14 militanti anti-G20, arestati la Pittsburgh

Joi, 24 Septembrie 2009, ora 09:51
794 citiri
14 militanti anti-G20, arestati la Pittsburgh
Foto: AFP

In jur de 14 persoane, noua militanti si cinci activisti ai organizatiei ecologiste Greenpeace, au fost arestati, miercuri, la Pittsburgh, pentru ca au protestat cu o zi inainte de summit-ul G20, care se tine in Pennsylvania, au anuntat surse din cadrul politiei locale.

Militantii si activistii Greenpeace au fost arestati dupa ce au desfasurat, in timp ce stateau suspendati in aer, prinsi de un pod, un afis de 25 de metri lungime si 10 latime pe care scria "Pericol. Distrugerea climei continua", a confirmat purtatorul de cuvant al politiei, Diane Richard, citata de AFP.

Potrivit sursei, cei 14 au fost pusi sub acuzare pentru posesie de obiecte in vederea comiterii unui delict, pentru tulburarea ordinii publice, conspiratie si obstructionare. Miercuri seara, militantii se aflau in continuare in arest, iar capetele de acuzare urmau sa le fie comunicate de un judecator.

Militantii anti-G20, mai exact 64 de grupari eterogene, sute de manifestanti printre care militanti antiglobalizare, pacifisti si anarhisti, vor protesta la summitul G20 de joi si vineri de la Pittsburgh, in estul Statelor Unite intr-o actiune la care sunt asteptati pana la 10.000 de oameni. Prin protestele pe care le-au organizat, ei se opun modului de actiune antidemocratic al G20, care afecteaza sase miliarde de oameni

Dupa Washington (noiembrie 2008) si Londra (aprilie 2009), Pittsburgh gazduieste al treilea summit al grupului G20, din care fac parte principalele tari industrializate, dar si tari emergente precum Rusia, China si Brazilia.

Liderii celor mai puternice 20 de economii din lume se vor intalni la un an de la declansarea crizei economice, pentru a incerca sa reglementeze sistemul financiar mondial, in conditiile in care se preconizeaza sfarsitul recesiunii.

In afara de criza economica, grupul G20 va discuta despre problemele climatice, inainte de reuniunea de la Copenhaga din decembrie, la care urmeaza sa fie fixate noi obiective pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Tarile sarace asteapta un ajutor din partea celor dezvoltate si spera sa obtina indicatii in acest sens la Pittsburgh.

Summit-ul va fi prima reuniune internationala la nivel inalt condusa de presedintele american Barack Obama, care intentioneaza sa faca o expunere a transformarii industriei grele in industrie ecologica. (A.T.)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#militanti anti G20 arestati, #protest G20 Pittsburgh anti G20, #Obama G20 summit lideri organizatii, #protest anti summit G2 , #stiri externe