10 mari mituri despre Rusia, liderul ei si noua putere

Luni, 08 Septembrie 2008, ora 15:56
6843 citiri
10 mari mituri despre Rusia, liderul ei si noua putere

Departe de a fi un mister si o enigma, pentru a folosi cuvintele lui Churchill, Rusia de astazi se dezvaluie ca o bruta, invesmantata in nationalism si drapata in ignoranta liderilor sai, se comenteaza intr-un editorial din Newsweek.

Aventura premierului Vladimir Putin in Georgia, a provocat un soc, o data cu imaginea tancurilor, avioanelor de lupta si navelor de razboi mobilizate impotriva unui mic vecin.

Dar Rusia a stiut dintotdeauna sa fabrice mituri, de la momentul Potemkin, si pana la alimentarea spaimei ca sovietismul avea in cele din urma sa cucereasca lumea, dupa 1945.

Iata cele ai mari 10 mituri despre Rusia moderna, in viziunea Newsweek:

Mitul nr. 1

Putin este marele castigator al incursiunii in Georgia.

Da, Putin a aratat ca el conduce Rusia, iar presedintele Dmitri Medvedev este doar de fatada.

Si din nou, da, Putin a castigat sprijinul unanim din partea ambelor camere ale Parlamentului de la Moscova deopotriva pentru invadarea si anexarea unor parti din Georgia.

Dar a reusit, pe de alta parte, sa unifice Europa, dupa anii de divizare provocata de George W. Bush. In 2003, un Consiliul European de urgenta s-a incheiat cu o ruptura pe tema Irakului.

In 2008, liderii europeni s-au alaturat presedintelui francez Nicolas Sarkozy, care a impus o linie politica negociata cu ministrul britanic de Externe David Miliband, din chiar primele zile ale crizei.

Putin nu a reusit sa obtina nici macar sprijinul aliatului sau traditional, China, cu un Beijing care a privit cu oroare cum Rusia incalca frontierele convenite cu Natiunile Unite.

Mitul nr. 2

Razboiul Rece a reizbucnit.

Dupa 1945, aceasta a fost confruntarea mondiala intre cele doua sisteme ideologice. Prin contrast, conflictul din Georgia a fost un razboi fara baze ideologice, si fara un sistem capitalist.

In vreme ce Georgia o optat pentru capitalismul transatlantic, iar Osetia de Nord a devenit un fel de spatiu cu sistem capitalist corupt, de tip militar-mafiot, Rusia a adoptat o forma de capitalism nationalist, aflat sub controlul statului, perfect adaptat generatiei lui Putin, de fosti functionari KGB.

Mitul nr. 3

Rusia a fost umilita permanent, dupa 1980.

De fapt, nici un alt inamic al democratiei occidentala nu a fost atat de bine tratat. Rusia a intrat in G7, Consiliul Europei si-a deschis portile Rusiei, chiar si atunci cand Duma a refuzat sa recunoasca Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Fiecare dintre orasele europene i-au primit pe rusi cu bratele deschise. Bush, Tony Blair si Gerhard Schroder l-au sustinut pe Putin, cand a devenit presedinte, in 2000.

Ani la rand, liderii occidentali au trecut sub tacere moartea jurnalistilor care scriau despre crimele de razboi comise in Cecenia, in cursul mandatelor lui Putin.

Mitul nr. 4

Occidentul refuza sa negocieze cu Rusia, ca de la egal la egal.

De fapt, Rusia este cea care refuza sa trateze alte tari europene ca egale. Sub Putin, Rusia a avut o serie de dispute fara sfarsit verbale, diplomatice, informatice sau de afaceri cu vecinii sai, demonstrand ca Rusia, cu o economie mai mica decat a Mexicului sau a Coreeei de Nord, nu a invatat o lectie-cheie a Uniunii Europene: ca toate statele, indiferent cat de iritabile, trebuie tratate cu respect. Rusia a refuzat sa ofere Poloniei, Georgiei sau Estoniei, egalitatea pe care o pretindea pentru ea insasi.

Mitul nr. 5

Occidentul si-a propus sa incercuiasca Rusia.

Poate o natiune care se intinde din Eueropa in Japonia si China sa fie... incercuita? Rusia este singura tara care are o baza de rachete anti-balistice in jurul capitalei.

Polonia si statele baltice nu au dreptul la asta, sub amenintarea ca vor fi invadate de Rusia. Oficialii rusi de prim rang au dreptul sa coopereze cu NATO.

Uraina si Georgia mai au mult pana la momentul la care se vor alatura NATO sau UE, dar cine poate permite ca statele suverane sa nu poate decida carei organizatii sa se alature?

Mitul nr. 6

Osetia de Sud e la fel ca si Kosovo.

Kosovarii cauta aceleasi drepturi ca si alte natiuni si popoare din fosta Iugoslavie.

In pofida represiunii islamofobe declansata de Slobodan Milosevici, ei au creat o societate paralela pasnica, si au cucerit independenta de la Belgrad, dupa ce genocidul sarbesc a obligat NATO sa intervina in 1999.

In vreme ce Rusia insista sa promoveze independenta pentru Muntenegru, care este acum sub influenta banilor si oligarhilor rusi, Moscova refuza sa sprijine planul Ahtisaari, al Uniunii Europene, pentru ca populatia mult mai numeroasa a Kosovo sa se alature altor regiuni independente iugoslave, ca stat de sine statator.

Mitul nr. 7

Urmatorul presedinte American va fi mai bland cu Rusia.

Candidatul republican, senatoul John McCain, a declarat ca atunci cand se uita in ochii lui Putin, vede trei litere: "KGB."

Candidatul democrat la vice-presedintie, senatorul Joe Biden, este un prieten apropiat al lui... Mihail Saakasvili. Asa ca, indiferent daca McCain sau Obama vor sta la Casa Alba, politica Americana in privinta Rusiei nu se va schimba.

Mitul nr. 8

Europa este divizata. A suprins insa unitatea Cosiliului European, care a decis sa suspende discutiile cu Rusia, pentru un nou acord de parteneriat.

De la "stangistul" Liberation, la publicatia de dreapta Le Figaro, tonul editorialelor a fost ferm impotriva agresiunii rusesti. Neutrele si stabilele Suedia si Finlanda si-au exprimat temerile privind agresiunea Moscovei, in vreme ce minsitrul de Externe al Marii a exprimat in termeni fermi unitatea Europei in privinta Rusiei.

Mitul nr. 9

Europa nu poate face nimic.

Ba da, poate face. Deja parlamentari din cadrul Consiliului Europei au cerut suspendarea statutului de membru al Rusiei.

Daca Putin refuza sa retraga trupele si sa puna capat de facto anexarii unei parti a Georgiei, statutul de membru al Rusiei in G7 ar putea fi suspendat, iar candidatura sa in OMC, suspendata.

Mitul nr. 10

Rusia controleaza energia Europei.

Adevarat, pana la un punct. Taierea rezevelor de petrol si gaze naturale este o arma nucleara, dar nici macar statele arabe nu au indraznit sa o utilizeze, in pofida urii lor fata de Israel.

Rusia a trimit valuri de panica prin intermediul politicienilor, in legatura cu retele de energie ale Europei.

Daca Europa ramane calma si unita, mare parte din paguba poate fi evitata. Rusia vrea sa rupa Uniunea Europeana de Statele Uite, si sa ii separe pe membrii UE in natiuni aflate in competitie.

Concluzia editorialistului Newsweek. Putin conduce Rusia catre un capat de drum. Prin stilul lui, nu va face decat sa arate lumii ca imparatul este... mai gol decat se credea.

(A. V.)

Rusia afirmă că „Occidentul se balansează periculos pe marginea unei ciocniri militare directe între puterile nucleare”
Rusia afirmă că „Occidentul se balansează periculos pe marginea unei ciocniri militare directe între puterile nucleare”
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a avertizat luni, 22 aprilie, că sprijinul SUA, Marii Britanii şi Franţei pentru Ucraina implică riscuri strategice grave privind o confruntare directă...
Viktor Orban s-a activat după ce SUA au aprobat ajutorul pentru Kiev: Occidentul este „la un pas“ de a-și trimite soldații în Ucraina
Viktor Orban s-a activat după ce SUA au aprobat ajutorul pentru Kiev: Occidentul este „la un pas“ de a-și trimite soldații în Ucraina
Potrivit lui Viktor Orban, liderii europeni văd războiul din Ucraina "ca pe războiul lor și îl duc ca pe războiul lor". Premierul ungar Viktor Orban, care se opune ajutorului militar...
#Newsweek, #mituri, #putin, #medvedev, #Georgia, #osetia, #Occident, #energie, #configuratie politica , #stiri externe