Alegeri in Serbia - Kostunica poate decide viitorul presedinte

Duminica, 20 Ianuarie 2008, ora 22:13
1441 citiri
Alegeri in Serbia - Kostunica poate decide viitorul presedinte

EXCLUSIV Ziare.com - Sondajul la iesirea de la urne al ultranationalistilor, facut public putin dupa ora 21:00 (22:00 ora Romaniei) il da drept castigator al primului tur de scrutin pe ultranationalistul eurosceptic Tomislav Nikolici, cu 37 %. Tadici a obtinut 35%.

Ziare.com a aflat de la Ljubica Godjic, jurnalista la postul de radio B 92, ca se asteapta si un alt sondaj al unui institut independent, in seara aceasta.

Iata rezultatele sondajului realizat de ultranationalisti: TOMISLAV NIKOLIC (Partidul Radical Sarb- SRS) 37%, BORIS TADIC (Partidul Democrat- DS) 35%, VELIMIR ILIC (Noua Serbie/Partidul Democratic al Serbiei) 8%, MILUTIN MRKONJIC (Partidul Socialist) 7% si CEDOMIR JOVANOVIC (Partidul Liberal Democrat) 5%.

Ljubica Godjic ne-a informat ca se estimeaza o prezenta importanta la urne de circa 63%.

Cheia turului 2 este la premierul Kostunica

Potrivit lui Ljubica Godjic, cheia turului doi se afla in mainile premierului Kostunica. Daca acesta iese public sa-l sustina pe fostul sau partener Tadici, misiunea acestuia din urma ar fi mai usoara si ar avea sanse mai mari sa devine presedinte. Oricum este mai mult ca sigur ca premierul nu-l va sprijini pe Nikolici, crede Ljubica Godjic.

Lupta se va da intre respingerea si acceptarea integrarii in Europa, iar Uniunea Europeana a reiterat de curand promisiunea suspendarii vizelor pentru sarbi, Dar aceeasi Uniune are in mana pixul cu care va semna hartia prin care va recunoaste independenta Kosovo, chestiune de neacceptat de catre poporul sarb.

Alegerile de duminica

Sarbii au votat duminica in cadrul unui scrutin prezidential extrem de important pentru viitorul tarii lor, in conditiile in care provincia Kosovo urmeaza sa-si proclame in curand independenta, transmite AFP, citata de NewsIn. Pana la ora 19:00, votasera mai mult de jumatate dintre sarbi, potrivit postului de radio B 92.

Cei 6,7 milioane de alegatori au fost chemati la urne incepand de la ora locala 7.00 (8.00, ora Romaniei) pentru a-si alege presedintele dintre cei noua candidati. Doi sunt - presedintele in exercitiu, Boris Tadici, un reformator proeuropean, si ultranationalistul eurosceptic Tomislav Nikolici. Acestia sunt la egalitate in sondaje si probabil isi vor disputa al doilea tur de scrutin, la 3 februarie.

Uniunea Europeana doreste o victorie lui Tadici, care pare cel mai in masura sa opuna rezistenta unui previzibil puseu nationalist in Serbia dupa ce albanezii din Kosovo vor proclama independenta provinciei sarbe gestionate de ONU din 1999. Tadici, membru al Partidului Democrat (DS), la fel ca marea majoritatea a politicienilor sarbi, este contra independentei Kosovo, insa doreste sa accelereze integrarea tarii sale in Uniunea Europeana.

Nikolici, reprezentand Partidul Radical Sarb (SRS, ultranationalist), crede ca Serbia trebuie sa renunte la Europa, daca provincia Kosovo devine independenta. Rusofil, el este partizanul unei apropieri fata de Moscova, care sustine Belgradul in atitudinea sa de impotrivire fata de independenta Kosovo.

Birourile de vot s-au deschis la ora locala 7.00 si s-au inchis la ora 20.00 (21.00, ora Romaniei), iar rezultatele oficiale ar urma sa fie anuntate joi.

Douazeci si trei de observatori ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si opt observatori rusi au monitorizat desfasurarea scrutinului in afara celor peste 3.000 de reprezentanti ai organizatiei independente Centrul pentru Alegeri Libere si Democratie (CESID).

O țară vecină rămâne fără guvern și se îndreaptă spre alegeri anticipate. Fostul premier a refuzat propunerea președintelui
O țară vecină rămâne fără guvern și se îndreaptă spre alegeri anticipate. Fostul premier a refuzat propunerea președintelui
Partidul populist bulgar ITN (Există un astfel de popor) a refuzat joi mandatul de formare a unui nou guvern naţional, deschizând calea pentru ca preşedintele Rumen Radev să convoace alegeri...
Ministrul sârb de externe, declarație la ONU: "Adevărul despre agresiunea NATO asupra Republicii Federale Iugoslavia este trecut sub tăcere"
Ministrul sârb de externe, declarație la ONU: "Adevărul despre agresiunea NATO asupra Republicii Federale Iugoslavia este trecut sub tăcere"
Ministrul sârb de externe şi prim viceprim-ministru, Ivica Dacic, a declarat luni la New York că Serbia este dezamăgită de faptul că "adevărul despre agresiunea NATO din 1999 asupra...
#Serbia, #algeri, #presedinte , #stiri externe