Alegeri in Republica Moldova - votul, pas cu pas

Miercuri, 29 Iulie 2009, ora 07:16
4541 citiri
Alegeri in Republica Moldova - votul, pas cu pas

Peste 2,5 milioane de moldoveni sunt asteptati sa voteze la alegerile anticipate care reprezinta un test crucial pentru Republica Moldova. Cele opt partide care s-au inscris in alegeri impart tara in doua tabere, una care vrea apropierea de Rusia, cealalta de Occident.

Votul moldovenilor ar putea fi ultima sansa pentru ca ei sa-si dovedeasca atasamentul fata de principiile democratiei si sa arate ca au institutii functionale si stabile.

Observatori straini, obligati sa paraseasca R. Moldova

Totusi, comunistii au pus la bataie toate armele de care dispun pentru a ramane la putere si nu s-au sfiit sa foloseasca si de aceasta data metode de intimidare si de fraudare.

Dupa ce au folosit fonduri de la bugetul de stat si au antrenat toate institutiile statului in campanie, ei au respins acreditarea a 87 de observatori ai Retelei Organizatiilor Europene pentru Monitorizarea Alegerilor.

Incidente la vot in R. Moldova: Bolnavii psihic si militarii, instruiti cum sa voteze

Totusi, Opozitia de la Chisinau spune ca ceva s-ar fi schimbat deja in bine in Republica Moldova, adevaratul rezultat al alegerilor din 5 aprilie fiind expunerea nationala si internationala a unui regim primitiv.

Miercuri, insa, observatorii electorali de la Bucuresti au anuntat printr-un comunicat ca le-a fost respinsa cererea de a asista la alegerile din Republica Moldova. Astfel, ei sustin ca nu este exclus un nou val de fraude, dat fiind faptul ca aceasta atitudine a Comisiei Electorale Centrale de la Chisinau reprezinta o reiterare a celei avute la inceputul lunii aprilie.

Un mort, zeci de raniti si doua voturi nevalidate

10.000 de oameni au iesit atunci in strada pentru a contesta rezultatul alegerilor. Ei au denuntat victoria comunistilor drept ilegala si au devastat Parlamentul si Presedintia.

Un manifestant si-a pierdut viata, zeci de persoane au fost ranite si aproape 200 arestate, dupa ce Vladimir Voronin a anuntat ca Opozitia, sustinuta de Romania, a incercat o lovitura de stat. A doua zi, cladirile devastate au fost ocupate de scutieri, iar Voronin a anuntat expulzarea ambasadorului roman.

Opt candidati pe un mandat de parlamentar, in R. Moldova

Desi initial au refuzat sa ceara renumararea voturilor, comunistii au fost de acord in cele din urma si au fost din nou declarati castigatori. In Parlament, comunistii nu au reusit totusi sa o impuna pe Zinaida Greceanii in functia de presedinte.

Dupa doua voturi esuate pentru alegerea unui sef al statului, pe 20 mai si 3 iunie, Voronin, in continuare presedinte in exercitiu, a dizolvat Parlamentul si a convoacat alegeri anticipate.

Reuters: Miza alegerilor din R. Moldova o reprezinta relatiile cu Romania

Comunistii raman la putere, dar fara control absolut

Modul in care au reactionat in perioada de dupa alegeri le-ar fi scazut comunistilor popularitatea de la aproape 50% la 30%, spun sondajele recente. Chiar daca ar fi in continuare castigatori, rezultatul nu le-ar mai permite sa detina controlul absolut.

Principalul adversar al comunistilor este Partidul Liberal, cu o politica pro-romana si orientare de centru dreapta, care ar urma sa obtina 13% din voturi, la fel ca la alegerile precedente, potrivit sondajelor.

Posibile scenarii dupa alegerile din Republica Moldova

In timpul campaniei, liberalii au pledat pentru "relatii fratesti" cu Romania si au cerut alegatorilor sa voteze impotriva comunistilor, pentru a permite retragerea Republicii Moldova din sfera de influenta rusa si aderarea la NATO si la UE.

Alte trei partide, tot cu orientare de dreapta, ar primi intre 3 si 10% din voturi. Partidul Democrat Liberal este creditat cu 7% din intentiile de vot, dupa ce in aprilie, cand si-a facut debutul politic, a obtinut 12% din voturi.

De asemenea, Partidul Democrat a obtinut mai putin de 4% din voturi la ultimele alegeri. Dar numirea lui Marian Lupu in fruntea partidului a urcat formatiunea pana la 10% din intentiile de vot. Lupu, fost presedinte al Parlamentului, s-a retras din Partidului Comunistilor, declarandu-se dezamagit de Voronin.

Oponenti ai comunistilor sunt si cei din Alianta Moldova Noastra. Formatiunea de dreapta a obtinut circa 10% din voturi in luna aprilie. Insa, potrivit sondajelor, va obtine mai putin de 3% de aceasta data, ceea ce inseamna ca nu va mai intra in Parlament.

Pentru a intra in Parlament, fiecare dintre aceste partide trebuie sa obtina peste 5% din voturi. Presa de la Chisinau se asteapta ca sistemul politic al Republicii Moldova sa se deplaseze spre fractionism, sa se fragmenteze si totul sa devina negociabil dupa alegeri. Jurnalistii moldoveni prevad numeroase dezertari si aliante intre partide.

Urmareste mai jos desfasurarea alegerilor din Republica Moldova

Ora 07.00 Toate cele 1954 de sectii de votare de pe teritoriul Republicii Moldova au fost deschise, ele urmand sa se inchida la ora 21,00. Alte 33 de centre de votare au fost organizate pe langa misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Republicii Moldova peste hotare.

Ora 08.23 Primele incidente: in comuna Corjova din raionul Dubasari, persoane neidentificate au blocat accesul la sectia de votare nr.5 amplasata in liceul teoretic "M.Eminescu" si nu permit desfasurarea votarii.

Ora 08.45 Presedintele Vladimir Voronin a votat la liceul de limba rusa "Antioh Cantemir" din Chisinau.

Ora 09:10 Vicepresedintele PD Dorin Chirtoaca a votat la sectia de vot dintr-o scoala primara de pe strada Calea Iesilor 57.

Ora 09:45 Pana la aceasta ora au votat 8,8% din alegatori. La Bucuresti au votat peste 320 de cetateni moldoveni.

Inghesuiala la vot la Ambasada R. Moldova din Bucuresti

Ora 10:00 Presedintele Aliantei Moldova Noastra, Serafim Urechean, a votat la sectia nr. 201, care se afla in incinta liceului "M. Sadoveanu" din strada Aerodromului 5.

Ora 10:14 Presedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a votat insotit de sotie si de cei doi copii ai sai la sectia nr. 126 din strada Drumul Viilor nr. 26.

Ora 10:24 Presedintele PLDM Vlad Filat a sesizat o frauda electorala.

Ora 11:11 Pana la aceasta ora au votat 10,8% dintre alegatori.

Ora 11:15 Presedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, a votat "pentru schimbare si pentru demonopolizarea economiei, pentru reforme europene, pentru dezvoltarea Republicii Moldova si pentru relatii echilibrate cu dialogul dintre Chisinau si Bucuresti".

Ora 12:00 Pana la aceasta ora au votat la cele doua sectii din Bucuresti aproximativ 1.000 de persoane, respectiv 660 la Ambasada si 340 la Consulat.

Ora 12:43 Premierul Republicii Moldova, Zinaida Greceanai, candidat PCRM, a votat "pentru viitorul tarii si stabilitate".

Ora 12:45 Pana la aceasta ora au votat 29,9% dintre alegatori, adica 782.710 cetateni moldoveni cu drept de vot.

Ora 14:31 Liderul Uniunii Centriste din Republica Moldova, Vasile Tarlev, a votat si a declarat ca spera sa acceada in Parlament dupa scrutinul de miercuri.

Ora 15:45 Alegerile din Republica Moldova pot fi declarate valabile din acest moment, rata prezentei la vot depasind 33%, mai exact 40,1%. Pana la aceasta ora au votat pe listele de baza 1,01 milioane de alegatori, iar circa 50 mii de alegatori pe listele suplimentare.

Ora 16:30 Pana la aceasta ora au votat la Bucuresti 2.083 de cetateni moldoveni.

Ora 17:00 Doua urne mobile sunt blocate la postul de control transnistrean Varnita - Bender.

Ora 18:15 Un membru PCRM l-a impuscat in picior pe un reprezentant al Aliantei Moldova Noastra, la Sangera, o suburbie a municipiului Chisinau.

Ora 18:46 ONG-urile si observatorii Opozitiei denunta numeroase nereguli la scrutin

Ora 18:57 Seful IPP Moldova spune ca datele exit poll-urilor care vor aparea pana la orele 21:00 sunt eronate si "supte din deget".

Ora 19:22 S-a descoperit ca o persoana figureaza de 52 de ori in listele de alegatori, cu date diferite ale buletinului de identitate

Ora 19:29 Prezenta la urne in Republica Moldova pana la ora 18:45 este de 49,2%. Pana acum, pe listele suplimentare au fost inclusi 66.879 de cetateni cu drept de vot.

Ora 19:42 La cele 33 de sectii de vot din afara granitelor Republicii Moldova au votat pana la ora 18.00 un numar de 7.180 cetateni moldoveni, cei mai multi votanti inregistrandu-se la Bucuresti.

Ora 19:46 Politia a retinut persoana care a tras focuri de arma si l-a ranit pe fiul liderului AMN din Sangera.

Ora 21:05 EXIT-POLL: Comunistii au castigat alegerile! PCRM-41%, PLDM-17%, PL-16%, PD-12,5%, AMN-8,1%. Acestea sunt rezultatele exit-poll-ului realizat de CBS AXA, la comanda IPP si finantat de fundatia Eurasia.

Rezultate alegeri Republica Moldova: Comunistii nu obtin majoritatea

Ora 22:24 Voronin a declarat rezultatul obtinut de PCRM drept o "mare victorie". Totusi, PCRM nu recunoaste rezultatele exit-poll-ului, asteptand rezultatele CEC.

Ora 22:51 Presedintele PLDM, Vlad Filat, anunta consultari pentru miercuri seara intre cele trei partide liberale: PLDM, PL si AMN, in vederea obtinerii unei pozitii comune si a unei eventuale coalitii.

Ora 23:10 In urma numararii a 4% dintre voturi, Comisia Electorala Centrala a anuntat ca PCRM a obtinut 58,7%, PDM 12,7%, PLDM 11,6%, PL 7%, AMN 5,5%.

Rezultate alegeri Republica Moldova: PCRM - 58,7% dupa numararea a 4% din voturi

Ora 23:35 Potrivit rezultatelor preliminare oficiale, la 10,5% dintre voturi numarate, comunicate de Comisia Electorala Centrala, miercuri, la ora 23:35, PCRM a obtinut 54,4 %, PLDM - 13%, PL-8,7%, PD -12,8%, AMN- 6,4%

Rezultate alegeri R. Moldova: PCRM - 54,4% dupa numararea a 10,5% din voturi

Ora 23:50 Dupa ce 15% din buletinele de vot au fost procesate, Comisia Electorala Centrala a anuntat ca PCRM a obtinut 52,5 %, PLDM- 13,5%, PL- 9,3%, PD-13,1 %, AMN- 7%.

Ora 00:18 In urma rezultatelor preliminarii oficiale, la 21,6% de voturi numarate, PCRM a obtinut 50,6%, PDM 13%, PLDM 14,1%, PL 10,4%, AMN 7,4%.

Rezultate alegeri R. Moldova: PCRM - 50,6% dupa numararea a 21,6% din voturi

Ora 00:30 Rezultate preliminare oficiale la 25% de voturi numarate: PCRM 49,9%, PLDM 14,1%, PDM 12,9%, PL 10,9%, AMN 7,4%

Ora 01:00 Rezultate preliminare oficiale la 35,9% de voturi numarate: PCRM 48,5%, PLDM 14,6%, PDM 13,1%, PL 11,9%, AMN 7,3%

Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Poliţia Republicii Moldova a făcut marţi, 23 aprilie, o captură de zile mari, pe aeroportul din Chișinău. Oficialii moldoveni au anunțat că au confiscat echivalentul sumei de un milion de...
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
O nouă grupare politică, susținută de Moscova, are sprijinul lui Vladimir Putin pentru a destabiliza Republica Moldova, în contextul în care aceasta încearcă să devină membră a Uniunii...
#alegeri Republica Moldova, #alegeri 2009 Moldova, #alegeri in Moldova, #Republica Moldova , #stiri externe
Comentarii
V
vlad tepes
rank 1
Noua Armata Rosie a trimis la Chisinau arme pentru reprimarea revoltelor provocate de fraude
D
dan ionescu
rank 1
hotilor jos labele de pe Moldova