Alegeri in Republica Moldova: Alianta democratica e peste comunisti in sondaje

Vineri, 12 Noiembrie 2010, ora 19:16

   

Alegeri in Republica Moldova: Alianta democratica e peste comunisti in sondaje
Un sondaj dat publicitatii vineri arata ca sase partide vor intra in Parlamentul din Republica Moldova la alegerile anticipate din 28 noiembrie, iar partidele democratice pot forma o alianta de guvernare si mai consistenta decat cea de acum.

Partidul Comunistilor din Republica Moldova e cotat cu 35.3%, urmat de Partidul Liberal Democrat din Moldova, al premierului Filat cu 19.8%. Partidul Democrat din Moldova cu 12.5%, Partidul Liberal al presedintelui interimar Ghimpu cu 11%, Alianta Moldova Noastra, care are 6.5%, iar ultimul e Partidul Umanist din Moldova, cotat la 4.2%, informeaza site-ul Stiri.md.

Daca alegerile parlamentare vor avea rezultate apropiate de datele acestui sondaj, asta va insemna o infrangere grea pentru comunisti, care la ultimele alegeri, cele din urma cu un an, au obtinut 45% si astfel au putut sa blocheze alegerea de catre Parlament a unui presedinte cu puteri depline.

Totodata, asta inseamna ca PLDM, PDM si PL, care formeaza actuala coalitie de la putere (Alianta pentru Integrarea Europeana), pot forma un guvern cu majoritate sporita in Parlament si pot alege un sef al statului cu puteri depline.

Sondajul "Vox Populi" a fost realizat de Asociatia Demografilor si Sociologilor din Republica Moldova, in perioada 1-10 noiembrie.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2134 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
DUTTY
rank 5
IATA AICI,SURSA JURNAL.MD
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, atunci cinci partide ar accede in Legislativ. Este vorba de la aceleasi partide care actualmente sunt prezente in Parlament.

Pentru Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) ar vota 27,9 la sută, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) – 15.6%, Partidul Democrat (PD) – 9,9%, Partidul Liberal (PL) – 8,7% si Alianta Moldova Noastră (AMN) – 5,1%. Partidul Umanist din Moldova (PUM) ar acumula 3,3 la sută, iar Miscarea Actiunea Europeană (MAE) - 2,2%.

Aceste rezultate au fost făcute publice astăzi de sociologii de la Asociatia Demografilor si Sociologilor, care au prezentat studiului sociologic Vox-Populi – noiembrie 2010 "Aspecte social-economice si politice ale societătii moldovenesti in ajunul alegerilor parlamentare anticipate".

Totusi, situatia se schimbă atunci cand sunt calculate voturile celor care au confirmat că vor merge cu sigurantă la alegeri. Astfel, in Parlament ar putea accede sase sau chiar sapte partide inscrise in cursa electorală. PCRM ar acumula 35,3%, PLDM – 19,8%, PD – 12,5%, PL - 11%, AMN - 6,5%, PUM – 4,2% si MAE – 2,8 la sută. Alte partide ar acumula 5,7 la sută, iar candidatii independenti in jur la 2%.

Premierul Vlad Filat se bucură de cea mai mare incredere a populatiei, atunci cand respondentii au fost pusi in situatia să aleagă dintr-o listă de politicieni.

Astfel, Filat se bucură de increderea a 42%, Marian Lupu - 39%, Dorin Chirtoacă - 34%, Vladimir Voronin - 32%, Mihai Ghimpu - 27%, Zinaida Greceanii - 26%, Serafim Urechean - 23%, Alexandru Tănase - 21%, Victor Osipov - 17%, Dumitru Diacov - 16%.
tr2006
rank 5
Fragmetare mare.
Acelasi circ ca-n Romanika.
ciubotaru
rank 3
doamne ajuta
e singura sansa de a scapa pt todeuna de comunisti si santjul rusesc
DUTTY
rank 5
STII CARE ESTE PROBLEMA ALIANTEI
LUPU,ADICA PDM-ul CARE MA TEM CA ESTE DISPUS LA TRADARE !!!!
Alexs
rank 5
Dacă trădează...
atunci imediat castigă 30 de arginti rusesti, insă pe termen lung pierd mult mai mult.
A.Cantemir
rank 5
LUI ALEXE
Si daca nu tradeaza dela cine primeste argintii ?In polittica nimic nu e pe degeaba.Exact ca la noi.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor