Washingtonul actualizeaza alerta globala antiterorista - Statul Islamic e prezent in Europa

Vineri, 04 Martie 2016, ora 10:13
2910 citiri
Washingtonul actualizeaza alerta globala antiterorista - Statul Islamic e prezent in Europa
Foto: Hepta.ro

Statele Unite au adus la zi, joi, alerta lor globala impotriva terorismului, atragand atentia asupra amenintarii teroriste din partea gruparii Statul Islamic in Europa, unde 75 de proiecte contra Occidentului ar fi fost dejucate.

Periodic, Departamentul de Stat actualizeaza nota lor de "avertizare la nivel mondial" legata de riscurile unor atacuri "teroriste" la care se expun cetatenii americani si interesele lor in intreaga lume, transmite AFP.

Ultimul document fusese publicat din 29 iulie 2015, dar diplomatia de la Washington a emis pe 23 noiembrie o nota exceptionala cu privire la amenintarile cu care se confruntau turistii americani, din cauza inmultirii la acea data a atentatelor jihadiste, cum au fost cele comise pe 13 noiembrie la Paris si Saint Denis.

Perchezitii in Germania la suspecti de terorism - unul ar fi comandant in Statul Islamic

"Informatii actuale lasa sa se creada ca Statul Islamic, al-Qaida, Boko Haram, (militiile) Shebab si alte grupuri teroriste continua sa pregateasca atentate teroriste in multiple regiuni", a scris Departamentul de Stat.

Prin urmare, ministerul ii indeamna pe cetatenii americani sa dea dovada de "cea mai mare vigilenta", in special in fata "riscurilor de rapire si luare de ostatici", precum si de "crime".

Diplomatia americana a subliniat, de asemenea, ca in cursul ultimelor luni "atacuri majore ale extremistilor au avut loc in Tunisia, Franta, Nigeria, Belgia, Turcia, Egipt si in Mali".

Nota ministerului detaliaza amenintarile regiune cu regiune, din Europa pana in Asia-Pacific, cu un accent deosebit pe Vechiul continent unde "informatii credibile arata ca grupari teroriste ca Statul Islamic, AL Qaida si organizatii afiliate lor continua sa pregateasca atacuri in viitorul apropiat".

Germania: Peste o suta de ponturi de la refugiati privind posibili combatanti jihadisti ai Statului Islamic

"Toate tarile europene raman vulnerabile in fata atacurilor organizatiilor teroriste internationale", a atras atentia Departamentul de Stat.

Printre acestea, Statul Islamic reprezinta riscul cel mai ridicat. Washingtonul conduce din 2014 o coalitie militara internationala pentru a eradica gruparea din Siria si Irak.

"SI a atins insa un nivel de teroare fara precedent pentru a pregati atacuri impotriva Statelor Unite si aliatilor acestora", a avertizat intr-un comunicat separat presedintele Comisiei pentru securitate interna din Camera Reprezentantilor, Michael McCaul.

Potrivit congresmanului, in ultimele zile au fost dejucate "75 de comploturi contra tarilor occidentale", iar "Statele Unite sunt de departe principala tinta a acestei grupari".

Michael McCaul si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu celulele si "lupii singuratici" din Statele Unite "inspirate" de "jihadul" propovaduit de SI si care trec la actiune, cum s-a intamplat pe 2 decembrie la San Bernardino (California).

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#SUA alerta globala Stat Islamic, #SUA Stat Islamic Europa , #Statul Islamic