5 ochi, organizatia misterioasa care stie tot ce misca in lume

Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 10:56
6883 citiri
5 ochi, organizatia misterioasa care stie tot ce misca in lume
Foto: techday.com

"Cinci ochi" - asa se numeste alianta secreta a 5 state, creata pentru a spiona in toata lumea. Cine sunt membrii misterioasei aliante? De cand lucreaza impreuna aceste state si ce tinte au? Le mai trebuie inca "un ochi"?

"Alianta '5 Ochi' este o uniune a 5 state, care lucreaza impreuna de cateva decenii, inca din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial", spune Mike Connway, membru al Comisiei pentru servici secrete din Congresul american. "Intelegerile noastre cu celelalte patru state ale aliantei se datoreaza si faptului ca guvernele ne transmit aceeasi informatie tuturor", a spus Connway, citat de Deutsche Welle.

Nasterea celor 5

Se presupune ca toti membrii aliantei vorbesc limba engleza, au traditii si obiceiuri comune si sisteme de justitie asemanatoare. Toate acestea sunt foarte importante, atunci cand este necesara o colaborare fara incidente.

Se presupune ca inceputurile oficiale ale aliantei dateaza din 1946, fiind consfintite printr-o intelegere secreta incheiata intre Marea Britanie si SUA, "Pactul de telecomunicatii americano-britanic". La inceput, cele doua tari se angajeaza sa caute si sa schimbe informatii despre Uniunea Sovietica si satelitii est-europeni ai acesteia. Doi ani mai tarziu, la aceasta alianta se alatura si Canada, iar in 1956 vin si Australia si Noua Zeelanda.

In timp ce aportul SUA consta in folosirea infrastructurii lor de spionaj, ceilalti membri al aliantei vin cu experienta specifica domeniului de informatii.

Al saselea ochi

Din informatiile televiziunii germane ARD, o delegatie oficiala a serviciilor germane de informatii a plecat spre Washington unde urmeaza sa aiba loc o serie de convorbiri cu Casa Alba. Unii observatori leaga acesta vizita de dorinta guvernului german de a deveni "al saselea ochi" in alianta sus-numita.

Congresmanul republican, Mike Connway prognozeaza ca discutiile nu vor fi deloc usoare. "Una dintre marile critici aduse lui Obama este ca nu construieste contacte personale solide, nici cu membrii Congresului, nici cu alte tari de anvergura din lume. Daca existau relatii mai apropiate cu Angela Merkel, lui Obama i-ar fi fost mult mai usor sa incheie afacerea cu ascultatul telefoanelor", a spus Connway.

Din punctul de vedere al Germaniei un mare interes il reprezinta raspunsul la intrebarea: membrii organizatiei secrete au o intelegere sa nu se spioneze intre ei? Daca da, este de stiut daca toti respecta aceasta intelegere. Daca judecam dupa informatiile aparute in unele ziare britanice, putem trage concluzia ca nu se intampla asa.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#sua germania scandal spionaj, #spioni america marea britanie, #spionaj america germania , #stiri externe