Un inamic-surpriza al Statului Islamic jura sa ii distruga pe jihadisti: Suntem pregatiti de lupta

Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 23:00
12449 citiri
Un inamic-surpriza al Statului Islamic jura sa ii distruga pe jihadisti: Suntem pregatiti de lupta
Foto: Hepta.ro

Statul Islamic si-a gasit un nou inamic in militia din Iran, care jura sa ii distruga pe jihadistii ISIL pentru a-si apara tara.

Militia Basij este formata din luptatori loiali liderilor religiosi din Iran, iar misiunea sa este sa protejeze legea si ordinea islamica din tara. Pentru asta, luptatorii sunt dispusi sa faca absolut orice, inclusiv, sustin ei, sa ii infranga pe militantii Statului Islamic, relateaza CNN.

"Suntem pregatiti sa mergem la lupta si sa distrugem Statul Islamic in totalitate. Daca liderul suprem ne ordona, ii vom distruge pe luptatorii ISIL", a declarat comandatul militiei Basij.

Acesta a precizat ca, pana acum, militia Basij nu s-a implicat in lupta impotriva temutei organizatii teroriste, care controleaza teritorii importante din Siria si Irak.

Totusi, o alta brigada din Iran, Forta Revolutionara condusa de generalul Qassem Suleimani, deja antreneaza, consiliaza si sprijina militiile siite din Irak in lupta lor cu extremistii ISIL.

Iran si America - adversar comun, nu si strategie

Oficialii iranieni sustin ca si-ar dori o colaborare mai buna cu Statele Unite in ceea ce priveste lupta impotriva jihadistilor, insa arata ca nivelul de incredere dintre cele doua tari pur si simplu nu este destul de ridicat, mai ales in contextul controverselor din jurul acordului nuclear convenit recent.

Cum ar putea pierde Occidentul lupta cu Statul Islamic, daca Iranul isi baga clandestin coarnele

"In momentul de fata, consideram ca Statele Unite reprezinta o amenintare pentru noi, din cauza politicilor si actiunilor lor", a precizat generalul Ahmad Reza Pourdastan, comandantul fortelor terestre din Iran.

"Ne-am dori ca SUA sa isi schimbe retorica si tonul vocii, in asa fel incat natiunea noastra sa poata avea mai multa incredere in conducerea militara americana", a continuat el.

Sentimentul este reciproc: Statele Unite, care conduc loviturile aeriene impotriva ISIL din Irak, au negat orice coordonare directa cu trupele iraniene.

Liderii de la Teheran considera ca loviturile aeriene asupra pozitiilor Statului Islamic nu sunt eficiente si au senzatia ca SUA si tarile aliate nu depun suficiente eforturi pentru a invinge gruparea terorista.

Cum este America incurcata de aliatii arabi in lupta impotriva Statului Islamic

Insusi presedintele iranian Hassan Rouhani declara in luna septembrie a anului trecut ca "bombardamentele aeriene sunt mai degraba o forma de teatru, decat o lupta serioasa impotriva terorismului".

In Statul Islamic, America si Iran gasesc un dusman comun, insa cele doua tari, cel putin pentru moment, nu au si o strategie comuna, iar acest lucru este in avantajul jihadistilor care continua sa faca prapad.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Statul Islamic Iran, #Statul Islamic lupta, #Statul Islamic SUA Iran, #Statul Islamic militie Iran , #Statul Islamic