Acuzata ca a mers pe gratis cu elicopterul, sefa Parlamentului din Australia si-a dat demisia

Duminica, 02 August 2015, ora 16:20
8784 citiri
Acuzata ca a mers pe gratis cu elicopterul, sefa Parlamentului din Australia si-a dat demisia

Presedinta Parlamentului australian, Bronwyn Bishop, ale carei cheltuieli de calatorie au provocat mania opiniei publice, a demisionat duminica, premierul Tony Abbott anuntand la randul sau ca va reexamina indemnizatiile clasei politice, relateaza AFP.

Fosta presedinta a Parlamentului, membra a Partidului Liberal condus de Abbott, se afla intr-o situatie dificila dupa publicarea unor informatii potrivit carora utilizase bani publici pentru unele calatorii, in special pentru o deplasare de 80 km cu elicopterul, care a costat 5.000 de dolari australieni (3.300 de euro) in cadrul unei operatiuni politice de colectare a fondurilor.

Bronwyn Bishop (72 de ani), presedinta a Parlamentului din 2013, a declarat intr-un comunicat ca a luat decizia de a demisiona "din iubire si respect pentru institutia parlamentara si pentru poporul australian".

Premierul Abbott a anuntat, la randul sau, o "revizuire fundamentala" a cheltuielilor si indemnizatiilor parlamentarilor. "A aparut evident ca problema nu este individuala, ci vizeaza sistemul in general", a adaugat el in cadrul unei conferinte de presa.

El nu a criticat-o pe presedinta Parlamentului - considerata a fi foarte apropiata de primul ministru si un om de baza al Partidului Liberal - dar a estimat ca demisia acesteia era "ceea ce trebuia sa faca".

Bishop a asigurat ca va rambursa controversatul cost al calatoriei cu elicopterul cu o penalitate de 25% si a calificat cheltuiala ca fiind "ridicola". Ea a promis, de asemenea, sa ramburseze cheltuieli legate de deplasari pentru mariaje ale unor colege.

Apelurile lansate pentru demisia sa se intensificasera in ultimele zile, in special din partea opozitiei laburiste.

Aceasta este a doua demisie de la presedintia Parlamentului australian in ultimii ani. Un alt presedinte, Peter Slipper, fost membru al Partidului Liberal devenit deputat independent, a demisionat in octombrie 2012 ca urmare a alegatiilor de hartuire sexuala, respinse ulterior de justitie.

Citeste si:
Profilul candidaților care se luptă pentru șefia USR. De la șoferi de tir, la primari și activiști civici
Profilul candidaților care se luptă pentru șefia USR. De la șoferi de tir, la primari și activiști civici
Cu toate că devansarea alegerilor din USR i-a luat pe nepregătite pe mulți dintre membri, o parte acuzând că nu au timp să-și facă campanie electorală, numărul candidaților care vor să...
Rareș Bogdan, mesaj lingușitor despre Nicolae Ciucă: ”Avem un premier extrem de responsabil”
Rareș Bogdan, mesaj lingușitor despre Nicolae Ciucă: ”Avem un premier extrem de responsabil”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a lăudat luni, 27 iunie, măsurile anunțate de premierul Nicolae Ciucă, atacând, indirect, PSD-ul. Într-o postare pe Facebbok, Rareș Bogdan a...