70.000 de oameni sufera de stres post traumatic dupa atentatul 9/11

Joi, 11 Septembrie 2008, ora 09:16
1427 citiri
70.000 de oameni sufera de stres post traumatic dupa atentatul 9/11

Peste 70.000 de oameni din toata lumea care s-aiu inscris in registrele World Trade Center sufera de tulburare de stres post traumatic dupa atentatul de la 11 septembrie 2001, care a zguduit nu doar intreaga America, ci si toata lumea.

Cu toate ca majoritatea persoanelor care traiesc astfel de experiente isi revin, persoanele care sufera de stres post traumatic continua sa se simta anxiosi pentru luni sau ani dupa eveniment. Ei continua sa retraiasca aceasta experienta prin flash-back-uri si cosmaruri. Relaxarea, somnul sau concentrarea devin o problema pentru aceasta persoana.

Sunt trei simptome importante specific acestui tip de tulburare anxioasa: retrairea evenimentului traumatizant (cosmaruri, flashback-uri), comportament de evitare (cum ar fii evitarea locurilor legate de trauma etc.) si detasare de ceilalti si iritabilitate psihologica - insomnii, lipsa de putere de concentrare.

O persoana este diagnosticata ca suferinde de tulburari de stres post traumatic dupa ce a avut aceste simptome pentru cel putin o luma dupa producerea evenimentului traumatizant. Se poate intampla, de asemenea, ca simptomele sa apara doar cateva luni sau chiar cativa ani mai tarziu.

Un alt studiu arata ca sindromul 9/11 le da dureri de inima americanilor. Temerile legate de amenintari teroriste, dupa 11 septembrie 2001 provoaca americanilor probleme cardiace, chiar daca nu au avut nici o legatura personala cu atacurile de la World Trade Center si Pentagon, din urma cu sase ani, releva studii recente.

Cercetatorii de la Universtatea din California au stabilit ca stresul psihologic provocat de atacuri a dus la cresterea cu 53% a numarului de afectiuni cardiace, pe o perioada de 3 ani de la atacuri.

Americanii supusi stresului provocat de atentate s-au confruntat in special cu tensiune arteriala si infacturi. Studiul, publicat in editia din ianuarie a Archives of General Psychiatry, este primul care demonstreaza efectul pe termen lung al atacurilor de la 11 septembrie asupra sanatatii inimii.

Multi dintre participantii la studiu au vizionat atacurile in direct la televiziune, fara sa aiba vreo legatura personala cu victimele. Subiectii nu au avut probleme cardiace anterioare. In cadrul studiului s-au luat in considerare si factori de risc, cum este cazul fumatului sau al obezitatii.

"Pare ca mediatizarea excesiva a atacurilor din 11 septembrie a fost de natura sa genereze suficient de mult stres, ca oamenii sa raspunda intr-un fel care sa contribuie la agravarea problemelor lor cardiace" a declarat pentru Los Angeles Times, unul dintre membrii echipei de Universitatea din California.

Studiul, care a durat 3 ani, a implicat 1.500 de adulti, ale caror informatii medicale au fost inregistrate inaintea atacurilor. Cercetatorii au urmarit raspunsul subiectilor la stres, din saptamanile de dupa atac si pana la finele lui 2004.

Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Pericolul unui război major în Orientul Mijlociu este în prezent mai mare ca niciodată, scrie Der Spiegel. Și riscul rămâne la fel de mare acum că Israelul a răspuns, vineri, cu o...
Cerere mare de muniții. Israelul solicită SUA mai multe obuze și vehicule blindate pentru a contracara Iranul
Cerere mare de muniții. Israelul solicită SUA mai multe obuze și vehicule blindate pentru a contracara Iranul
Israelul cere Statelor Unite mai multă muniție pentru tancuri și vehicule tactice, în timp ce încearcă să își refacă stocul pe fondul războiului din Gaza și al tensiunilor crescânde cu...
#SUA, #11 septembrie, #atac, #teroristi, #stres, #post, #trauma , #stiri externe