Acordul pentru clima - Care sunt obiectivele UE la Copenhaga?

Vineri, 04 Decembrie 2009, ora 15:18
1975 citiri
Acordul pentru clima - Care sunt obiectivele UE la Copenhaga?

Liderii mondiali se intalnesc intre 7 si 18 decembrie in Danemarca pentru o intelegere istorica in materie de masuri luate impotriva schimbarilor climatice.

Negocierile sunt insa greoaie, iar lipsa de consens face putin probabila semnarea unui acord in cadrul conferintei. Din acest motiv, Comisia Europeana a convenit ca liderii statelor membre sa se intalneasca la Copenhaga pentru a incerca sa stabileasca o forma finala a acordului. Care sunt insa obiectivele statelor membre UE in ceea ce priveste schimbarile climatice?

Principalul obiectiv la Copenhaga ar urma sa fie luarea unor masuri pentru ca temperaturile globale sa nu creasca cu mai mult de 2 grade Celsius. Tratatul ar urma sa contina toate elementele din planul de actiune Bali. Acordul se vrea unul ambitios, bazat pe date stiintifice si care sa oblige tarile membre sa ia masuri drastice impotriva incalzirii globale.

Uniunea Europeana asteapta ca acordul sa contina masuri pentru reducerea emisiilor de carbon si masuri financiare, strategii pentru lupta impotriva schimbarilor climatice, implementarea rapida a acestor masuri, dar si prevederea ca masurile prevazute de protocolul de la Kyoto sa fie continuate si urmate de masuri suplimentare.

Reducerea emisiilor de carbon si ajutoare acordate tarilor putin dezvoltate

Tarile semnatare se vor obliga sa reduca emisiile de carbon cu 30% fata de nivelul din 1990, pana in 2020. Statele membre UE se obliga in afara acordului sa reduca emisiile de carbon cu cel putin 20% fata de nivelul stabilit si sa isi atinga scopul prin pachetul pentru clima si energie.

In ceea ce priveste masurile financiare, este necesara implementarea rapida a unor planuri pentru ajutorarea tarilor sarace, in asa fel incat acestea sa poata incepe lupta impotriva schimbarilor climatice pe termen scurt (2010-2012).

Costul pentru combaterea schimbarilor climatice in tarile dezvoltate este de 22-50 de miliarde de euro pe an pana in 2020, potrivit obiectivelor stabilite de UE. Contributiile insa vor fi impartite in functie de nivelul de emisii de carbon al fiecarei tari si in functie de PIB. Toate tarile, in afara de cele mai putin dezvoltate, ar trebui sa contribuie pentru lupta impotriva schimbarilor climatice.

Componenta tratatului

Tarile semnatare trebuie sa cada de acord asupra componentelor cheie ale tratatului si sa se asigure ca aceste prevederi sunt implementate.

Printre acestea se afla o procedura pentru codificarea contributiilor fiecarei tari, tintele privind reducerea emisiilor de carbon in cazul industriilor de transport maritim, aviatic si pe uscat.

Acordul va trebui sa contina si cadrul de actiuni pentru adaptarea la schimbarile climatice, un cadru pentru reducerea emisiilor cauzate de despaduriri si promovarea conservarii si a managementului durabil al padurilor.

Vor trebui stabilite si rolul si modul de functionare a pietelor de emisii de carbon si se urmareste reformarea mecanismului pentru dezvoltare curata si stabilirea unor mecanisme pentru piata sectoriala de emisii de carbon.

UE mai doreste stabilirea unui cadru pentru grabirea cooperarii in domeniul tehnologiei, dar si perioada in care va fi valabil acordul. Se urmareste si inasprirea regulilor de monitorizare, raportare si verificare a actiunilor.

Implementarea rapida a acordului

Implementarea elementelor cheie a acordului ar trebui sa inceapa imediat dupa conferinta, cu acordarea de sprijin financiar si elaborarea planurilor pentru reducerea emisiilor de carbon.

Vor trebui implementate si cadrele de actiune. Vor trebui sa inceapa pregatirile pentru implementarea mecanismelor de piata a emisiilor de carbon si raportarea emisiilor din sectoarele cheie ale tarilor dezvoltate si vor trebui realizate inventare ale zonelor impadurite.

Continuarea masurile prevazute de protocolul de la Kyoto

Acordul de la Copenhaga trebuie sa cuprinda o strategie de lupta impotriva schimbarilor climatice, iar aceasta este construita tinand cont si de prevederile Conventiei Natiunilor Unite pentru Cadrul privind Schimbarile Climatice si, respectiv, de protocolul de la Kyoto.

Uniunea Europeana se asteapta ca acest acord sa tina cont de elementele esentiale ale protocolului de la Kyoto si sa oblige la masuri suplimentare de reducere a emisiilor de carbon.

Acest tratat trebuie sa poata fi ratificat universal, in asa fel incat sa scada sansele ca in vreuna din tarile semnatare sa nu intre in vigoare masurile in aceeasi perioada.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#acord clima Copenhaga, #obiective Uniunea Europeana, #obiective acord Copenhaga , #stiri externe