Urmeaza Al Treilea Razboi Mondial daca orasul Kobani cade in mana Statului Islamic?

Luni, 13 Octombrie 2014, ora 18:34
17418 citiri
Urmeaza Al Treilea Razboi Mondial daca orasul Kobani cade in mana Statului Islamic?
Foto: m-securitynews.com

Expertii britanici in problematica terorismului cred ca ne gasim in fata inceputului celui de-al Treilea Razboi Mondial, in cazul in care orasul Kobani, aflat la granita dintre Siria si Turcia, cade in mainile Statului Islamic.

Militantii islamisti incearca sa obtina controlul asupra acestui punct de trecere a frontierei pe unde, afirma surse din cadrul serviciilor britanice de informatii, acestia pot intra, prin Turcia, in Europa Occidentala, deghizandu-se in refugiati, scrie The Mirror.

Controlul extrem de slab de la frontiera a permis ca mii de oameni sa fuga din calea razboiului din Siria, iar teroristii se pot amesteca printre ei.

Aceste informatii alimenteaza temerea ca cei care au parasit Marea Britanie pentru a se alatura jihadistilor ar putea sa se intoarca in tara de origine.

Atractia tinerilor pentru Statul Islamic. La jaf, cu forta si cu violenta! Interviu

"Unii dintre ei s-au si intors. Vedem eforturile Ministerului de Interne de a-i indeparta pe cei care sunt teroristi, admiratori ai terorismului, cei care strang fonduri pentru teroristi sau oameni care sunt in stare sa predice in numele lor", a declarat Kim Howells, fost ministru de Externe si fost presedinte al Comisiei pentru Securitate si Informatii.

Marea Britanie "trebuie sa fie in stare sa ii gaseasca pe acesti oameni", spune Howells.

"Problema este Turcia, si e o problema serioasa. Ei joaca un joc straniu. Permit aderentilor Statului Islamic sa intre in Siria, dar nu-i lasa pe kurzi sa faca acelasi lucru pentru a apara orasele kurde, deoarece ei ii considera pe kurzi o amenintare mai mare decat islamistii.

Ei cred ca Statul Islamic este inamicul mai putin periculos, in ciuda faptului ca Statul Islamic vrea sa omoare oameni in Franta, Germania sau Marea Britanie. Frontiera Turciei este extrem de permeabila. Daca turcii nu intervin, vom avea mari probleme", a mai adaugat el.

Fost membru al Garzii Galeze, Simon Weston, care a devenit comisar pentru sudul Tarii Galilor in 2012, a avertizat ca "noi toti suntem sub amenintarea ISIL". "Suntem pe marginea celui de-Al Treilea Razboi Mondial. Ar putea fi inceputul, dar suntem foarte aproape", a avertizat el.

Weston spune ca e ingrijorat ca "ISIL a ajuns deja pe pamant britanic". Iar daca membrii acestuia nu au deja "echipament si explozivi", el spune ca nu va fi asa de greu sa-l obtina.

Teroristilor nascuti in Marea Britanie care s-au alaturat ISIL "nu ar trebui sa li se permita sa se intoarca. Nu au decat sa stea acolo si sa lupte pana la moarte. Nu-mi pasa daca au o familie in Bristol sau Cardiff. Foarte bine. Au ales ca vor sa omoare alti oameni in numele unei credinte religioase", spune oficialul britanic.

Howells a sustinut ca "aceasta ar putea fi tema care, ca in precedentele doua mari razboaie, va defini conflictul global".

"Unul dintre lucrurile care au iritat multe tari in ultimii 20 de ani a fost felul in care oameni despre care se cunostea ca sunt teroristi au putut sa traiasca in Marea Britanie. Sunt oameni acuzati de abuzuri asupra drepturilor omului in Rwanda si Nigeria, care au terminat universitati britanice dupa ce au primit statut de refugiat in aceasta tara. Au existat organizatii islamice in Marea Britanie care au functionat ca paravane pentru grupuri ca Statul Islamic si al Qaida", mai spune Howells.

Parlamentarul David Davies admite ca planul luptatorilor ISIL de a patrunde in Marea Britanie pozand drept refugiati este foarte credibil. "Trebuie sa ne asiguram ca oricine care vine trece prin verificari stricte de securitate". Howells se teme insa ca acestia vor gasi metoda sa patrunda, "in spatele camioanelor sau altfel".

Un purtator de cuvant al Ministerului britanic de Interne a declarat ca, "prin noile puteri conferite de Legea Imigratiei, ministerul poate revoca cetatenia unui britanic naturalizat daca acesta a actionat intr-o maniera care sa aduca prejudicii grave intereselor vitale ale Marii Britanii. Ministerul are de asemenea autoritatea de a interzice unor persoane intrarea in Marea Britanie daca acestia nu contribuie la binele societatii".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Statul islamic Al Treilea Razboi Mondial, #jihad Al Treilea Razboi Mondial, #Marea Britanie islamisti reintorsi , #Statul Islamic