Albanezii voteaza intr-un scrutin legislativ urmarit cu atentie la Bruxelles

Duminica, 28 Iunie 2009, ora 10:02
729 citiri
Albanezii voteaza intr-un scrutin legislativ urmarit cu atentie la Bruxelles

Albanezii merg duminica la urne pentru alegeri legislative cruciale pentru evaluarea gradului de maturitate democratica a tarii si pentru viitorului sau european, scrutinul anuntandu-se strans intre partidul aflat la putere si opozitia de stanga.

In jur de 3,1 milioane de alegatori sunt chemati sa aleaga pentru un mandat de patru ani 140 de deputati, dintre cei 4.000 de candidati din patru coalitii politice ce insumeaza cel putin 39 de partide, informeaza AFP.

Lupta se va da insa intre Partidul Democrat, formatiunea din care face parte premierul in exercitiu, Sali Berisha, in varsta de 65 de ani, si Partidul Socialist condus de primarul Tiranei, Edi Rama, in varsta de 44 de ani. Mai multe sondaje recente crediteaza cele doua partide cu un numar aproape egal de intentii de vot, cu un usor avans pentru Partidul Democrat.

Insa potrivit analistilor, niciuna dintre cele doua formatiuni nu va reusi probabil sa obtina majoritatea de 71 de locuri in Parlament. Fostul premier Ilir Meta, liderul Miscarii de Integrare Socialista (LSI, opozitie), creditat cu 4% in sondaje, ar putea juca, in acest caz, un rol decisiv.

Uniunea Europeana a atras atentia de mai multe ori ca aceste alegeri au o importanta capitala pentru perspectiva europeana a Albaniei, care si-a depus candidatura la UE la sfarsitul lunii aprilie. Albania trebuie sa respecte criteriile internationale in materie de alegeri, o "conditie esentiala" pentru ca aceasta tara sa poata trece la o noua "etapa in procesul de integrare" in Uniune, a declarat pentru AFP Krisztina Nagy, purtatoarea de cuvant a comisarului european pentru extindere Olli Rehn.

Acest avertistment este cu atat mai pertinent cu cat toate scrutinele organizate in Albania de la caderea comunismului, la inceputul anilor '90, au fost marcate de violente si contestari. Mai multe incidente au avut loc si in timpul acestei campanii electorale.

Un deputat socialist, Fatmir Xhindi, a fost impuscat la inceputul lunii mai, fara ca politia sa aiba pana in prezent nicio pista pentru rezolvarea acestui caz. Sali Berisha a dat asigurari ca acest asasinat nu are nicio implicatie politica.

Intr-un alt incident, un militant al Partidului Democratic a fost impuscat in apropiere de Tirana. Un oficial local din Partidul Democrat-Crestin (de opozitie) a fost ucis saptamana trecuta in explozia masinii sale la Shkodra, in nordul tarii.

Aceste alegeri legislative se deruleaza conform noii legi electorale pe care Albania a adoptat-o la cererea UE si a comunitatii internationale. Alegatorii au fost invitati astfel sa isi procure carti de identitate noi, pentru a pune capat fraudelor si contestarilor. Ministerul albanez de Interne a anuntat insa marti ca 256.794 de persoane din cei 3,1 milioane de alegatori nu dispun niciun document care sa le permita sa voteze.

"Vor fi nenumarate zile de contestare", prevede un observator al scenei politice albaneze, temandu-se ca noul guvern nu se va forma mai devreme de luna septembrie. "Este putin probabil ca tabara care pierde, indiferent care va fi aceea, sa accepte rezultatele", adauga acesta.

Circa 3.000 de observatori, dintre care 500 straini, vor supraveghea alegerile. Socialistii lui Edi Rama afirma deja de mai multe saptamani ca listele de alegatori sunt pline de nereguli. Dreapta aflata la putere respinge aceste acuzatii, iar Berisha a dat asigurari pentru AFP ca alegerile vor fi "libere si corecte", cu "zero interferente". Primele rezultate oficiale vor fi anuntate in cursul zilei de luni.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#scrutin Albania, #alegeri legislative, #monitorizare Uniunea Europeana , #stiri externe