial al Trezoreriei SUA, David Cohen, spunea ca Statul Islamic face avere intr-un "ritm fara precedent". Potrivit estimarilor, ISIL avea anul trecut 1,5 miliarde de dolari. Insa jihadistii isi si cheltuiau banii rapid.

Fireste, Statul Islamic nu prezinta public contabilitatea sa, asa ca expertilor le este dificil sa ii estimeze cheltuielile. Guvernul irakian a alocat doua miliarde de dolari in 2014 pentru provinciile ocupate de extremisti. Este improbabil ca teroristii sa cheltuiasca atat de mult.

Chiar si asa, ISIL tot trebuie sa puna la dispozitia locuitorilor servicii sociale de baza, asistenta medicala, apa potabila, electricitate si canalizare si sa intretina infrastructura rutiera. Trebuie sa plateasca si salarii, mai ales ca guvernul irakian a decis in luna septembrie a anului trecut sa nu ii mai plateasca pe functionarii care lucreaza in zonele controlate de ISIL.

Cum ramane cu petrolul

La finalul lui 2014 s-a estimat ca Statul Islamic castiga circa 500 de milioane de dolari pe an din rafinariile de petrol pe care le controla, care produceau in jur de 50.000 de barili pe zi. Intre timp, pretul titeiului s-a prabusit, dar asta nici macar nu este cea mai mare problema a organizatiei teroriste.

Toamna trecuta, coalitia de lupta anti-ISIL a decis sa tinteasca infrastructura petroliera a organizatiei. Intr-o singura zi de noiembrie, avioanele coalitiei au lovit 283 de cisterne cu petrol in apropiere de Deir Ezzour din Siria, unde se afla circa doua treimi din productia de titei a Statului Islamic.

Rusia loveste Statul Islamic unde-l doare mai tare: Bombardeaza rafinarii de petrol si camioane cu combustibil (Video)

Ofensiva fara precedent: Franta bombardeaza Statul Islamic de 3 ori in 48 de ore

Cine cumpara petrol de la jihadisti

Totusi, reteaua terorista are un client principal cand vine vorba de petrol: oficialii sirieni. Potrivit unui analist, regimul de la Damasc ar cumpara pana la 20.000 de barili pe zi de la Statul Islamic.

Dar nu lupta Statul Islamic chiar impotriva regimului sirian? "Cele doua parti incearca sa se macalareasca una pe alta, dar totusi fac impreuna comert de milioane de dolari", sustine Adam Szubin, secretar pentru Terorism si Informatii Financiare in cadrul Trezoreriei SUA.

Statul Islamic, care a ocupat teritorii in care se aflau resurse de titei ale Siriei, ar avea o intelegere cu autoritatile siriene: petrol pentru bani sau electricitate.

Organizatia jihadista a castigat in 2014 multi bani, dupa ce a confiscat si apoi vandut proprietatile oamenilor care au fugit de razboi, a pus mana si pe conturile lor bancare.

ISIL a castigat mult si din vanzarea sclavilor, in special tinere femei yazidi. Desi toate acestea au contribuit masiv la fondurile ISIL, nu poti confisca o proprietate, jefui o banca si vinde un ostatic decat o singura data.

Legea care stabileste cum vor fi tratate sclavele Statului Islamic: Cine si cand are voie sa faca sex cu ele

In plus, ISIL colecteaza taxe de la locuitori pe aproape orice: retrageri bancare, apa, electricitate, servicii de telefonie mobila, pana si pe crestinism.

De unde mai pierde Statul Islamic bani

Poate ca cea mai mare problema a jihadistilor este ca nu mai au de unde sa stranga taxe, pe masura ce tot mai multi oameni fug din teritoriile pe care le controleaza, in special medici sau ingineri de care au mare nevoie.

Economia asa-zisului califat este izolata de restul lumii, asa ca pentru extremisti este foarte dificil sa vanda resursele pe care le controleaza abuziv.

Veniturile Statului Islamic sunt estimate acum la 80 de milioane de dolari pe luna, jumatate provenind din taxe si confiscari, potrivit unei recente analize a IHS/Janes. Banii ar putea, totusi, sa nu fie de ajuns.

Asadar, conducerea ISIL a luat masuri. Anul trecut, un document din Raqqa a dezvaluit ca salariile luptatorilor si functionarilor au fost taiate cu 50%, "pe fondul unor circumstante exceptionale cu care se confrunta Statul Islamic".

Austeritate jihadista: Salariile militantilor Statului Islamic au fost injumatatite

Viata jihadistilor in Statul Islamic: Cat castiga pe luna si cum arata o zi obisnuita de munca

Deci ce se va intampla?

Statul Islamic se adapteaza. Continua sa functioneze cu o birocratie sofisticata. Insa ambitiile sale sunt de expansiune, iar realitatea este ca in zonele pe care le controleaza inflatia creste, iar resursele sunt din ce in ce mai reduse. Jihadistii sunt in fata unei mari provocari financiare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Statul Islamic bani, #Statul Islamic petrol, #Statul Islamic taxe , #Statul Islamic
Comentarii