300.000 de euro pentru un egiptean acuzat pe nedrept de terorism

Sambata, 20 Septembrie 2008, ora 09:52
1158 citiri
300.000 de euro pentru un egiptean acuzat pe nedrept de terorism

Suedia a decis sa plateasca despagubiri de trei milioane de coroane (peste 300.000 de euro) unui egiptean, apreciind ca acesta a fost expulzat pe nedrept in 2001, cand era banuit de terorism, a anuntat vineri un oficial suedez din domeniul justitiei.

Statul suedez va plati aceasta suma lui Ahmed Agiza. "Am apreciat ca i s-au incalcat drepturile prin expulzare", a declarat cancelarul suedez Goran Lambertz, care a pronuntat decizia, dupa un acord incheiat cu avocatul suedez al egipteanului, arata AFP.

Cancelarul are o pozitie deosebita in Suedia: este complet independent, consiliaza Guvernul si deciziile sale trebuie aplicate in mod obligatoriu.

Agiza, in prezent detinut in Egipt, a fost expulzat in decembrie 2001 in cadrul programului de zboruri secrete al CIA, impreuna cu un alt egiptean, Mohammad al-Zery, despagubit cu aceeasi suma de bani in 3 iulie.

Cei doi au fost predati de autoritatile suedeze agentilor americani si scosi din tara cu un avion inchiriat de CIA.

In Egipt, Ahmed Agiza a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare pentru terorism, pedeapsa care a fost ulterior redusa la 15 ani, in timp ce Mohammad al-Zery a fost pus in libertate de catre un tribunal militar egiptean.

Potrivit cancelarului, Agiza nu este multumit de decizia de vineri, apeciind ca ar fi trebuit sa primeasca despagubiri mai mari decat Zery, din cauza condamnarii.

In 2007, Parlamentul European a criticat mai multe state UE pentru ca au inchis ochii la transferurile secrete de detinuti operate de CIA, dupa ce un raport a dezvaluit existenta a nu mai putin de 1.245 de zboruri CIA in spatiul european. Raportul cita 14 tari, printre care Suedia.

Avertisment privind terorismul în Europa
Avertisment privind terorismul în Europa
Îngrijorarea că teroriști islamiști ar putea încerca să comită un atentat în UE nu a apărut odată cu atentatul de la Moscova. Însă, până acum, numai Franța și-a ridicat nivelul de...
Rusia decide arestarea în lipsă a șefului Serviciului de Securitate din Ucraina pentru terorism. „Naziştii folosesc mijloacele cele mai inumane”
Rusia decide arestarea în lipsă a șefului Serviciului de Securitate din Ucraina pentru terorism. „Naziştii folosesc mijloacele cele mai inumane”
Un tribunal din Moscova a decis marţi, 26 martie, arestarea în lipsă a şefului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasil Maliuk, acuzat de terorism, transmite EFE. Maliuk, care este...
#despagubiri, #egiptean, #condamnat, #terorism, #zbor CIA, #suedia, #Ahmed Agiza , #stiri externe
Comentarii