A murit regele Arabiei Saudite

Vineri, 23 Ianuarie 2015, ora 02:32
13622 citiri
A murit regele Arabiei Saudite
Foto: First World Facts

Regele Abdullah bin Abdulaziz al Arabiei Saudite a murit, in noaptea de joi spre vineri, la varsta de 90 de ani.

Urmasul sau pe tronul saudit va fi fratele sau, Salman, in varsta de 79 de ani, potrivit unui comunicat citat de BBC.

Conform ultimului top Forbes, din noiembrie 2014, monarhul saudit se afla pe locul 11 al celor mai puternici oameni din lume.

Noul rege Salman, care era si vicepremier si ministru al Apararii, preluase anterior responsabilitatile monarhului bolnav, iar un alt frate al lor, Muqrin, in varsta de 69 de ani, a fost astfel numit noul print mostenitor.

Inainte de anuntul mortii regelui Abdullah, care s-a petrecut la ora locala 01.00 (ora 00.00 a Romaniei - n.red.), televiziunea saudita a inceput sa transmita versete ale Coranului, ceea ce deseori marcheaza decesul unui membru important al familiei regale.

Regele se afla in spital de cateva saptamani, el suferind din cauza unei infectii la plamani.

Moartea Regelui saudit Abdullah, anuntata pe Internet, salta preturile la petrol

CNBC informeaza ca pretul petrolului a crescut cu 1,5 la suta in prima jumatate de ora dupa anuntul vestii, la 47 de dolari barilul. In urma cu patru ani, un zvon privind moartea regelui, difuzat pe Internet, a dus la cresterea cotatiei petrolului cu peste un procent.

Printre cei care au transmis deja mesaje de condoleante, la putin timp dupa anuntarea decesului, se numara presedintele american Barack Obama, fostul lider de la Casa Alba George H. W. Bush si senatorul John McCain, fost candidat republican la alegerile prezidentiale din SUA din anul 2008.

Totodata, liderul Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas, a declarat 3 zile de doliu, relateaza Al Arabyia, in timp ce in Iordania vor fi 40 de zile de doliu.

Funeraliile vor avea loc vineri dupa-amiaza, in Riad, capitala Arabiei Saudite.

Ajuns pe tron in anul 2005, dupa o domnie de 23 de ani a fratelui sau Fahd, Abdullah a fost considerat printre cei mai puternici 10 oameni din lume in perioada 2009-2013, in topul anual Forbes, in anul 2010 fiind depasit doar de presedintele american Barack Obama si de cel chinez Hu Jintao.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#rege Arabia Saudita murit, #rege Abdullah murit, #rege saudit murit, #regele Abdullah a murit , #stiri externe