Afganistanul, în pragul unui colaps economic. Populația ar putea muri de foame fără sprijin internațional

Luni, 25 Octombrie 2021, ora 18:47
2548 citiri
Afganistanul, în pragul unui colaps economic. Populația ar putea muri de foame fără sprijin internațional

Afganistanul se îndreaptă direct către un colaps ecponomic, care riscă să arunce țara într-o nouă criză politică, a avertizat sâmbătă ministrul pentru dezvoltare și cooperare internațională din Suedia, Per Olsson Fridh.

După preluarea conducerii țării de către talibani și prăbușirea guvernului sprijinit de Occident, în luna august, Afganistanul s-a îndreptat rapid spre o criză economică, accentuată de suspendarea asistenței internaționale, în valoarea de miliarde de dolari. „Îngrijorarea mea este că această țară se află în pragul unui colaps, care vine mai repede decât am preconizat”, a declarat pentru Reuters Per Olsson Fridh, aflat în Dubai.

Crucea Roșie a îndemnat comunitatea internațională să se angajeze în dialogul cu talibanii, avertizând că organizațiile umanitare nu pot asigura decât soluții temporare.

Milioane de afgani, inclusiv copii, ar putea muri de foame dacă nu se iau măsuri urgente pentru a scoate Afganistanul din pragul colapsului, a avertizat un important oficial ONU, cerând deblocarea fondurilor pentru eforturi umanitare în această ţară, relatează luni Reuters.

Directorul executiv al Programului Alimentar Mondial (PAM), David Beasley, a declarat pentru Reuters că 22,8 milioane de persoane - mai mult de jumătate din populaţia de 39 de milioane de locuitori a Afganistanului - se confruntă cu o nesiguranţă alimentară acută şi se "îndreaptă către foamete", comparativ cu 14 milioane cu doar două luni în urmă.

"Copiii vor muri. Oamenii vor muri de foame. Lucrurile se vor înrăutăţi mult", a declarat el în Dubai.

"Nu ştiu cum să nu existe milioane de oameni, mai ales copii, care să nu moară în ritmul în care mergem cu lipsa finanţării şi prăbuşirea economiei", a mai spus el.

Afganistanul a fost cufundat în criză în august după ce talibanii au înlăturat guvernul susţinut de Occident, determinând donatorii internaţionali să blocheze miliarde de dolari, bani destinaţi economiei dependente de ajutor financiar.

Criza alimentară, agravată de schimbările climatice, era resimţită în Afganistan chiar înainte de sosirea la putere a talibanilor.

"Ceea ce prezicem se întâmplă mult mai repede decât am anticipat. Kabulul a căzut mai repede decât oricine a anticipat şi economia se prăbuşeşte şi mai repede", a mai spus Beasley.

Oficialul ONU a declarat că banii alocaţi pentru ajutor pentru dezvoltare ar trebui realocaţi pentru ajutor umanitar, ceea ce unele ţări au făcut deja, sau fondurile îngheţate ar trebui canalizate prin intermediul PAM.

"Trebuie deblocate aceste fonduri pentru ca oamenii să poată supravieţui", a mai spus el.

Programul Alimentar Mondial are nevoie de până la 220 de milioane de dolari lunar pentru a furniza parţial alimente pentru cele aproape 23 de milioane de persoane vulnerabile în condiţiile în care iarna se apropie, notează sursa citată.

Citeste si:
Talibanii vor să lase femeile să își aleagă viitorul soț. Măsura, necesară pentru a primi ajutorul internațional
Talibanii vor să lase femeile să își aleagă viitorul soț. Măsura, necesară pentru a primi ajutorul internațional
Liderul suprem al talibanilor, mollahul Hibatullah Akhundzada, a cerut Guvernului vineri, 3 decembrie, să le respecte drepturile femeilor astfel încât acestea să nu se mai căsătorească...
World Vision România: Unul din șase părinți nu are nici măcar 10 lei pentru cadoul de Crăciun al copilului
World Vision România: Unul din șase părinți nu are nici măcar 10 lei pentru cadoul de Crăciun al copilului
Un studiu realizat de World Vision România arată că unul din șase părinți nu are nici măcar 10 lei pentru cadoul de Crăciun al copilului, iar o treime dintre părinți au mai puțin de 50...